نمک زدائی از آب های شور زیرزمینی |
ای در جهت عملی ساختن بند شماره 43 از عناوین انتخابی می باشد.
مشکلاتی که گریبانگیر طرح های کلان ملی هستند
با گذشت حدود دو سال از شروع طرح های کلان پژوهش و فناوری، مشکلات و چالشهای مختلفی از جمله عدم قطعیت در تخصیص منابع مالی طرحهای کلان به صورت هدفمند، مطمئن و پیوسته، عدم شفافیت در فرایند تصویب طرح ها، مشخص نبودن حقوق مالکیت فکری طرح های کلان، تغییرات پیدرپی در سطوح راهبردی و مدیریتی طرحهای کلان، نبود سیستم جامع حسابداری بهای تمام شده و مالی طرحهای کلان در دبیرخانه شورای عالی عتف و عدم پاسخگویی مناسب مالی مجریان طرحهای کلان به دبیرخانه و عدم وجود روششناسی خاص تدوین اسناد راهبردی طرحهای کلان در حوزه فناوریهای نرم (علوم انسانی) گریبانگیر این طرحها هستند. با توجه به این مشکلات و چالشها، در اولین جلسه شورای عالی عتف در دولت یازدهم، به منظور تسهیل در فرایند تامین مالی و اجرای طرحهای کلان مقرر شد دستگاههای اجرایی میزان همراستایی طرح های کلان با اهداف و مأموریت های خود و همچنین میزان نیازمندی آنها به نتایج و دستاوردهای طرح های کلان را به دبیرخانه شورا گزارش کنند.
نتایجی که در این تحقیق بر مبنای آن تصمیمگیری اتخاذ میشود حاصل انجام تحزیه و تحلیل اطلاعات اخذ شده از سازمان آب منطقهای استان مازندران به صورت کیفی و کمی میباشد. بر فرض اینکه روند صعودی شور شدن در منطقه مورد مطالعه وجود دارد این سوال بوجود می آید که آیا از بین کل روش های موجود روش غشائی برای منطقه مورد مطالعه میتواند بهترین گزینه تلقی شود یا خیر؟ و از طرفی آیا با اتخاذ روش منتخب میتوان بین عرضه و تقاضا در منطقه مورد مطالعه تعادل برقرار نمود یا خیر؟
1-2-فرضیات
1-امکان سنجی استفاده از منابع آب شور می تواند پاسخ گوی تقاضا باشد.
2-با استفاده از روش های مختلف از جمله روش غشائی می توان به آب متعارف دست یافت.
1-3- هدف
بررسی منابع آب شور به منظور رفع نیاز آبی منطقه
1-4-تعاریف و مفاهیم
1-4-1-آبهای زیرزمینی
بخشی از چرخه آب در طبیعت در زیر سطح زمین صورت میگیرد که منابع آبهای زیرزمینی یکی از اجزا آن محسوب میشود. البته آنچه را که به نام آبهای زیرزمینی (groundwater) معروف است نباید با آب زیرسطحی (Sub-surface water) یکی دانست. هر چند هر دو آب بوده و هر دو در زیر لایه سطحی قرار دارند، اما از جایی که کاربریهای متفاوت دارند و در واقع توسط متخصصان جداگانهای مورد بررسی قرار میگیرند بین این دو تفاوت کلی وجود دارد.
1-4-2-آبخوان
آب حاصله از بارندگی یا ذوب برفها پس از نفوذ به داخل خاک به حرکت عمقی خود در داخل خاک ادامه میدهد تا سرانجام به لایههای غیر
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
قابل نفوذ برخورد کرده و متوقف گردد. آب نفوذی در روی این لایهها تمامی منافذ را پر میکند و منطقه اشباعی را بوجود میآورد که به آن لایه آبدار، آبخوان، آبخوانه و یا به اشتباه سفره آب زیرزمینی گویند.
شکل (1-1): لایهبندی خاک از نظر رطوبت (انصاری، 1392)
1-4-3-چاه
چاه به طور معمول یک تأسیسات عمودی است که در زمین حفر شده و در تمام یا قسمتی از لایه آبدار نفوذ میکند.
1-4-4-سطح ایستابی آب
عبارت است از سطح آب در داخل چاه قبل از شروع پمپاژ (علیزاده، 1385).
