مطالعه خواص هسته ای با استفاده از مدل شبکه ای FCC |
برای شرح خواص و حالت نوكلئونها به تابع موج سیستم نیاز داریم. این كار برای هستههای ساده امكانپذیر میباشد، در حالی كه برای هستههای بزرگ بدست آوردن تابع موج كلی حتی اگر امكانپذیر هم باشد بسیار پیچیدهتر از آن است كه مورد استفاده قرار گیرد. مدل ها قیاس بین هسته و سیستمهای بسیار ساده فیزیكی میباشند كه از طریق آنها میتوان به بررسی مسایل هستهای پرداخت]1[.
در طی چندین سال و با استدلالهای بیشمار مدلهای مختلفی برای بررسی و مطالعه ساختار هسته توسط فیزیكدانان نظری معرفی شده است، اما از آنجایی كه مدلهای مختلف هستهای در توصیف كامل خواص هسته ناموفق بودهاند. امكان پیشنهاد مدلی واحد برای مطالعه ساختار هسته از بین رفته است.
مدل شبكهای FCC[1] در سال 1937 توسط ویگنر[2] مدلسازی شده است]2.[ از آنجایی كه این مدل توانایی بازتولید خواص مدلهای ذره مستقل[3]، قطره مایع[4] و خوشهای[5] را دارا میباشد. ادامه این فصل به معرفی این مدلها اختصاص یافته است. همچنین در فصل دوم به طور كامل مدل شبكهای FCC را معرفی كرده ایم. معیار سنجش هر مدل شرح كامل خواص هستهای و توافق مناسب با دادههای تجربی میباشد، بنابراین در فصل سوم خواص هسته را از طریق این مدل مطالعه نموده ایم. هدف اصلی معرفی این مدل ایجاد هسته از طریق مدل شبكهای FCC و بررسی كارآمد بودن این مدل در برهمكنش یونهای سنگین می باشد. در نتیجه، بعد معرفی سایر مدلها نظیر مدل دابل-فولدینگ[6] و پتانسیل باس[7] برای محاسبه پتانسیل هستهای با استفاده از نیروی برهمكنش نوكلئون- نوكلئون M3Y-Paris و توزیع نوكلئونها از طریق این مدل پتانسیل هستهای را محاسبه كردهایم. بنابراین فصل چهارم این تحقیق به بررسی محاسبه پتانسیل هستهای و سطح مقطع همجوشی واكنشهای ، و نتیجهگیری اختصاص یافته است.
2-1- معرفی مدل های هسته ای
از جمله مدلهای متداول برای مطالعه ساختار هسته مدلهای ذره مستقل و مدل دستهجمعی[1] میباشد.
مدل ذره مستقل: در مدل ذره مستقل ذرات در پائینترین مرتبه صورت مستقل در یك پتانسیل مشترك حركت میكنند. مانند مدل لایهای[2].
مدل دسته جمعی: در مدل دستهجمعی یا برهمكنش قوی، به علت برهمكنشهای كوتاهبرد و قویبین نوكلئونها، نوكلئونها قویاً به یكدیگر جفت میشوند. مانند مدل قطره مایع]3[.
1-2-1- مدل قطره مایع
از جمله مدلهای اولیه برای مطالعه ساختار هسته مدل قطره مایع میباشد كه توسط بور[1] وفون وایكسر[2] از روی قطرههای مایع پیشنهاد شده است. در این مدل هسته بصورت قطرات مایع باردار تراكمناپذیر با چگالی زیاد درنظر گرفته میشود كه همچون مولكولها در یك قطره مایع دائماً در حال حركت كاتورهای میباشند و هسته تمامیت خود را با نیروهای مشابه كشش سطحی قطره مایع حفظ میكند. این مدل برای بیان روند تغییر انرژی بستگی نسبت به عدد اتمی و واكنش هستهای مفید میباشد.
مدل قطره مایع برای این سوال كه چرا بعضی از نوكلئیدها مانند با نوترونهای كند شكافته میشوند و برخی دیگر نوترونهای سریع پاسخ سادهای دارد كه علت آن را انرژی فعالسازی بیان میكند، یعنی حداقل میزان انرژی كه هسته بتواند به قدر كافی تغییر شكل دهد. تغییر شكلی كه نیروهای رانش الكتریكی بتواند بر نیروهای جاذبه الكتریكی غلبه كند. این مقدار انرژی فعالسازی را میتوان به یاری تئوری ریاضی مدل قطره مایع محاسبه نمود كه رابطه تعمیم یافته و كلی انرژی بستگی را میدهد. یكی از مهمترین واقعیتهای موجود در هسته ثابت بودن تقریبی چگالی هسته است. حجم یك هسته با عدد A (تعداد نوكلئون) متناسب میباشد و این واقعیتی است كه در مورد مایعات نیز صادق میباشد.
