تأثیر تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام جو |
جو با نام علمی(Hordeum vulgare L.) گیاهی است با سازگاری وسیع و در مقایسه با گندم تحمل بیشتری به خشکی دارد. سطح زیر کشت آن در ایران حدود سه میلیون هکتار و تولید آن در حدود چهار میلیون تن میباشد (بینام، 1998). جو نسبت به سایر غلات کم توقعتر بوده و در مقایسه با گندم به آب کمتری نیاز دارد، به شوری و قلیایی خاک متحملتر و احتیاجات غذایی کمتری دارد. این گیاه دامنه انتشار و سازش اقلیمی وسیعی دارد و به دلیل برخوردار بودن از تنوع بالای ژنتیکی در شرایط کاملاً متفاوت آب و هوایی رشد میکند، بهطوریکه در هر دو نیمکره شمالی و جنوبی تا ارتفاع 5000 متری از سطح دریا کشت میشود. جو در مقایسه با گندم تحمل به خشکی و مقاومت به بیماری بیشتری دارد. در شرایط نامساعد محیطی و کمبود بارندگی عملکرد آن بیشتر از گندم است و در مناطقی که به علت کوتاه بودن فصل رشد امکان کشت گندم نیست، کشت جو امکانپذیر است (بندیک، 2006). مجموع درجه حرارت مورد نیاز از زمان کاشت تا برداشت با توجه به خصوصیات ژنتیکی در حدود 3000-2500 درجه سانتیگراد است، دوره رشد جو از سایر غلات کوتاهتر است، بهطوریکه در نوع بهاره 70-60 روز و در نوع پاییزه 180 روز است و این امر اهمیت آن را از نظر سرعت رشد در مقایسه با سایر غلات نشان میدهد (پاراساد، 2008).
1-2- اهمیت مصرف غلات
جمعیت کره زمین به صورت تصاعدی رو به افزایش است، بهطوریکه جمعیت کره زمین از 2 میلیارد نفر در سال 1930 میلادی به 3/5 و 6 میلیارد نفر به ترتیب در سالهای 1990 و 2000 رسید و پیشبینی میشود که این رقم در سال 2025 میلادی به 5/8 میلیارد نفر برسد (مجدم، 1376). بیش از 75 درصد جمعیت جهان در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند که امروز با مشکل گرسنگی و سوء تغذیه دست به گریبان هستند، بهگونهای که 20 درصد جمعیت این کشورها دچار سوء تغذیه هستند (حق نیا، 1368). جهت فائق آمدن بر مشکل گرسنگی میبایستی در 30 سال آینده 60 درصد به مقدار تولیدات کشاورزی خود بیفزایند (نورمحمدی، 1376). بهطورکلی بیش از 75 درصد انرژی و 50 درصد پروتئین مورد نیاز بشر از غلات تأمین میشود (حق پرست 1371). غلات، پایه اصلی تغذیه و بقاء بشر بهشمار میآیند (امام، 1383).
بر اساس گزارش سازمان خواربار جهانی ( (FAO در حال حاضر حدود 85 میلیون تن پروتئین در جهان مصرف میشود که حدود نصف این مقدار از غلات تأمین میگردد (سالار دینی، 1372). بنابراین پیشبینی تأمین انرژی، پروتئین و ریزمغذیها الزامی است. در حال حاضر 25 تا 30 درصد از جمعیت کشور ما از نظر میزان مصرف انرژی پروتئین و ریزمغذیها آسیب پذیر هستند و 10 درصد آنها دچار کمبود شدید مواد غذایی هستند، 25 درصد جمعیت هم بیش از نیاز مصرف میکنند (مجنون حسینی، 1375).
