و هدف:

 

شش درصد از مساحت كل كره زمین شور است و از این مقدار، حدود  45 میلیون هكتار كه جزو  اراضی آبیاری به شمار می‌روند،  شور هستند . [Munns, 2002] برخی از اراضی به‌قدری شور هستند كه تولید محصول در آن اقتصادی نیست و در بسیاری از اراضی به خاطر تجمع نمك، امكان كشت سالیانه وجود ندارد . شوری معمولاً بیشتر در نواحی خشك و نیمه‌خشک و مناطقی كه بارندگی به حد كافی جهت شستشوی نمك­ها از ناحیه ریشه كافی نیست، مشکل‌ساز است . در حدود یک‌سوم از مساحت کل خاك­های شور دنیا در قاره آسیا قرار دارد .[Munns, 1993] حدود 12 درصد از کل مساحت کشور ایران معادل 19 میلیون هکتار به‌صورت کشت و آیش و به‌منظور تولیدات کشاورزی استفاده می­شود ]مومنی، 1389[.

اقتصاد

1) بررسی تغییرات مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ­های مورد مطالعه در برابر تنش شوری.

 

2) تأثیر تنش شوری برجذب عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف.

 

3) تأثیر نوع ژنوتیپ­ پیوند شده بر میزان جذب عناصر غذایی توسط پایه GF677. 

خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir

 

 

 4) مقایسه مقاومت به شوری بین ارقام تجارتی خارجی و داخلی و ژنوتیپ­های امیدبخش پیوند شده روی پایه GF677.

 

5) تعیین مقاوم­ترین رقم پیوند شده روی پایه GF677 به شوری.

 

فصل اول: کلیات و بررسی منابع علمی

 

1- کلیات و بررسی منابع

 

1-1- تاریخچه و پراكنش بادام

 

بادام یكی از قدیمی ترین درختانی است كه در ایران كشت می شود. بعضی از دانشمندان گیاه شناس معتقدند موطن اصلی بادام، ایران است . گفته می­شود، خاستگاه اصلی بادام، منطقه وسیعی از ایران، تاجیكستان، افغانستان و غرب پاكستان بوده كه همراه کاروان­ها به یونان برده شده و بعدها توسط یونانی­ها به سایر بنادر دریای مدیترانه انتقال و انتشار یافته است . بطور كلی می­توان گفت كه بادام، بومی مناطق گرم و خشك آسیای غربی بوده و امروزه كشت آن در آمریکا، اسپانیا، ایران، مراكش، ایتالیا، پرتغال، تركیه، یونان و استرالیا بطور وسیع معمول شده است [Ladizinsky, 1999]..

 

2-1- میزان تولید در ایران و جهان

 

کشورهای عمده تولید کننده این محصول شامل آمریکا، اسپانیا، ایران، ایتالیا، یونان، ترکیه، مراکش و استرالیا می باشند. امروزه در بیش از 50 کشور جهان ارقام مختلف بادام کشت و کار می شود و بر اساس آمار ارائه شده توسط سازمان خواروبار جهانی ایران با سطح کشت بیش از 170 هزار هکتار و تولید 158 هزار تن، سومین کشور تولید کننده بادام در دنیا محسوب می­شود. این در حالی است که عملکرد آن 920 کیلوگرم بر هکتار است [FAO, 2013].

 

3-1- گیاه شناسی

 

بادام با نام علمی Prunus dulcis درختی از خانواده Rosaceae، زیر تیره Prunoidea، از جنس Prunus و زیر جنس Amygdalus است. . بادام دارای 16 كروموزوم (X=8) و دیپلویید بوده ولی در بین هیبریدهای هلو و بادام ارقام تریپلویید و تتراپلویید نیز دیده می­شود . در مطالعات سیتولوژیكی ارقام بادام، تفاوتی از نظر كروموزوم دیده نشده است. بادام از گیاهان گلدار، نهان­دانه با گل كامل بوده و دارای سیستم خود ناسازگاری می­باشد. ناسازگاری در بادام در 99 درصد حالات، از نوع گامتوفیتی تك­ژنی است  [Rushforth, 1999].

 

در بادام برگ­ها ساده و در شاخه­های تازه تشكیل شده فصل جاری ظاهر می­شوند. شكل برگ­ها نیزه­ای، باریك، دراز و نوك تیز و كمی موج دار و بسته به ژنوتیپ، با لبه­های صاف یا مضرس می­باشد. گل­های آن دو جنسی به رنگ سفید یا صورتی بوده و در بهار قبل از باز شدن جوانه­های برگ ظاهر می­شوند و منظره زیبایی به درخت می بخشند. هر گل آن شامل 5 كاسبرگ، 5 گلبرگ و 20 تا 40 پرچم است. تخمدان آن یك برچه و محتوی دو تخمك و میوه آن شفت و به رنگ سبز و پوشیده از كرك­های فراوان است  .[Rushforth, 1999]در بعضی ارقام، هر دو تخمك رشد می­كنند و در نتیجه دو دانه یا مغز در داخل میوه به وجود می آورند. به دلیل ایجاد میوه از یك تخمدان توسعه یافته، گرده افشانی و لقاح باید انجام گیرد و تشكیل میوه از طریق بكرزایی در بادام وجود ندارد. اكثر ارقام بادام از نظر گرده افشانی خود ناسازگارند و لذا دانه گرده حاصل از یك رقم نمی­تواند باعث باروری و ایجاد میوه در همان رقم شود. البته در سال­های اخیر ارقام خود سازگار اصلاح و به وجود آمده­اند .

 

4-1- ارزش و خواص غذایی بادام

 

[1]Touvano

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...