مطالعه فلوریستیکی و زیستگاهی کوههای روستای سیوند شهرستان مرودشت، استان فارس |
1-1- کلیات
جوامع گیاهی تامین کنندهی غذای دامهای وحشی و اهلی، مآمن و پناهگاهی برای وحوش و تامین کنندهی بسیاری از گیاهان دارویی و خوراکی است. پوشش گیاهی تنظیم کنندهی جریان آبهای سطحی و زیرزمینی است و اهمیت زیادی در حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش دارد (33).
گیاهان، طیف بسیار وسیعی از موجودات را شامل میشوند که بین آنها تفاوتهای زیادی وجود دارد. این تفاوتها در شکل، اندازه، خصوصیات ریخت شناسی، تشریحی، فیزیولوژیکی، تغذیه، چرخه زندگی، تولیدمثل و بسیاری از صفات دیگر قابل مشاهده میباشد این تفاوتها سبب میشود که گیاهان در شاخهها و گروههای کوچک و بزرگ قرار گیرند(32)
شناخت علمی گیاهان در هر یک از این زمینهها، چه از نظر پژوهش و چه به لحاظ کاربرد، اهمیت بنیادی و کلیدی حاصل کرده است. برای شناخت بهتر گیاهان، دانش سیستماتیک یا تاکسونومی که روش ردهبندی گیاهان بر پایه اختصاصات و صفات ثابت و اصلی و مشترک آنها قرار دارد، به ما امکان میدهد تا طبق قاعده و نظم معینی، به طور دقیق گیاهان را بشناسیم(26).
1-2- تعریف فلور و فلوریستیک
Floristics)): شاخه ای از علم گیاهشناسی است که به شناسایی و لیست کردن همه گونههای گیاهی یک منطقه میپردازد.
به کتاب و یا دیگر آثاری که رستنیهای یک منطقه را شرح میدهد (Flora) گفته میشود. رستنیهای یک منطقه را نیز، فلور((Flora مینامند(13).
برسی فلوریستیکی هر منطقه ازاهمیت بالایی برخوردار است. زیرا فهرست فلوریستیک شناسنامهای برای هر منطقه است که حضور گیاهان و وضعیت آنها را نشان میدهد. هم چنین بررسی فلوریستیکی هر منطقه موثرترین روش برای مدیریت و حفاظت از محیط زیست است(14).
فلورهر منطقه نتیجه واکنشهای جامعه زیستی در برابر شرایط کنونی و تکامل گیاهان در دوران گذشته است. (38).
برای شناخت فلور و پوشش گیاهی یک منطقه داشتن اطلاعات کلی از تاریخچه، اکولوژی، منابع شناسایی، موقعیت جغرافیایی، عوامل دیرینه شناسی و ویژگیهای کمی و کیفی آن فلور ضروری است(39).
1-3- تعریف زیستگاه
به طور کلی زیستگاه به نوع محلی اشاره دارد که یک گونه گیاهی از نظر اکولوژیکی به آن محل سازش یافته است. نوع محل با توجه به جامعه گیاهی و محیط فیزیکی آن مشخص می شود(15).
یک موجود زنده ممکن است دارای دو یا تعداد بیشتری زیستگاه متقابل باشد که بتواند در آنها بقای خود را حفظ کند(28). بیشتر زیستگاهها براساس ویژگیهای رویشی آنها تقسیم بندی میشوند.
می توان به راحتی پراکنش بسیاری از موجودات زنده به ویژه نمونههای بزرگتر را بر حسب برخی واحدهای زیستگاهی نظیر جنگل، علفزار، ساحل و دریاو..مورد مطالعه قرار داد. با این حال حتی درون این قبیل واحدهای محیطی یا زیستگاها اغلب گونهها پراکنش مخصوص به خود دارند.
1-4- پیشینه مطالعات فلوریستیک
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
سرآغاز سفرهای گیاهشناسان خارجی به ایران احتمالاً در سال 1684 میلادی بود كه دكتر كمپفر انگلیسی به جنوب قفقاز, رشت, قزوین, اصفهان, شیراز و كرانههای خلیج فارس رفت. پس از بازگشت به اروپا یک مجموعه بزرگ از گیاهان مختلف جمعآوری کرد. پس از او تا سال1977 حدود 41 گیاه شناس اروپایی جمعآوری گیاهان ایران را انجام دادند (9). گیاه شناسان دیگری كه در این زمینه فعالیت كردهاند محققان زیر قابل ذكرند: گملن، میشوكس، اولیویه، برونی یر، بلانژ، اوشر، الوی، بونژ، كافر و بوآسیه – همه از فرانسه – برنمولر، هوشكنخت، هوپر، فیلد، لازار، رشینگر (مؤلف مجموعهی گرانبهای فلورا ایرانیكا كه یكی از معتبرترین منابع شناسایی برای فلور ایران است)، آلن، گائوبا و غیره (39).