در شکل (1-1) متوسط انرژی بستگی بر حسب نوکلئون رسم شده است. نظم و ثبات انرژی بستگی به ازای هر نوکلئون بصورت تابعی از عدد جرمی A و ثابت بودن چگالی هسته ای منجر به ارائه فرمول نیمه تجربی جرم و پیشنهاد مدل قطره مایع توسط وایسکر شد.
نخستین واقعیت لازم برای رسیدن به یک فرمول برای جرم، ثابت بودن تقریبی انرژی بستگی به ازای هر نوکلئون برای 50 است، بنابراین انرژی بستگی متوسط برای یک هسته نامتناهی بدون سطح باید دارای مقدار ثابتی مثل باشد، که همان انرژی بستگی ماده هسته ای است
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
.از آنجایی که تعداد A ذره در هسته وجود دارد سهم حجمی آن ، در انرژی بستگی به صورت زیر می باشد. .
نوکلئون های سطحی پیوندهای کمتری دارند و اندازه متناهی یک هسته حقیقی منجر به یک جمله به صورت رابطه زیر در انرژی بستگی می گرددکه متناسب با سطح هسته بوده و انرژی بستگی را کاهش می دهد،
(1-2) .
انرژی کولنی ناشی از نیروی دافعه الکتریکی است که بین هر دو پروتون وجود دارد. برای سادگی فرض شده است، پروتون ها به صورت یکنواخت در سراسر کره ای به شعاع توزیع شده اند، با استفاده از معادله انرژی کولنی، ، سهم کولنی در انرژی بستگی به صورت زیر خواهد شد. از آنجایی که این انرژی باعث کاهش انرژی بستگی هسته ای می شود با علامت منفی در رابطه زیر قرار داده می شود،
انرژی تقارنی از اصل طرد ناشی می شود، زیرا این اصل برای آنکه هسته ای بخواهد نوعی از نوکلئون را بیشتر از نوع دیگر داشته باشد انرژی بیشتری مطالبه می کند، که عبارت تقریبی آن به صورت زیر است،
(1-4) .
با ترکیب نمودن روابط فوق انرژی بستگی به ازای هر نوکلئون رابطه ای که وایسکر پیشنهاد کرد به صورت زیر خواهد شد]4[،
(1-5)
مقادیر ثابت در این روابط با برارزش انرژیهای بستگی مشاهده شده در آزمایشها تعیین میشود.
2-2-1- مدل پوسته ای
در مدل پوستهای فرض بر این است كه پوستهها با پروتونها و نوترونهایی كه انرژیشان بترتیب افزایش مییابد پر میشود. علی رغم جاذبه شدید بین نوكلئونها كه انرژی بستگی را ایجاد میكند حركت نوكلئونها مستقل از یكدیگر بوده و این تناقض ظاهری توسط اثرهای ناشی از طرد پائولی از بین میرود زیرا این اصل بشدت امكان برخورد نوكلئونها را محدود میسازد.
خواص هستهای متعددی نشان داده است كه برای مقادیر خاصی از نوترون و پروتون رفتاری ناپیوسته از هسته بروز میكند كه منجر به پیشنهاد ساختار پوستهای برای هستهها شد. ناپیوستگیها تماماً وقتی یافت میشود كه نوترون یا پروتون مقادیر 2، 8، 20، 28، 50، 82، 126 را داشته باشند. این مقادیر را اعداد جادویی گویند. مطالعات تجربی صورت گرفته بر روی هستههای با مقادیر N و Z فوق نشان داده است كه این هستهها پایدارترند و انرژی بستگیشان نسبت به هستههای كاملاً نظیرشان بیشتر میباشد.
برخی شواهد تجربی وجود ساختار پوستهای هسته را میتوان از فراوانی نسبی ویژه هستههای زوج- زوج مختلف در شكل (1-2) كه به صورت تابعی از عدد اتمی A برای 50 رسم شده است بدست آورد. ویژه هستههایی كه برای آنها N مساوی 50 و 82 و 126 است، سه قله مشخص تشكیل میدهند. در حال حاضر این اعداد توسط مدل پوستهای بخوبی توضیح داده شدهاند.
مدل پوستهای بر اساس مكانیك كوانتومی ساخته و پرداخته شده است و در موارد زیر از جمله بررسی خواص نوكلئیدهایی كه موجب گسیل ذرات آلفا، بتا و فوتونهای گاما میشوند و بیان چگونگی میدان الكتریكی و مغناطیسی اطراف هستهها موفق بوده است ولی این مدل برای توضیح عمل شكاف كمكی نمیكند]1،3[.
3 . N. Bohr
4 . F. Von Weizsacker
1 . Collective
2 . Shell Model
1 . Face-Center-Cubic
2 . Wigner
3 . Independent Particle Model (IPM)
4 . Liquid Drop Model (LDM)
5 . Cluster Model
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 01:40:00 ب.ظ ]
|