تحلیل فراوانی منطقه ای حداکثر دوره خشکی با استفاده از گشتاورهای خطی |
تعاریف خشكی و خشكسالی با یكدیگر متفاوت هستند. برخلاف خشكی كه پدیدة دائمی اقلیمی است، خشكسالی در مناطق خشك و مرطوب رخ میدهد و حالتی طبیعی و نرمال از اقلیم میباشد (چو و کارلیوتیس، 1970). قبل از پرداختن به بحث خشكسالی لازم است در مورد خشكی مطالبی بیان شود.
2-1- معیارهای تعیین خشكی
ضرایب تجربی و فرمولهای متفاوتی برای تعیین معیارهای خشكی ابداع شده است كه بر اساس پارامترهایی كه هر كدام از این روابط برای تعیین شاخص خشكی در نظر گرفته است، میتوان آنها را به 5 گروه تقسیم نمود (کاویانی، 1380):
– روابطی كه معرف رابطه بین بارش سالانه و مجموع دما برای یك سال و یا دورههای مختلف در طول فصل گرم میباشند.
– روابطی كه بر اساس رابطه بین بارش و تبخیر استوار هستند.
– روابطی كه به وابستگی بین بارش، دما و رطوبت نسبی اهمیت بیشتری دادهاند.
– روابطی كه كسری اشباع( كمبود رطوبت) و كسری تبخیر را مد نظر قرار دادهاند.
انتخاب صحیح یك ضریب اقلیمی برای مناطق مختلف جهان آسان نیست، زیرا كاربرد هر رابطه اقلیمی در منطقهای بهترین جواب را میدهد كه با اقلیم محل ابداع روش، شباهت و نزدیكی بیشتری داشته باشد.
از طرف دیگر محدودیت عناصر اقلیمی قابل سنجش عاملی است كه كارائی برخی روابط را تحت تأثیر قرار میهد.
براساس روش ارائه شده توسط یونسكو كه به شاخص بیوكلیماتیك خشكی معروف است و در آن P بارندگی سالانه و ET تبخیر و تعرق بالقوه است، مناطق خشك به چهار گروه تقسیم میشوند (کاویانی، 1380):
1- منطقه فرا خشك:
2- منطقه خشك :
3- منطقه نیمه خشك:
4- منطقه نیمه مرطوب :
3-1- علل خشکی
به طور كلی 5 عامل مهم باعث ایجاد خشكی میشوند (کوک و همکاران، 1993).
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
– دور بودن از منبع رطوبتی (بری بودن)
– فرو رانش آنتی سیكلونهای جنب حارهای دینامیك
– تأثیرات ارتفاعی
– جریانهای حاصل از آب سرد
– آلبیدو
4-1- علل خشکسالی
بهطوركلی امروزه پذیرفته شده است كه خشكسالیهای شدید، حاصل تغییرات چرخش اتمسفری و بینظمیهای آن است (کاویانی، 1364). جابجائی رودبادها (جت استریمها) از مكان خود، رگبارهای بارانزا را از برخی مناطق دور و به برخی دیگر نزدیك میكند. به این معنی كه بینظمیهای اقلیمی در فواصل بسیار دور بر هم تأثیر میگذارند.
تحقیقات مختلف، تأثیر متقابل اتمسفر و اقیانوسها در مقیاس وسیع را ثابت كرده است (کاویانی، 1364 و چنگنان، 2000). این موضوع اهمیت بی نظمی دمای سطح دریا را ثابت میكند، چرا كه مشخص شده است این مسئله جریان گرما و رطوبت را در سطح تماس اتمسفر و اقیانوس تحت تأثیر قرار میدهد. این تغییر در جریان گرما و رطوبت دارای الگوئی است كه به چرخه نوسان جنوبی النینو معروف است. واژههای النینو و لانینا دو حد این چرخه هستند و شرایط كاملاً متفاوتی را در نقاط مختلف زمین بوجود میآورند.
5-1- تعاریف انواع خشكسالی
توسعه سیستمهای پایش خشکسالی مبتنی بر جمع آوری اطلاعات در بازههای زمانی مختلف نظیر بارندگی و دبی جریان ساعتی، روزانه، ماهانه و سالانه و استفاده از مدلهای مختلف آماری و سینوپتیک مانند سریهای زمانی و پایش تغییرات جوی به ویژه متغیرهای اتمسفری (ENSO) است.