1-4-5-افت
عبارت است از مقدار پایین رفتن سطح آب در چاه که به وسیله پمپاژ و خارج ساختن آب از چاه صورت میگیرد. اختلاف سطح استاتیک و سطح دینامیک را در هر نقطه افت سطح آب در آن نقطه گویند (علیزاده، 1385).
1-4-6-آبدهی چاه
حجم آبی است که در واحد زمان از چاه خارج میشود.
1-4-7-مخروط افت
حجمی از لایه آبدار که در هنگام پمپاژ از آب ثقلی تخلیه میشود مخروط افت نام دارد. این مخروط به نحوی قرار میگیرد که قائده آن در سطح ایستاتیک آب راس آن در سطح آب داخل چاه باشد.
1-4-8-چاه مشاهداتی
چاهی است که در اطراف چاه پمپاژ حفر شده و فقط افت سطح آب در آن اندازهگیری و ثبت میشود و هیچ گونه آبی از آن استخراج نمیشود.
1-4-9- pH
pH آب بر مبنای لگاریتم غلظت یون هیدروژن (مول/لیتر) بیان شده و به صورت رابطه (1) نوشته میشود:
(1) pH=-log10[H+]
pH بین صفر (اسید بسیار قوی) تا 14 (باز بسیار قوی) تغییر میکند (مهدوی، 1385).
1-4-10-نسبت جذب سدیم
این شاخص از رابطه (2) زیر محاسبه می شود:
(2)
که در آن سدیم و کلسیم و منیزیم، به میلی اکی ولانت بر لیتر بیان میگردند (مهدوی، 1385).
1-4-11-غلظت املاح محلول یا TDS (Total dissolved salts)
غلظت املاح محلول در آب یا باقیمانده خشک را میتوان در صورتی که فاقد بیکربنات باشد به سادگی با تبخیر حجم معینی از آب و اندازهگیری وزن املاح باقیمانده تعیین کرد. در آبهای که دارای مقدار قابل توجهی بیکربنات هستند با استفاده از این روش ممکن است تنها نصف وزن بیکربناتها اندازهگیری شود. غلظت املاح محلول در آب باران کمتر از 10 میلیگرم در لیتر است و در آب دریای آزاد، مقدار آن حدود 35 هزار میلی گرم در لیتر میباشد.
آنچه که از آب های موجود در روی کره زمین میتواند قابل استفاده باشد آب شیرین میباشد. آبهای نسبتا شور تا بسیار شور در بخش های شرب، کشاورزی و صنعت میتوانند مشکلات زیادی را بوجود آورند. جدول شماره (1-1) مقدار استاندارد لازم برای این سه بخش را به طور کلی بیان میکند.
جدول (1-1): مقادیر متوسط رایج عناصر موجود در آب های مورد استفاده در بخش های شرب، کشاورزی و صنعت (قاسمی و دانش، 1390)
عناصر(mg/L) | کشاورزی | شرب | صنعت | ||||
خشک شوئی (1) | نساجی (2) | دیگ های بخار (3) | صنایع فلز(4) | سفال(5) | |||
TDS | 1500 | 1000 | – | – | – | – | – |
SO-24 | 145 | 10 | 500 | 100 | 100 | 20 | 20 |
HCO3+ | – | 5 | – | – | – | – | – |
Na | 115 | 20 | – | – | – | – | – |
Mg | 150 | 5/2 | 5 | 5 | 5 | 10 | – |
Ca | 200 | 10 | 10 | 10 | 5 | 20 | – |
Cl | 250 | 15 | 500 | 100 | 100 | 20 | 20 |
K | 100 | 1 | – | – | – | – | – |
EC | 550-750 | 750-550 | – | – | – | – | – |
pH | 5/7 | 5/7 | – | – | – | – | – |
SAR | – | 40 | – | – | – | – | – |
1-4-12-سختی کل آب یا T.H. (Total Hard ness)
یکی از شاخص های کیفیت آب آشامیدنی، سختی آن میباشد که بر مبنای کربنات کلسیم مورد سنجش قرار میگیرد. بیشترین سختی آب مربوط به یون های کلسیم و منیزیم بوده و سختی کل بر حسب میلیگرم در لیتر میباشد و از رابطه شماره (3) و (4) بدست میآید:
(3)
(4)
TH=2/497Ca+++4/115Mg++
که در آن Ca++ و Mg++ نیز بر حسب میلیگرم در لیتر در نظر گرفته میشود.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 03:43:00 ب.ظ ]
|