تجزیه زنده مانی و بررسی اثر عوامل مختلف بر آن در بره های … |
در بیشتر بررسیهای انجام شده و برنامههای اصلاح نژادی به منظور رشد اقتصادی واحدهای دامپروری به صفات تولیدی از قبیل وزن تولد، وزن از شیرگیری، وزن یکسالگی و پشم تولیدی تاکید شده است و به این منظور معمولاً برنامههای مدون رکورد برداری و ارزیابیهای ژنتیکی و همچنین برنامههای انتخاب، طراحی و مورد استفاده قرار میگیرد. این در حالی است که تعداد دامهایی که قابلیت ماندگاری تا زمان عرضه به بازار را دارند یکی از فاکتورهای مهم و تاثیرگذار بر اقتصاد دامپروری میباشد، که کمتر مورد توجه بوده و برای رکورد برداری و ارزیابی ژنتیکی آن هیچ برنامهای طراحی نشده است. متوسط نرخ مرگ و میر در اغلب کشورهای تولید کننده گوسفند 9 تا 20 درصد گزارش شده است که بیانگر اهمیت آن در کاهش درآمد دامدار میباشد .
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
نشخوارکنندگان کوچک از جمله گوسفند و بز میتوانند کمک کنننده درآمد اضافی برای بسیاری از کشاورزان در مناطق استوایی و نیمه استوایی باشند. یکی از ویژگی مهم گوسفند توانایی زندگی کردن بر روی زمینهای نامطلوب و تولید سایر اشکال کشاورزی و همچنین توانایی زنده ماندن در مناطقی که حتی گاوها در آن عملکرد ضعیفی دارند میباشد. گوسفندان محلی و بومی برای امرار معاش و اقتصاد اجتماعی و معیشت جوامع روستایی مهم هستند که سهم ویژهای در اقتصاد و تولید گوشت دارند .
در حال حاضر بیش از 42 درصد از کل گوشت قرمز تولیدی که نزدیک به 293 هزار تن در سال است توسط بیش از 50 میلیون راس گوسفند در قالب 27 نژاد سازگار با شرایط اقلیمی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مناطق مختلف تولید میگردد [وطن خواه و همکاران، 1383 Ghavi Hossein- Zadeh and Ardalan, 2010:]. گوشت قرمز چه از جنبه تامین پروتئین مورد نیاز و امنیت غذایی جمعیت رو به رشد کشور و چه از جنبه سهم آن در ارزش افزوده بخش کشاورزی، جایگاه ویژهای دارد [طالبی و همکاران، 1389].
سودآوری یک گله گوسفند بهوسیله تعداد برههای تحت آمیزش تعیین میگردد که خود تحت تاثیر میزان آبستنی، تعداد بره متولد شده در هر زایمان و زندهمانی برهها تا حین فروش (به صورت پروار یا جایگزین) میباشد. زندهمانی برهها یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر سودآوری بهشمار میرود به طوری که ضرایب اقتصادی نسبی میزان زندهمانی در برخی نژادها در سنین مختلف بعد از صفات تولید مثلی و بالاتر از صفات مربوط به رشد، پشم و ترکیب لاشه برآورد شده است و این به مفهوم اهمیت بالای میزان زندهمانی میباشد. به رغم اینکه تلاشهای فراوانی در جهت مواظبت از میشها در خلال آبستنی و برههای آنها در حین و بعد از تولد صورت میگیرد، دامنه میزان مرگ و میر برهها از تولد تا یکسالگی در نژادهای مختلف گوسفند، پرورش یافته تحت شرایط آب و هوائی متفاوت است که عمدتاً در اوایل زندگی برهها به وقوع میپیوندد [وطن خواه، 1391].
ماندگاری برهها تا زمان عرضه به بازار یکی از فاکتورهای مهم و تاٌثیرگذار بر اقتصاد دامپروری میباشد، عوامل محیطی و سایر عوامل ژنتیکی دخیل در آن اثر بسیار مهمی بر زندهمانی برهها دارد. مطالعات زیادی برای شناسائی فاکتورهای کلیدی مربوط به آسیب پذیری برهها قبل از شیرگیری انجام شده که نتایج به دست آمده متفاوت و شدیداً تحت تاثیر نژاد و سیستم پرورش گزارش شده است. مرگ و میر در اوایل زندگی حیوان عامل حذف غیر ارادی از گله میباشد و بیشتر برهها در 10 روز اول زندگی، زمانی که تغییرات محیطی برای مادر و بره شدید است میمیرند. هر گونه عملیات مدیریتی که موجب حفاظت و جلوگیری از گسترش بیماری در بین آنها شود باعث افزایش نرخ زندهمانی بین تولد تا از شیرگیری میشود [اسلمی نژاد و همکاران، 1390].
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 05:47:00 ب.ظ ]
|