بررسی فقهی حریمخصوصی با تأکید بر دیدگاه امامخمینی (ره) |
دانش حقوق – که قانون همزاد آن است – در زمرهی علوم و دانشهایی (علوم اجتماعی یا علمالاجتماع) میباشد، که وظیفهی آن، تنظیم و تنسیق روابط انسانها در عرصهی اجتماع است. موضوع این علم، قواعد و دستورهای رفتاری کلی است که اعضای اجتماع، در زندگی روزمرهی خود، مکلّف به تبعیت از آن، جهت برقرار نظم میباشند. نظمی که حتّیالمقدور باید تأمین کنندهی عدالت نیز باشد. معالوصف، نظم، هدف و غایت اوّلیهی این دانش میباشد، هر چند عدالت، مطلوب همیشگی نوع بشر است. گسترش روزافزون و بلاانقطاع علوم و تکنولوژی هر روز بر پیچیدگی و درهمتنیدگی مسائل اجتماعی میافزاید و موضوعات حادث و جدیدی ایجاد میکند که هریک به نوبهی خود وظیفهی فقها، حقوقدانان، قانونگذاران و دادرسان را، که متکفل تنظیم و تنسیق روابط ابنای بشر در عرصهی اجتماعی میباشند، بیش از پیش سنگین میکند.
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
در یک جامعهی قانونمند و مردمسالار، لازم است که قوانین به صورت دقیق و جامع، حدود و مرزهای آزادی و اختیار اشخاص در روابط خود با یکدیگر را مشخّص نمایند تا سودجویان نتوانند در پناه خلأها و ابهامّات قانون به کامیابی و پیشبرد مطامع خود بپردازند. به علاوه، لازم است تا قوانین صریحاً حدود اختیار حاکمیت را تنفیح و تبیین نمایند، تا وظایف شهروندان، مشخّص و حقوق آنان مورد حمایت قرار گیرد. بنابراین، مهمترین ثمرهی درخت قانون، امنیّت است. امنیّت، به معنای مصون بودن مطلوبها و مختصات حیات فردی، به ویژه امنیّت قلمروی از زندگی انسان، که نوع بشر همواره تمایل دارد که از دسترسی و اطلاع سایرین مصون بماند و یکی از مهمترین مطلوبهای بشر به شمار میآید؛ چنین حوزهای از زندگی، “حریمخصوصی” یا “حقّ خلوت” نامیده میشود. به بیانی دیگر، حریمخصوصی را میتوان قلمروی از زندگی هر فرد دانست که انتظار دارد دیگران بدون رضایتش به آن وارد نشوند، یا به اطلاعات آن قلمرو دسترسی نداشته باشند، منازل و اماکن خصوصی، جسم افراد، اطلاعات شخصی و ارتباطات خصوصی از مهمترین عرصههای حریمخصوصی هستند. ورود بدون اجازه به منازل و امّاکن خصوصی، ایست بازرسیها و تفتیشهای بدنی، رهگیری انواع مکالمات و ارتباطات، دسترسی به اطلاعات شخصی، افشای مسائل خصوصی در رسانهها و جامعه، فضولی در امور دیگران و پاییدن افراد، از مهمترین مصادیق ورود به حریمخصوصی محسوب میشوند. نامه، پیامهای الکترونیک، تلفن، اتاق خواب، تصاویر و فیلمهای شخصی، کیف دستی، میز شخصی، حساب بانکی، اطلاعات شخصی تلفن همراه نیز از جمله مصادیق حریمخصوصی به شمار میرود.
به لحاظ تاریخی میتوان گفت که مسألهی حریمخصوصی کم و بیش در همهی جوامع مطرح بوده است، امّا دغدغهی حمایت از حریمخصوصی از دغدغههای جدی جوامع امروز و زاییدهی تحولات مختلف سدهی اخیر است؛ یکی از این تحولات که در همهی جوامع، دیر یا زود به وقوع پیوسته یا در حال وقوع است، شناسایی “هویت فردی” و حقوق و آزادیهای ملازم با آن است.
تهدیداتی که نسبت به حریمخصوصی وجود دارد، نه تنها از ناحیهی دولتها، بلکه از جانب واحدهای شبهدولتی، سازمانهای خصوصی و اشخاص حقیقی نیز متصور است؛ به طوری که گاه شرح حال شخصی افراد در سطح کلان برای دیگر اشخاص افشا شده است. در این صورت افراد معمولی با امکان دسترسی به بسیاری از وسایل پیچیده، میتوانند نظارت سمعی و بصری بر احوال دیگران صورت دهند و به طور خلاصه اکنون، بسیار به ندرت میتوان یک پایگاه اطلاعرسانی پیدا کرد که بتواند در برابر حکهای کامپیوتری غیرقابل نفوذ باشد.[2]
این حق که از مشخّصات جنبش آزادی خواهی قرن بیستم در برابر دولتهای اقتدارگر و پیشرفتهای صنعتی به صورت نگرانی از قرار داشتن زیر نظر « برادر بزرگتر» بود، در طول قرن بیستم با جدّیت فراوانی دنبال و در کنگرههای متعدّد بینالمللی موضوع بحث واقع شد. تقریباً همهی کشورها، حریمخصوصی را در قوانین اساسی خود به صورت کلی یا مصداقی مورد شناسایی و حمایت قرار دادهاند و دستکم به حق غیرقابل تعرّض بودن مسکن و خصوصی بودن ارتباطات اشاره کردهاند. اعلامیههای جهانی حقوق بشر اعم از الزامّاور و ارشادی، حقّ خلوت را به رسمیت شناخته و دولتهای عضو را ملزم به تصویب قوانین جامع جهت حمایت از حقوق و آزادیهای فردی، از جمله « حقّ خلوت» در برابر تعارضات به این حق نمودهاند. در قوانین اساسی کشورهایی همانند آفریقایجنوبی و مجارستان که اخیراً نوشته شدهاند، به حق دسترسی به اطلاعات خصوصی که نزد سازمانهای دولتی وجود دارد و به حق کنترل آن اطلاعات نیز تصریح شده است. در کشورهایی نظیر ایالاتمتحده، ایرلند و هلند نیز که حق حریمخصوصی، صریحاً در قانون اساسی پیشبینی نشده است، دادگاهها، این حق را از دل دیگر مقرّرات استنباط کردهاند. همچنین در بسیاری از کشورها، کنوانسیونهای بینالمللیای که حریمخصوصی را به رسمیت شناختهاند، وارد قوانین داخلی شده و خلأ موجود در نظام حقوقی این کشورها را پر کردهاند. از اوایل دههی 1970 نیز وضع قوانین عادی جهت حمایت از حریمخصوصی آغاز شده و تقریباً به صورت یک نهضت فراگیر، همهی کشورها را به سمت تصویب قوانین و مقرّراتی دربارهی حریمخصوصی سوق داده است.[9]
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 09:55:00 ق.ظ ]
|