طراحی یک سیستم فعال برای پایدارسازی ایستادن افراد دارای ضایعه نخاعی در صفحه طولی بر … |
1-1- پیشگفتار
فلج شدگی[1] ازکارافتادگی دائم اندامهای تحتانی بدن است که براثر صدمه وارده به نخاع[2] واقع در ستون فقرات، معمولاً ناشی از حوادث یا بیماری، ایجاد میشود. این امر باعث از بین رفتن توانایی کنترل حرکت و احساس در اندامهای پایینتر از سطحی که نخاع آسیبدیده است، میگردد. نوع فلج شدگی به سطح آسیب بستگی دارد و بر اثر فلج شدن ممکن است علاوه بر اندامهای تحتانی بخشی یا تمام اندامهای فوقانی متأثر گردند.
در این قسمت برای بررسی سطح آسیبدیدگی و شناخت اندامهای متأثر شده بر اثر فلجشدگی آناتومی نخاع و ستون فقرات انسان را بررسی میشود.
2-1- آناتومی نخاع و ستون فقرات
طناب نخاعی از سوراخ پس سری[1] تا سطح نخستین یا دومین مهره کمری امتداد مییابد. سوراخ پس سری، سوراخی است بزرگ در استخوان پس سر که مغز و نخاع در آنجا به یکدیگر متصل میشوند. طناب نخاعی، نخاع شوکی نیز خوانده میشود. از برجستگی کمری به پایین، نخاع شوکی باریک شده و تا ناحیه مخروط انتهایی[2] که دربرگیرندهی بخشهای خاجی[3] طناب نخاعی است ادامه دارد. مخروط انتهایی، پایینترین ناحیه تنه نخاع است.
اعصاب نخاعی ۳۱ جفت است که از طناب نخاع منشعب میگردند که عبارتاند از: 1-اعصاب گردنی، هشت زوج 2-اعصاب سینهای، دوازده زوج 3-پنج زوج کمری 4-پنج زوج خاجی 5-یک زوج دنبالچهای.
3-1- صفحات آناتومی بدن انسان و نامگذاری درجات آزادی مرتبط با آن در پایینتنه
بهمنظور طراحی، بهبود و یا بررسی ساختار ارتزهای مورد استفاده در اندام تحتانی، نیاز به شناخت آناتومی بدن انسان در قسمت پایینتنه و درجات آزادی موجود در این قسمت احساس میشود. پای انسان در حالت کلی بهصورت یک سازه با هفت درجهی آزادی مدل میشود ، به این ترتیب که سه درجهی آزادی در مفصل ران ( لگن)، یک درجهی آزادی در مفصل زانو و سه درجهی آزادی در قوزک پا خواهیم داشت. شكل1-2 صفحات آناتومی بدن انسان را نشان میدهد و همچنین شكل1-3 یک مدل سادهشده از بدن انسان را در درجات آزادی موجود در هر صفحه، به نمایش میگذارد. در این جا، به دوران مفاصل در صفحهی طولی خمش[1] و کشش[2] اطلاق میشود (برای مچ پا الفاظ خمش به عقب[3] و خمش به کف پا[4] به ترتیب بهجای خمش و کشش استفاده میشود). علاوه بر این، حرکت مفصل ران و مچ پا در صفحهی عرضی بدن، دور شدن [5] (هنگامی که پا از بدن دور میشود) و نزدیکی[6] (هنگامی که پا به بدن نزدیک میشود) نامیده میشوند. به درجات آزادی باقیمانده برای ران و قوزک پا دوران[7] میگویند ( شكل1-3 ).
4-1- انواع آسیب دیدگی های نخاعی
امکان آسیب نخاع در هر سطحی از طناب نخاعی وجود دارد. احتمال آسیب در دو ناحیه (C6-C7) و (T12-L1) بیشتر از سایر نواحی طناب نخاعی است که علت آن تحرک زیاد یک قسمت و ثبات (تحرک کمتر) در ناحیه دیگر است. ضایعات ناکامل نخاع در اثر ضربات وارده به طناب نخاعی در ناحیه گردن شیوع بیشتری در مقایسه با قسمت سینهای دارد. سطحی از نخاع که در آن آسیبدیدگی ایجادشدهاست و میزان
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
شدت آسیبدیدگی، درجات متفاوتی از ناتواناییهای عصبشناختی[1]را ایجاد میکند.