تا قبل از تاسیس هرباریوم در ایران گیاه شناسان غربی به علت نبود دانشگاه، موزه گیاه شناسی و هرباریوم گیاهان جمعآوری شده را به خارج ایران منتقل میکردند. اولین موزه گیاهشناسی در ایران توسط گائوبا در سال 1312 در محل دانشکده کشاورزی فعلی کرج پایه گذاری شد(2).
در دوران بعد از تاسیس اولین هرباریوم در ایران و به ویژه از زمانی که حجم حضور خارجیان از جمله گیاهشناسان در این کشور کاهش چشمگیری یافت، پس از یک دوره رکود طولانی، گیاهشناسی در ایران به صورت جهشی پیشرفت نمود و اغلب این دستاوردها نیز حاصل تلاش گیاهشناسان ایرانی بوده است(39).
و از سال 1368 تاکنون توسط دکتر خسروی کارهای گیاهشناسی و جمعآوری گیاهان ادامه پیدا کرد و هم اکنون نیز ادامه دارد. هم اکنون نزدیک 100 هزار نمونه گیاهی در این هرباریوم نگهداری میشود (11).
در دانشگاه شیراز نیز افرادی بر روی گیاهان استان فارس در قالب کار پایان نامه مطالعاتی انجام دادهاند که از آن جمله میتوان به بردبار شیبانی(5)، پور مهدی(7)، حاتمی(10)، جعفر پور(8)، صفری(22)، مرادی محمود آبادی(31)، مظلومی(34)، اسدی(2)، زارع(18) و سادات سیدی(20) اشاره کرد.
در منطقه مورد مطالعه نیز افرادی جمعآوریهایی انجام دادهاند که از آن جمله میتوان به اتو استاف در سال 1885 ، بهبودی در سال 1949 و خسروی در سال 1390 اشاره کرد.
1-5- ویژگیهای سرزمین ایران
کشور پهناور ایران با مساحتی حدود 1648000 کیلومتر مربع به دلیل وضعیت خاص پستی و بلندیها و عوامل آب و هوایی دارای شرایط زیستی و اکولوژیکی گوناگونی است. کشور ایران به دلیل تضادهای گسترده اقلیمی، پیشینه تاریخی زیستی و نیز توان بالای گونهزایی زیستگاههای مساعدی را جهت استقرار گونههای متنوع گیاهی و جانوری پدید آورده است و وجود مناطقی مانند مناطق خزری، کویری، کوهستانی و گرمسیری حاشیه خلیج فارس زیستگاههای متنوعی را فراهم آورده است که به نوبه خود بر تنوع زیستی ایران افزوده است (30).
فلور نسبتا غنی و متنوع ایران از یکسو و وسعت نسبی زیاد کشور از سوی دیگر از دیرباز کاوشگران خارجی و در سالهای اخیر گیاهشناسان علاقه مند فعال ایرانی را به خود جلب کرده است که حاصل آنها کشف و جمعآوری نمونههای گیاهی بسیار زیاد از این پهنهی وسیع و پر برکت است. لیکن هنوز از اهمیت این کاوشها کاسته نشده و مطالعات فلورستیکی منطقه با روشهای جدید اهمیت خاصی دارد. اما به رغم تلاشهای فراوان که به دست گیاهشناسان خارجی و ایرانی صورت گرفته، هنوز کارهای زیادی در پیشرو داریم (37).
1-6- نواحی فلوریستیکی ایران:
امروزه کل خشکیهای کره زمین طبق سیستم ارائه شده توسط آرمن تختجان- گیاه شناس ارمنستانی- به 6 قلمرو، 35 ناحیه و 152 حوزه تقسیم میشود (49).
قلمروهای ششگانه عبارتند از:
هولارتیک، پالئوتروپیک، نئوتروپیک، کاپ، استرالیا و آنتارکتیک
فلور ایران به دو قلمرو هولارکتیک و پالئوتروپیک تعلق دارد. بخش کوچکی از نواحی جنوبی کشور در امتداد سواحل خلیج فارس و دریای عمان به قلمرو پالئوتروپیک و بقیه نقاط کشور به قلمرو هولارکتیک متعلق است(شکل1-1).
در طبقهبندی که حاصل جمعبندی نظرات پژوهشگران متعددی از جمله زهری است و سازگاری بیشتری با واقعیات دارد نواحی رویشی ایران اینگونه شرح داده میشود.
1-قلمرو هولارکتیک
-زیر قلمرو بورال
– ناحیه اروپا سیبری
– زیر حوزه هیرکانی
– زیر قلمرو تتیان (مدیترانه)
– ناحیه ایران- تورانی
– زیر حوزه ارمنستان- ایران
– زیر حوزه کردستان- زاگرس
– زیر حوزه ایران مرکزی
– ناحیه صحرا عربی
2- قلمرو پالئو تروپیک
– زیر قلمرو آفریقا
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 02:13:00 ب.ظ ]
|