بررسی و نقد آیات ولایت (ابلاغ، ولایت، اکمال، اولیالأمر) در کتاب تفسیر المنار |
ریاست و پیشوایی در معنای گسترده آن یکی از ضرورتهای زندگی اجتماعی بشر است. از گزارشهای تاریخی و مطالعه جوامع بشری در گذشته و حال به دست میآید که همواره در جوامع گوناگون بشری: بدوی و شهری، کوچک و بزرگ، سنتی و مدرن، ساده و پیچیده، فرد یا افرادی بودهاند که با عناوین و به شیوههای مختلف نقش امامت و رهبری را ایفا کردهاند. این واقعیت تاریخی گواه عینی سخن امام علیj است که فرمود: «مردم را از امیری نیکوکار یا تبهکار گریزی نیست»
اگر از منظر دین – به ویژه دین وحیانی – به مسئله امامت بنگریم، تاریخ امامت و رهبری را با تاریخ بشر برابر مییابیم، زیرا پیامبری نخستین جلوه امامت و رهبری دینی در حیات بشری است که تاریخ آن همزاد با تاریخ بشر است. در نخستین دوره که زندگی بشر روند سادهای را
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
میپیمود پیامبران الهی با بهره گیری از عقل صائب و الهامهای قدسی در موارد لازم، جامعه بشری را رهبری میکردند، و پس از آن که زندگی بشر پیچیدهتر شد این مهم براساس کتاب و شریعت آسمانی معین انجام گرفت.
شیعه امامیه برای اثبات دیدگاه خویش دلیلهای قطعی فراوانی از حکم عقل و کتاب و سنت در اختیار دارد که در منابع کلامی و تفسیری و حدیثی ارائه شده است.
حال، با توجه به مطالب مذکور و دقت در آنها پیامبری که هدف وی تربیت امت است چنانکه قرآن کریم فرموده است: «وَیزَکیهِمْ وَیعَلِّمُهُمُ الْکتَابَ وَالْحِکمَةَ» و در سفرهای خویش هر چند کوتاه و جزئی از قرار دادن جانشین دریغ نمی کند و هیچ گروهی را که اعزام میدارد بدون سرپرست نمی گذارد و از آینده پس از خود آگاه است گواه بر آن، خبرهای غیبی است که محدثان بزرگ شیعه و اهل سنت در منابع حدیثی خویش آوردهاند و از فتنههایی که پس از وی بر آیین وی هجوم میآورد، واقف است چنانکه خود خبر داده است آیا در رابطه با خلافت و جانشینی خود که مهمترین مسأله امت پس از او و هراس انگیزترین موضوع برای او است هیچ طرحی برای خلافت ندارد و هیچ کس را پس از خود تعیین نمی کند و همچنان بی تفاوت از کنار آن میگذرد؟!!!
و خدایی که این پیامبرk را مبعوث به رسالت فرموده است و او را این چنین میستاید که:
این مسألهای است که عقل سلیم و وجدان بیدار آن را نمی پذیرد و ادّله قاطع از کتاب و سنت برخلاف آن است.
بر این اساس شیعه امامیه عقیده دارد که پیامبرk از جانب خداوند متعال امام و خلیفه پس از خود را معین کرده و این مسأله در قرآن کریم و سنت پیامبرk تبیین شده است.
در این تحقیق آیاتی چند که مسأله امامت و ویژگیهای امامان در آنها مطرح است مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
آیات مذکور از این قرار است:
1- آیه ولایت
2- آیه اولی الأمر
3- آیه تبلیغ
4- آیه کمال
فصل اول
کلیات و مفاهیم
گفتار اول: کلیات
الف) تعریف و تبیین موضوع
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 01:43:00 ق.ظ ]
|