تاثیر آفتکشی، ضدتغذیه ای و دورکنندگی عصاره و پودر چند گونه گیاه دارویی روی … |
بیش از 600 گونه آفت از سخت بالپوشان، 700 گونه از بالپولکداران و 355 گونه از کنهها به محصولات انباری خسارت زده و باعث کاهش کیفیت و کمیت آنها میشوند. بعلاوه وجود بقایای حشرات در محصولات غذایی انبار شده باعث کاهش کیفیت آنها میشود (راجندران و اسریران جینی[1]، 2008).
حمله آفات انباری و کم توجهی به اصول نگهداری فرآوردههای کشاورزی گاهی زیانهای کیفی بسیار مهمی را به دنبال میآورد که سبب تغییر ترکیب شیمیایی، رنگ و مزه محصول شده و ارزش تجاری و مرغوبیت آن را به شدت کاهش میدهد. زیانهای کیفی گاهی بصورت از بین رفتن ویتامینها و دیگر عناصر اصلی محصول بروز میکند. آفات انباری علاوه بر زیانهای کمی و کیفی، بهداشت مصرف کنندگان را نیز به مخاطره میاندازند و گاهی مشکلات بهداشتی قابل توجهی را نیز در مصرفکنندگان، اعم از انسان، دام و طیور اختلالات گوارشی شدیدی ایجاد میکند (فاطمی زاده، 1382).
كنترل صحیح آفات در انبارها یكی از مهمترین عوامل حفاظت مواد غذایی تأمین کننده عناصر غذایی مهم و مورد نیاز بدن از جمله حبوبات و غلات است. آفات انباری یكی از معضلات مهم در انبارداری این محصولات هستند كه پس از برداشت تا زمان مصرف در انبار نگهداری میشوند. علت عمده خسارت بالای این دسته آفات قدرت تكثیر بالا، همهجازی بودن و چندخواری آنها است تا جایی كه در انبارهایی با شرایط سنتی میزان خسارت تا 80 درصد گزارش شده است. در اکثر سیستمهای انبارداری استفاده از سموم تنفسی اقتصادیترین روش مدیریت آفات انباری است. روش تدخین مطلوب باید هیچ باقیمانده خطرناک برای انسان نداشته باشد همچنین روی کیفیت و طعم ماده غذایی یا مراحل فرآوری محصول تاثیر سوء نداشته باشد. همچنین مواد تدخینی باید از نظر بیولوژیکی فعال بوده و یا توسط دانهها جذب و قابلیت اشتعال یا تجمع نداشته باشند (لی و همکاران[2] 2001).
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
پس از آنکه متیل بروماید عامل تخریبی لایه ازون شناخته شد ، استفاده از فسفین رواج بیشتری یافت و عدم توجه به استانداردهای تدخین باعث بروز مقاومتهای بیشتری در آفات نسبت به فسفین گردید به طوری که در ۴۵ کشور جهان گزارشاتی از مقاومت آفات انباری در برابر سم فسفین منتشر شده است. از این رو جستجو برای یافت جایگزین مناسب برای سموم فوق اجتنابناپذیر است (فیلد[3]، 1998).
اسانسها و عصارههای گیاهی یکی از جایگزینهای مناسب برای ترکیبات شیمیایی مصنوعی تلقی میشوند که کمترین خطر را برای انسان و محیط زیست دارند. اما هنوز ترکیبی که جایگزین مناسبی برای متیل بروماید بوده و دامنه تاثیر وسیع داشته و ارزان قیمت بوده و قابلیت استفاده در سطوح گسترده را داشته باشد پیدا نشده است (راجندران[4]، 2001).
2-1- مروری بر تحقیقات گذشته
1-2-1- خسارت آفات انباری
طبق گزارش سازمان خواروبار و کشاورزی جهان (فائو) آفات انباری سالیانه در حدود 10 درصد محصول غلات برداشت شده را در انبار منهدم میکنند. مقدار این خسارت در بعضی از نقاط جهان و روی بخشی از محصولات کشاورزی تا 50 درصد محصول هم میرسد. در برخی موارد خسارت بعضی از سوسکهای حبوبات در مدت 3 تا 5 ماه نگهداری حبوبات در انبار به 100 درصد محصول نیز رسیده است (کیتا و همکاران[1]، 2001). از طرف دیگر آفات انباری باعث کاهش کیفیت محصول، کاهش بازار پسندی و قدرت جوانهزنی آن نیز میشوند (لاله و عبدالرحمن[2]، 1999). در میان آفات انباری بیشترین خسارت را سخت بالپوشان و پروانهها وارد میسازند (رس[3]، 2004).
[1] -Keita et al
[2] -Abdulrahman
[3] -Rees
[1]- Rajeendran and Sirianjini
[2]- Lee at al
[3] -Fields
[4]- Rajenderan
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 09:02:00 ب.ظ ]
|