بررسی تأثیر سطح افشای اختیاری بر مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری در شرکتهای … |
در واقع هدف اصلی از افشا عبارت است از؛ كمك به استفادهكنندگان در تصمیم گیری مربوط به سرمایهگذاری، تفسیر وضعیت مالی شركتها، ارزیابی عملكرد مدیریت، پیش بینی جریانات وجوه نقد آتی (پارچینی، 1388). بنابراین كلیه واقعیتهای با اهمیت واحد اقتصادی باید به گونهای مناسب و كامل افشا شوند، تا امكان اتخاذ تصمیم فراهم گردد و از سردرگمی جلوگیری به عمل آورد. شركتها افشا را از طریق گزارشهای قانونی شامل صورتهای مالی، یادداشتهای توضیحی، تحلیلهای مدیریت و سایر موارد فراهم میكنند. افشا در صورتی که به واسطه یک منبع مقرراتی و وضع کننده قوانین الزامی شده باشد، افشای اجباری گفته میشود و در صورتی که افشای اطلاعات تحت تأثیر قوانین خاصی نباشد و توسط شرکت به صورت اختیاری انجام شود افشای اختیاری تلقی میشود (اسواسنا، 1998). افشای اختیاری، افشای اطلاعاتی فراتر از تعهدات قانونی است که به وسیلة نهادهای قانونگذار تدوین شده است. شرکتهایی که به طور اختیاری اطلاعاتی را افشا میکنند که به وسیله مراجع قانونگذار اجباری برای ارائه آنها وجود ندارد، برای شکل دادن توقعات مشارکان بازار تلاش میکنند و از این رو به واسطة افشای اطلاعات اضافی از شرایط معامله با این اشخاص منفعت میبرند (مدهانی ،2009). افزایش افشای اختیاری اطلاعات توسط شرکتها باعث كاهش عدم تقارن اطلاعاتی گردیده و در نتیجه شفافیت و جلب اعتماد سرمایه گذاران را در پی خواهد داشت که منجر به افزایش رونق بازارهای سرمایه میشود كه در تخصیص بهینه منابع در اقتصاد كشور كمك شایانی خواهد نمود (پارچینی، 1388).
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
بر اساس این فرض که جهت افزایش در میزان آگاهی مورد نیاز سرمایه گذاران میبایست مربوط بودن ارزش اطلاعات موجود در صورتهای مالی را افزایش داد، همچنانکه سرمایه گذاران آگاهتر قادر به تعیین دقیقتر ارزش شرکت هستند (جرد و همکاران [5]،2005 )، انتظار میرود مربوط بودن ارزش اطلاعات همراه با افزایش سطح افشای اختیاری افزایش یابد. در نتیجه، انتظار میرود که در میان شرکتهای موجود در بازار سهام ایران سطوح افشای اختیاری بالاتر همراه با مربوط بودن بیشتر ارزش اطلاعات سود هر سهم و ارزش دفتری هر سهم برای سرمایه گذاران باشد.
1-2- بیان مسئله
هر جا سخن از تصمیمگیری است، بحث اطلاعات و نحوه دسترسی به آن مطرح میشود. در این راستا اطلاعاتی حائز اهمیت است که مفید بوده و به موقع افشاء گردد. همچنین اطلاعات باید دارای اهمیت بوده و توان اثرگذاری بر تصمیمگیریهای اقتصادی افراد را داشته باشد و منجر به بهترین تصمیمگیری شود. برای مفید واقع شدن اطلاعات حسابداری درتصمیمگیری استفاده کنندگان از این اطلاعات، هدفهای حسابداری و گزارشگری مالی ایجاب میکند که اطلاعات مربوط به گونه ای مناسب، کامل و به صورتی منصفانه افشا شده و دسترسی به این اطلاعات برای همگان ممکن باشد.
افزایش افشای اطلاعات برای استفادهکنندگانی که قادر به تعیین چشماندازهای آتی شرکت نیستند سودمند است و این سودمندی از طریق کاهش احتمال تخصیص نادرست سرمایه آنان میباشد. همچنین یکی از شروط اساسی برای جلب اطمینان سرمایهگذاران و اعتباردهندگان در جهت انجام فعالیتهای سازنده اقتصادی، وجود اطلاعات کافی به منظور تصمیمگیری درباره خرید، نگهداری یا فروش سهام و ارزیابی عملکرد مدیران و شرکتها میباشد (حسنی و حسینی، 1389).
مطالعات متعددی دستاوردهای اقتصادی افشای اختیاری را مورد آزمون قرار دادهاند. این مطالعات استدلال میکنند که بطور بالقوه شرکتهای با افشای اختیاری گسترده از سه طریق بر روی بازار سرمایه تأثیر میگذارند: بهبود نقدینگی سهام آنها در بازار سرمایه، کاهش هزینه سرمایه آنها، و افزایش تعداد تحلیل گران مالی آنها. ولی هندریکسن و ون بردا (1992) بیان میکنند که شرکتها تمایل چندانی به افزایش افشاء اطلاعات مالی ندارند، مگر اینکه از سوی حرفه حسابداری یا دولت، مجبور شوند ( اسمعیل زاده مقری و شعربافی، 1389).
1-3 – اهمیت و ضرورت اجرای تحقیق
میتوان گفت که افشای کامل، به موقع و داوطلبانه اطلاعات عاملی است که باعث سالم سازی بازار سرمایه گشته و از معاملات افرادی که به نحوی به اطلاعات منتشر شده دسترسی دارند جلوگیری مینماید و همچنین باعث آشکار شدن گزینههای جدید یا حذف گزینههای ضعیف میشود و سرانجام افراد را تحت تاثیر قرار داده و آنان را به سمت اتخاذ تصمیم صحیح سوق میدهد ( حسنی و حسینی، 1389).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 10:38:00 ق.ظ ]
|