بررسی، تعیین اثر آنتی باکتریال عصاره پوست لیموترش برمیکروارگانیسم های موجود در مواد غذایی |
- پیش زمینه
با توجه به این گزارشها و لزوم تأمین امنیت غذایی جامعه، تولید مواد غذایی سالم، ایمن و با كیفیت یكی از اهداف مهم تولید كنندگان مواد غذایی به شمار میرود (شهنیا و خاکسار، 1391). بنابراین هنوز به روشهاى جدید جهت کاهش یا حذف پاتوژنهاى غذایى در حد امکان در ترکیب با روشهاى موجود نیاز مىباشد (بارت،2004).
در واقع گیاهان دارویی مخازن غنی از متابولیتهای ثانویه و در واقع منابع موثره اساسی بسیاری از مواد دارویی میباشند . كه یك یا برخی از اندام های آنها حاوی ماده ی مؤثره است . این ماده كه كمتر از 1% وزن خشك گیاه را تشكیل می دهد، دارای خواص دارویی مؤثر بر موجودات زنده است.
- اهمیت موضوع
افزایش سطح آگاهی مردم و نگرانی درخصوص عوارض نگهدارندههای شیمیایی از قبیل سرطانزایی و سمیت، کاربرد مواد نگهدارنده و ضد میکروبی طبیعی و گیاهی مانند اسانسها و عصارههای گیاهی را افزایش داده است . استفاده از ترکیبات ضد باکتریایی به منظورکاهش تعداد میکروارگانیسم ها در مواد غذایی از نظر صنایع غذایی و کنترل کیفیت و نیز از نظر بهداشت وسلامت عمومی حائز اهمیت فراوان است (کانالیک و موری، 2001). زیرا غذاهای فاسد شده علاوه بر آسیب به سلامت مصرف كننده، به تولید كننده نیز از لحاظ اقتصادی ضرر میرسانند (تاجکریم و همکاران، 2010).
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
یکی از راههای کنترل رشد باکترى هاى پاتوژن مواد غذایی استفاده از نگهدارندهها و ترکیبات ضد میکروبی می باشد. افزودن مواد شیمیایی به منظور نگهداری مواد غذایی معمولاً برمبنای جلوگیری از رشد میکروبی و یا کشتن و از بین بردن گروه هایی از میکروارگانیسمهای مضر میباشد. با توجه به نگرانیهای عمومی درخصوص عوارض نگهدارندههای شیمیایی تمایل به مصرف محصولاتی است که فاقد نگهدارنده بوده و یا در استفاده از آن ها از نگهدارنده طبیعی استفاده شده است. عصارهها و اسانسهای گیاهی و اجزای تشکیل دهنده آنها دارای اثرات شناخته شده ضد باکتریایی میباشند (کانالیک و موری، 2001).
تكنیكهای جدیدی از قبیل فشار زیاد، نانوتكنولوژی، پرتوافكنی و غیره به طور وسیعی در خنثی سازی ویژگیهای مواد غذایی استفاده میشود، در حالی كه تركیبهای جدید با و یژگیهای عملكردی به بهبود سلامتی كمك میكنند. حذف افزودنیهای غذایی كه به طور وسیعی استفاده میشود، مورد تقاضاست، در حالی که افزودنیهای طبیعی هم از نظر كیفیت و هم از نظر ایمنی مورد تأیید هستند. به همین منظور محققان بدنبال منابع جدیدی از تركیبها و یا افزودنیها هستند . این عصارهها دارای خاصیت ضد میكروبی در چندین ماده غذایی هستند (فرناندز-لوپز و همکاران، 2005).
1-2-1- مزیت استفاده از عصاره و اسانس های گیاهی
با افزایش تعداد سویههای باكتریایی مقاوم به آنتیبیوتیكهای گوناگون، تلاشهای بسیاری برای استفاده از توان بالقوه خاصیت ضدمیكروبی گیاهان انجام پذیرفته است. از طرف دیگر ظهور سویههای مقاوم در بین باسیلهای گرم منفی و كوكسیهای گرم مثبت مانند جنسهای سودوموناس، كلبسیلا، انتروباكتر، استافیلوكوكوس و انتروكوكوس مشكلاتی را در درمان عفونتهای ناشی از این باكتری ها به وجود آورده است(اوصلاح و همکاران، 2007).
تركیبات ضدمیكروبی به دست آمده از گیاهان با مكانیسمهایی متفاوت از آنتیبیوتیكها، باكتریها را حذف میكنند كه این مسئله در درمان عفونتهای ناشی از سویههای مقاوم میكروبی از نظر بالینی حائز اهمیت است (الوف، 1999).
- اهداف پژوهش
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 04:42:00 ب.ظ ]
|