از دیدگاه دیگر، برآورد احتمال وقوع یک پدیده در یک دوره زمانی مشخص به منظور برآورد احتمال شکست یک برنامه از مواردی است که به برنامهریزان امکان پیش آگاهی در مورد پدیدهای حدی مانند سیل و خشکسالی میدهد. استفاده از روشهای آماری در صورت وجود اطلاعات کافی و بهرهگیری از شبکه جمع آوری دقیق پارامترهای اقلیمی و هیدرولوژی نظیر رطوبت خاک دارد. ضمن این که تعیین آستانههای سیل و خشکسالی در این بخش مهم است که نیاز به اطلاعات بسیار بلند مدت و منظم از سریهای هیدرولوژیک و سریهای پاسخ مانند رطوبت خاک، محصولات کشاورزی و مسائل اقتصادی و اجتماعی است.
چون خشکسالی برخلاف سایر بلایای طبیعی کمتر منجر به خسارات ساختاری میشود، کمکرسانی در هنگام وقوع این پدیده در مقایسه با سایر پدیدهها مثل سیل پیچیدهتر و مشکلتر میباشد. ایران علی رغم اینکه در معرض خشکسالیهای متوالی قرار دارد اما به دلیل وجود قناتهای عمیق هیچگاه در اثر خشکسالی به قحطی مرگ آور دچار نشده است.
از اغلب تعاریف خشكسالی چنین بر میآید كه خشكسالی دوره بلند مدت زمانی است كه آب در دسترس به طور معنیداری زیر حد معمول است. پایینتر بودن میزان آب نسبت به حد معمول در شرایط متفاوت و با توجه به حساسیت یك فرایند نسبت به كمبود رطوبت تعریف میشود. به طور كلی تعاریف خشكسالی به دو دسته عمده مفهومی و كاربردی تقسیم بندی میشوند. منظور از تعاریف مفهومی همان تعاریف موجود در لغت نامهها و فرهنگهاست كه در واقع این تعاریف به صورت توصیفی و مفهومی هستند و علی رغم اینكه مفهوم شدت و مدت وقوع خشكسالی ممكن است در این تعاریف نهفته باشد اما زمان وقوع پدیده را مشخص نمیكنند. تعاریف كاربردی خصوصیات و آستانههای شروع، ادامه و خاتمه و نیز شدت خشكسالی را تعیین میكنند. این تعاریف اساس یك سیستم هشدار دهنده هستند و برای تحلیل دوره تكرار، شدت و مدت زمان وقوع خشكسالی نیز بكار میروند. وجود دیدگاهها و نقطه نظرات مختلف درباره خشكسالی سبب ایجاد پیچیدگی در ارائه تعریفی مشخص و واحد از این پدیده شده است. در واقع عدم وجود یك تعریف جامع و دقیق از خشكسالی سبب ایجاد تردید و ركود در بخشهای مختلف مدیریتی و سیاستگزاری در سایر بخشها میشود. با توجه به اینكه اهمیت خشكسالی در اثرات آن نهفته است و این اثرات در مناطق مختلف به شكلهای متفاوتی ظاهر میشوند، پس بایستی تعریف خشكسالی به صورت منطقهای و مقطعی بیان شود.
به طور كلی برای ارائه یك تعریف مناسب از خشكسالی باید به سه نكته مهم توجه كرد:
1- مقدار و شدت بارندگی و یا میزان كمبود آن مشخص شود.
2- مدت زمان، یك ویژگی مهم در تشخیص خشكسالی است و بایستی برای تعیین میزان درجه خشكسالی ارتباط بین مدت زمان و شدت مشخص شود.
به دلیل کثرت پارامترهای که با این پدیده در ارتباط میباشند، تا به حال هیچ تعریف جامع و کاملی از سوی هیچ سازمان یا ارگانی از خشکسالی نشده است. برحسب نیاز و زمینه کاری، محققین علوم مختلف تعاریف ویژهای را از این پدیده طبیعی ارائه کردهاند. هیدرولوژیستها تعاریف متعددی از خشکسالی کردهاند اما هنوز به یک تعریف کامل و جامع نرسیدهاند. بر اساس عناصر بوجود آورنده خشكسالی، میتوان پنج نوع خشكسالی هواشناسی، هیدرولوژیک، کشاورزی، اقتصادی و ادافیک را دستهبندی كرد (اسمیت، 2000؛ ماینگیوت، 1999).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 05:14:00 ب.ظ ]
|