تنوع اکولوژیکی و فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی دو گونه مخلصه و مینای … |
اکنون بیش از 250 سال از مستندسازی مطالعات گیاهشناسی علمی میگذرد، با این حال تعداد گونههای گیاهی کل دنیا هنوز به طور قطعی مشخص نیست. سالیان متمادی است که گیاهشناسان و افرادی که در زمینه حفاظت از گیاهان فعالیت دارند، تعداد گونه های گیاهی را بین 230 تا 270هزار گونه تخمین زدهاند (عارفی،1381).
وجود 11 اقلیم از 13 اقلیم شناخته شده جهان برخورداری از 300 روز آفتابی در سال و اختلاف دمای 40 – 50 درجه سانتی گراد میان سردترین و گرمترین نقطه در کشور شرایط مساعدی را به لحاظ بهرهمندی از یک اکولوژی منحصر به فرد فراهم کرده است، این شرایط زمینه رشد و نمو گیاهان دارویی را در کشور فراهم کرده است، به طوری که هم اکنون 90 درصد گونه های گیاهی جهان در ایران وجود دارد و همین امر کشورمان را در زمره مستعدترین کشورهای جهان به منظور پرورش گیاهان دارویی قرار داده است ( افشار،1380).
گیاهان دارویی به آن گروه از گیاهان گفته میشود كه برای مصارف پزشكی، درمانی، بالینی و داروســازی انسان و دام مورد استفاده قرار میگیرند و اندامهای آن ها دارای تركیبات اثـربخش دارویی است. وجود موادی به نام تركیبات ثانویه در گیــاهان از جنبه های مختلف سازگاری و بقای گیاهان در برابر شرایط نامساعد محیطی و زیـستی، تولید داروهای گیاهی، سموم آفتكش و علفكش طبیعی، طعم دهنده، معـطركننده و نـگهدارنده مواد غذایی از جایگاه ویژهای برخوردارند. به این مواد خاص در گیاهان كه در، درمان یا پیشگیری از بیماریها نقش مؤثری دارند، مادهی مؤثره گفته میشود (قاسمی، 1388).
در برخی کشورها اسانسهای[2] گیاهی طی یک سری روشهای محلی مثل بخار دادن ، تفت دادن و یا استفاده از مایعاتی مثل الکل و سایر روشها به دست میآیند. اولین مرحله در اطمینان ازکیفیت اثر بخشی و بیضرری گیاهان دارویی مشخص کردن تیره، جنس، گونه و حتی زیرگونه گیاهی است (آویژگان،1387).
ساختار فنوتیپی گیاهان با پاسخ رشدی آنها به عوامل محیطی مانند رطوبت خاک و عوامل اقلیمی ارتباط دارد. انواع متفاوت پاسخهای گیاهی به این عوامل محیطی با روشهای مختلفی صورت میگیرد که در بقای جمعیتهای تحت شرایط محیطی متفاوت، تأثیر زیادی دارد. شرایط محیطی و منطقهای در پراکندگی و گسترش گیاهان در زیستگاه آنها نقش ویژهای دارند. بیشتر عوامل اقلیمی با تغییر ارتفاع دستخوش
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
تغییرات میشوند. مثلاً با افزایش ارتفاع، میزان تبخیر زیاد و میانگین رطوبت هوا کاهش مییابد. زندگی گیاهان خصوصاً ویژگیهای مورفولوژیکی و ساختاری متأثر از این تغییرات است (Rezakhanlo and Talebi,2009).
2-1- بیان مسئله
انقراض گیاهان دارویی به دلیل برداشت از طبیعت و بعضاً با شیوه های نادرست و چرای افراطی نه تنها به انقراض نسل گونه ها می انجامد بلكه تنوع زیستی منطقه و جهان را نیز با خطر نابودی مواجه می سازد. راهکار آن حفاظت گیاهان درداخل وخارج از زیستگاه است که لازمه شناخت اکولوژیکی و گیاهشناسی گیاهان دارویی است تا به توان خارج از زیستگاه گیاهاندارویی را کشت وکار کرد تا فشار بر طبیعت کم شود.
فساد مواد غذایی ، آلودگی و سرطان زا بودن و مشکلات آنتی اکسیدانهای مصنوعی و خطر تجمع مواد مضر ناشی از اكسیداسیون چربیها در بدن در نتیجه حذف آنها، استفاده از آنتی اكسیدانهای حاصل از منابع طبیعی مثل گیاهی در چربیها و روغنهای خوراكی یك راه حل منطقی است. اثبات اثرات مخرب و عوارض جانبی داروهای شیمیایی، در صورتی که داروهای گیاهی دارای این اثرات نیستند .
یکی دیگر از مشکلات استفاده از گیاهان دارویی پایین بودن کمیت و کیفیت ماده موثره گیاهان دارویی و معطر است که با انتخاب جمعیتهای با کیفیت و کمیت بالا، شناخت عوامل محیطی مؤثر بر افزایش کمیت و کیفیت ماده موثره گیاهاندارویی و کشت وپرورش این گیاهان می توان این مشکل را برطرف ساخت.
مصرف روز افزون داروهای شیمیایی روز به روز مشکلاتی حاد از قبیل پدیده خودایمنی بر اثر مصرف مداوم و عوارض جانبی برخی از داروها را به وجود میآورند. به دلیل مشکلات مقاومت عوامل بیماریزا به داروهای شیمیایی و عوارض جانبی و ناخواسته آنها، استفاده از عصارههای گیاهی و گیاهانی که فعالیت ضد میکروبی دارند در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است (مجاب،1372).
عفونتهای میــــكروبی تهدید جدی برای سلامتی انسانها بوده و در طول تاریخ همواره باعث به مخاطره انداختن جان افراد شده است. لذا انسان همواره دنبال مواد و داروهایی بوده كه باعث بهبود بیماری و كاهش اثــــرات آن میشود و در همین راستا استفاده از داروهای گیاهی از دیـــرباز مورد توجه بوده و به طور سنتی در بین اقوام و ملل مختلف دیده میشود. از آنجایی كه گیاهان مفید دارویی در كشور ایران فراوان میروید، بررسی تركیب های مــؤثره این گیاهان و اثرات دارویی آنها میتوانند گامی مثبت در شناسایی و استفاده بهینه از این ثروت مــــلی باارزش باشد (صادق زاده و همكاران، 1385).
در نهایت با توجه به خواص دارویی و هم چنین عدم بررسی و انجام تحقیقات بر روی عوامل مؤثر بر ترکیبات مؤثره تصمیم به بررسی فیتوشیمیایی جمعیتهای مختلف مینای صخرهزی شرایط جغرافیایی متنوع گرفته شد. هم چنین در چند سال اخیر عدم برداشت پایدار گیاهـان داروئی نظیر مینای صخرهزی و مخلصه از مراتع استان چـــــهارمحال و بختیاری، منجر به خطر انقراض گونههای مذكور شده است. بنابراین شناخت شرایط بهینه برای رشد گیاهان وحــشی مذكور جهت حفاظت آنها و تولید داروهای گیاهی امری ضروری به نظر میرسد.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 10:49:00 ب.ظ ]
|