زمانبندی بههنگام بر روی ماشینهای موازی با سرعتهای متفاوت با در نظر … |
برنامهریزی و زمانبندی[1] یک فعالیت بسیار معمول در صنعت و عملیات غیرصنعتی است. هر روز، جلسات برنامهریزی میشوند. ضربالعجلهایی برای انجام پروژهها و کارها تعیین میشود. خدمات تعمیر و نگهداری و عملیات برنامهریزی میشوند. بازیهای ورزشی برنامهریزی و زمانبندی میشوند.
برنامهریزیهای مناسب اجازه میدهد تا فعالیتهای مختلف، شغلها و یا وظایف به شیوهای سازمانیافته اجرا شوند. نمونهای از این فعالیتها میتوان به مراحل مختلف یک پروژه تحقیقاتی، وظایف یک پرستار در طول یک روز کاری، عملیات تولید و موارد دیگر اشاره کرد که میتواند هدفهایی همچون به حداقل رساندن زمان تکمیل کارها، حداقل کردن تاخیر فعالیتهایی که نمیتوانند به موقع تکمیل شوند و دیگر موارد را به دنبال داشته باشد.
در این تحقیق، به بررسی مسئله زمانبندی ماشینهای موازی با سرعتهای مختلف[3] پرداخته میشود. مسائل ماشینهای موازی با سرعتهای مختلف حالت عمومی یافته مسائل تکماشینه و حالت خاصی از مسائل ماشینهای متوالی منعطف محسوب میشوند. در بخشهای آتی این فصل، شرح تفصیلی مسئله مورد بررسی این تحقیق ارائه میشود.
1-2. تعریف مسئله
در کارخانهها وقتی ماشینها و دستگاههای جدید خریداری میشوند و در کنار ماشینهای قدیمی قرار میگیرند، تفاوت سرعت بین ماشینهای جدید و قدیمی بوجود میآید که این تفاوت سرعت، مسئلهی چندین ماشین با سرعتهای متفاوت را بوجود میآورد.
در برخی از محیطهای کاری زمانبندی ماشینهای موازی با سرعت متفاوت، ممکن است که تمامی ماشینها نتوانند تمامی کارها را پردازش کنند که در این حالت هر کار توسط مجموعهای از ماشینها میتواند انجام شود که به آن محدودیت مجموعه پردازش[4] میگویند.
در محیطهای کسب و کار حاضر، رقابت شرکتهای تولیدی از طریق قابلیت آنها برای پاسخگویی سریع به تغییرات سریع زمینه تجاری و تولید محصولات با کیفیت بالاتر و هزینهای کمتر تعیین میشود. یکی از راههای رسیدن به این منظور استفاده از مفهوم تولید بهموقع است ]2[. در محیط تولید بهموقع، شرکتها تمایل دارند که تا حدامکان زمان تکمیل کارهایشان به موعد تحویل نزدیک باشد تا از جریمههای زودکرد و
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
دیرکرد بکاهند. در صورتی که یک کار قبل از موعد تحویل تکمیل شود، باید تا موعد تحویل در انبار نگهداری شود لذا هزینهی زودکرد به سیستم تحمیل میشود. جریمههای زودکرد به آن دلیل مورد توجه هستند که تا زمانیکه موعد تحویل مشتری فرا برسد، هزینه نگهداری شامل هزینه فساد مواد اولیه (در حالیکه کالاها فاسد شدنی هستند) به سیستم تحمیل میشود. و اگر یک کار بعد از موعد تحویل تکمیل شود، جریمه دیرکرد ناشی از نارضایتی مشتری، جریمه قراردادی یا جریمه از دست دادن اعتبار ایجاد میشود.
در این تحقیق، مسئلهی ماشینهای موازی با سرعتهای مختلف با در نظر گرفتن محدودیتهای زمان آمادهسازی وابسته به کار قبلی، محدودیت مجموعه پردازش و تأثیر یادگیری با هدف کمینهسازی زمانهای زودکرد و دیرکرد کل بررسی میشود. یک مدل برنامهریزی عدد صحیح برای این مسئله پیشنهاد میشود. همچنین الگوریتمهای ژنتیک[11] و بهینهسازی ازدحام ذرات[12] و تبرید شبیهسازیشده[13] برای حل آن ارائه میگردد.
1-3. اهداف تحقیق
تحقیق حاضر با هدف کاهش فاصله میان پیشرفتهای تئوریک و کاربردهای صنعتی در حوزه علم زمانبندی صورت گرفته است. دراین راستا، یک مدل جدید برای مسئله ماشینهای موازی با سرعتهای متفاوت با محدودیتهای زمان آمادهسازی وابسته به توالی، محدودیت مجموعه پردازش و تأثیر یادگیری و معیار بهینهسازی زمانهای زودکرد و دیرکرد کل ارائه میشود. بهعلاوه سه الگوریتم ژنتیک، ازدحام ذرات و تبرید شبیهسازیشده به منظور حل این مدل ارائه میگردد.
1-4. مفروضات مسئله
مفروضات زیر در ارائه مدل مسئله در نظر گرفته میشود:
- تأثیر یادگیری بر زمان پردازش کارها در نظر گرفته شده است.
- هر کار در طول زمان پردازش خود تنها بر روی یک ماشین پردازش میشود و امکان شکست کارها وجود ندارد. به عبارتی دیگر برش در کارها وجود ندارد.
- هر ماشین در هر لحظه قادر به پردازش تنها یک کار میباشد.
- زمان پردازش و زمان آماده سازی کارها مشخص میباشد.
- تمامی کارها در لحظه زمانی صفر آماده پردازش میباشند.
- بیکاری ماشین مجاز است.
- تمامی ماشینها به طور مستمر در دسترس هستند و امکان خرابی ماشینها وجود ندارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 05:51:00 ب.ظ ]
|