بررسی تاثیر مواد آلی بر رشد و عملکرد ارقام سیبزمینی به هدف تولید محصول … |
تولید محصولات کشاورزی ارگانیک (پاک) یک اصل بنیادین در کشاورزی پایدار است و جلوگیری از آلودگی بیش از حد آب و خاک به سموم و کودهای شیمیایی در راستای تولید غذای سالم برای هر کشوری از اهمیت زیادی برخوردار است. مواد غذایی ارگانیک موادی هستند که در آنها میزان سموم کشاورزی حاصل از آفت کشها و کودهای شیمیایی کمترین مقدار را داشته و میزان عناصر غذایی آنها زیاد باشد (Lairon, 2009). تولید محصولات ارگانیک کشاورزی از دو جنبه بهداشت و سلامت انسانی و حفظ محیط زیست اهمیت بسیار زیادی دارد. محصولات غیرارگانیک آلوده به مواد مضر سرطانزایی مثل نیتراتها هستند. در تحقیقات سالهای اخیر، تجمع نیترات در سبزیجات غدهای مثل سیب زمینی افزایش بیشتری نشان داده است (UN, 2003).
سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) محصولی است که هر ساله در ایران در سطح وسیع کشت میشود (شریفی و همکاران، 1384) که بعد از گندم دومین غذای اصلی مردم است (پارساپور و لامع، 1383). در دهههای گذشته هر ساله مقادیر زیادی از محصول سیبزمینی کشورمان به کشورهای همسایه از جمله عراق صادر میشد که هماکنون به دلیل آلودگیهای نیتراتی این صادرات متوقف شده و یا به کمترین میزان خود رسیده است (سایت غذا و سلامت، 1391). به جز کیفیت محصول، بازار پسندی و اندازه غدههای سیبزمینی به شدت به مصرف کودهای نیتروژندار وابسته است و کاهش مصرف کود نیتروژن رسیدن و برداشت محصول را به تاخیر میاندازد (Zebarth et al., 2007). بنابراین مدیریت نیتروژن و دیگر عناصر غذایی اهمیت زیادی در این محصول دارد؛ به همین دلیل استفاده از کودهای آلی مناسب که ضمن دارا بودن مقدار کافی نیتروژن و سرعت لازم در اختیار گذاشتن آن برای گیاه، به حفظ بهداشت محیط نیز کمک نمایند از جایگاه مهمی برخوردار شدهاند (Zebarth et al., 2007).کودهای آلی از تجمع نیتراتها در غده سیب زمینی که برای سلامتی انسان مضرند جلوگیری میکنند. همچنین سیبزمینی یک گیاه صنعتی است زیرا بخش قابل توجهی از سیبزمینی تولیدی، در صنایع غذایی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد که توجه به كیفیت سیبزمینی از نقطه نظر مصرف صنعتی رو به افزایش است؛ در نتیجه تولید سیبزمینیهایی كه از نظر صنایع تبدیلی مرغوب باشند از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مطالعات حاکی از برتری برخی ارقام سیبزمینی برای تولید محصول ارگانیک است؛ زیرا این ارقام در مقابل آفات و بیماریها مقاومتر بوده و به فاکتورهای محیطی موثر در رشد مثل کودها پاسخ بهتری میدهند (Bradshaw et al., 2007). از آنجایی که اثر متقابل رقم و کودهای آلی و تنوع استفاده از این کودها در تولید محصولات زراعی بهخصوص در گیاه سیب زمینی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است و همینطور ضرورت تولید محصول پاک برای صادرات و دیگر مصارف خوراکی و صنعتی در کشور وجود دارد، لذا این تحقیق با اهداف زیر انجام گردید:
1- مقایسه ارقام سیب زمینی از نظر پاسخ به منابع مختلف کود
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
2- مقایسه کاربرد منابع مختلف کودهای شیمیایی و آلی بر ویژگیهای رویشی و عملکرد غده
3- ارزیابی ویژگیهای کیفی غده سیب زمینی در پاسخ به کاربرد منابع مختلف کود
همچنین فرضهای تحقیق عبارت بودند از:
- بین رقمهای سیب زمینی از نظر پاسخ به مواد آلی مورد بررسی تفاوت معنیدار وجود خواهد داشت.
- بین سطوح مختلف کودهای آلی از نظر تاثیر بر عملکرد سیبزمینی تفاوت معنیدار وجود خواهد داشت.
- کودهای آلی نسبت به کود شیمیایی برتری معنیداری در رشد و عملکرد سیبزمینی دارند.
- اثر متقابل کود و رقم برای عملکرد کمی و کیفی سیبزمینی معنیدار میگردد.
فصل اول
کلیات
1-1- سیب زمینی
1-1-1- گیاه شناسی سیب زمینی
1-1-2- ارزش و اهمیت خوراکی سیب زمینی
1-1-3- اهمیت سیب زمینی از نظر اقتصادی
1-1-4- میزان تولید و سطح زیر کشت سیب زمینی
1-1-5- نکات زراعی پرورش سیب زمینی
1-2- اهمیت کودهای آلی و زراعت سیب زمینی
1-1- سیب زمینی
1-1-1- گیاه شناسی سیب زمینی
سیب زمینی (Solanum tuberosum) از گیاهان زراعی خانواده سولاناسه[1] و چهارمین محصول پراهمیت زراعی دنیا میباشد (Etehadnia, 2009). منشا این گیاه کشورهای پرو، شیلی و اکوادور در قاره آمریکا بوده است. این گیاه از نظر ژنومی بیشتر از نوع تتراپلویید با 48 کروموزوم بوده و از نوع گیاهان غدهای است. سطوح پلوییدی مختلف مثل دیپلویید و تری پلویید نیز در میان سیب زمینیهای زراعی وجود دارد. از نظر گلدهی گیاهی روز کوتاه است. گیاهان تیره سیب زمینی دارای آلکالویید بوده و در این گیاه سولانین و چاکونین[2] مهمترین آلکالوییدها هستند. غده سیب زمینی یک ساقه تغییر شکل یافته، ساقه زیر زمینی، است که بیش از دو سوم آن یعنی حدود 75 درصد از آب و بقیهاش از مواد جامد تشکیل شده است (Spooner et al., 2005؛ Mosley et al., 2011). جوانههای سیب زمینی که چشم هم نامیده میشوند به صورت مارپیچ روی غده قرار دارند (Spooner, 2010).
1-1-2- ارزش و اهمیت خوراکی سیب زمینی
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 09:17:00 ب.ظ ]
|