آسیبدیدگیهای نخاعی ممکن است کامل یا ناقص باشد. در آسیبدیدگیهای نخاعی کامل، نخاع کاملاً قطع میگردد و توانایی کنترل حرکات ارادی و همچنین احساس در سطوح زیر آسیبدیدگی کاملاً از بین میرود. دو نوع اصلی از آسیبدیدگیهای نخاعی ناقص وجود دارد. در نوع اول تمام اعصاب در یک سطح خاص آسیب میبینند، اما این امر باعث قطع کامل عملکرد آنها نمیشود. در نوع دیگر بخشهایی از نخاع کاملاً آسیب دیدهاند درحالیکه بقیه قسمتها سالم ماندهاند.
هرچه آسیبدیدگی در سطح بالاتری اتفاق افتد و هرچه شدت آن بیشتر باشد، میزان ازدسترفتگی احساس و ناتوانی در کنترل حرکت اندام تحتانی بیشتر است. اگر ضایعه نخاعی در سطح گردنی باشد، با توجه بهشدت آسیب باعث ایجاد ضعف اندامها یا فلج چهار اندام میگردد. ضایعه در سطح سینهای یا ناحیه کمری منجر به ضعف اندامهای تحتانی یا فلج اندامهای تحتانی میشود.آسیبهای رشتههای دماسبی، نمای بالینی ویژهای بهصورت فلج شل دو پا، بیاختیاری ادرار و مدفوع و همچنین بیحسی نسبت به درد و حرارت در ناحیه زینی[2] ایجاد میکنند.
در مورد آسیبهای کامل، سطح آسیب وارده توانایی بیمار برای انجام فعالیتهای مختلف را تحت تأثیر قرار میدهد. سطح T1 بالاترین سطح آسیبدیدگی است که در آن فرد توانایی اندام فوقانی خود را کاملاً حفظ میکند، اما توان ایستادن و راه رفتن را از دست میدهد. در آسیبدیدگی در سطوح T2 تا T5 بیمار دارای اندکی توانایی برای کنترل تنه است و ممکن است با استفاده از عصا بتواند بایستد. در سطوح T6 تا T12 فرد ممکن است بتواند با استفاده از عصا برای فواصل کوتاه راه برود. بیماران سطح L2 تمام حرکات تنه و مفصل کمر را دارند، در حالی که بیماران L3 میتوانند زاویه زانو را نیز تغییر دهند. بیماران سطح L4 میتوانند، ساق پا و قوزک را بهگونهای کنترل کنند که خمش به عقب [3] ایجاد کنند. بیماران سطوح S1 و S2 میتوانند پا را در جهت خمش به کف پا [4] نیز حرکت دهند و مستقلاً بر روی تمام سطوح صاف و ناصاف بدون عصا راه بروند. رشتههای عصبی منشعب شده از نخاع در شكل1-4 نمایش دادهشدهاست. با مقایسهی شكل1-1 و شكل1-4 میتوان درک بهتری از سطح آسیبدیدگی در ستون فقرات و ارتباط آن با از دست دادن توانایی کنترل حرکتی و حسی را به دست آورد.
[1]Neurological
[2]Saddle anesthesia
[3]Dorsiflexion
[4]Plantarflexion
[1]Flexion
[2]Extension
[3] dorsiflexion
[4] Plantar flexion
[5]Abduction
[6]Adduction
[7]Rotation
[1] Foramen magnum
[2] Conus medullaris
[3] Sacral
[4]Motor Control
[5] Sensory Receptors
[6]Spinal Reflex
[7]Vertebral Canal
[8]Cervical
[9]Thoracic
[10]Lumbar
[11]Sacral
1 Paraplegia
[2] Spinal Cord
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 06:06:00 ب.ظ ]
|