اگر برنامههای کنترل جمعیت هم بهصورت موفقیتآمیز اجراء گردد در آینده نزدیک به علت افزایش جمعیت لزوم بهکارگیری شیوههای نوین در افزایش تولیدات زراعی اجتناب ناپذیر خواهد بود. با گذشت زمان، افزایش میانگین تولیدات در واحد سطح و ازدیاد عملکرد پیچیده خواهد شد (حق نیا، 1368). افزایش تولید از راه ازدیاد سطح زیر کشت عملی بهنظر نمیرسد، بههمین دلیل تأکید بیشتر بر افزایش از طریق ازدیاد محصول در واحد سطح است. بنابراین با بهکارگیری ابزارها، اصول علمی، نتایج تحقیقات، عمل به توصیههای فنی مربوط به آزمون خاک، انتخاب ارقام پرمحصول، بهکارگیری اصول بهنژادی و بهزراعی و مصرف بهینه کودهای شیمیایی با در نظر گرفتن نیاز واقعی گیاه به عناصر غذایی عملکرد محصولات کشاورزی در واحد سطح در دیمزارهای کشور را به نحو چشمگیری افزایش خواهد داد (حق نیا، 1368) .
یکی از عمدهترین مشکلات تولید محصولات دامی، عدم وجود علوفه خوراکی کافی جهت تغذیه دامها است. مراتع ایران با مساحتی بالغ بر 90 میلیون هکتار با حدود 10 میلیون تن علوفه خشک در سال میتواند غذای 16 میلیون واحد دامی (22 درصد دامهای کشور) را تأمین کند (آیت الهی، 1377). در حال حاضر 56 میلیون واحد دامی متکی بر علوفه مراتع میباشد. سطح زیر کشت جو نزدیک به دو میلیون هکتار و با تولید بیش از 3 میلیون تن در سال، بعد از گندم عمدهترین محصول زراعی کشور است.
1-3- اهمیت مصرف جو
از نظر سطح زیر کشت در دنیا، جو چهارمین گیاه پس از گندم، برنج و ذرت است و 12 درصد کل تولید جهانی غلات را به خود اختصاص داده است. متوسط سطح زیرکشت آن طی سالهای 1981 تا 2000 معادل 3/70 میلیون هکتار گزارش شده است. سطح زیر کشت جو در مقایسه با سایر غلات معادل 38 درصد و سطح برداشت معادل 35 درصد است. در اغلب کشورهای اروپایی سهم جو از نظر سطح زیر کشت در بین غلات بیش از 50-40 درصد است) رادمهر قدیری، 1372) .
جو از غلات مهم ایران و جهان است و در بین غلات به دلیل خوشخوراکی و برخورداری از محتوای بالای انرژی قابل سوختوساز دارای موقعیت منحصر بهفردی در تأمین انرژی مورد نیاز دام و طیور است. (کوچکی و راشد محصل و صدر آبادی، 1376).
دانه جو از نظر ترکیبات شیمیایی اختلاف بسیار زیادی با دیگر دانههای غلات ندارد، با این وجود دانههای جو به دلیل پوستهها دارای مقدار بسیار زیادی سلولز است، مقدار چربی در دانههای جو کمتر از ذرت و یولاف میباشد و از نظر مواد غیر نیتروژنه و مواد معدنی عمدتاً مشابه دیگر دانههای غلات است (ماسکیاندارو، 2008). بهترین خاکها برای كاشت جو، خاکهای لومی و رسی با زهکشی مناسب میباشند، بهطور کلی خاکهایی که از حاصلخیزی کمتری برخوردارند به کشت جو اختصاص داده میشوند (نلسون، 2007). جو در اکثر کشورهای تولید کننده آن سابقه طولانی دارد، این گیاه علاوه بر تغذیه دام در مصارف غذایی انسان و قنادیها کاربرد دارد. جو در بین غلات دانهریز چه در طول دوره
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
جوانه زدن و چه در مراحل بعدی رشد خود متحملترین گیاه نسبت به شوری است (کوچکی و همکاران، 1376). جو برای تعداد زیادی از ساکنان نواحی سردسیر و خشک دنیای قدیم (بهخصوص خاورمیانه و شمال آفریقا) یک منبع غذایی مهم بهشمار میرود. در دنیای جدید، جو عمدتاً در تغذیه دام و در صنایع تخمیری بهکار میرود (براون، 2008).
در حال حاضر در اغلب کشورها از آن در تهیه انواع نوشابههای الکلی و غیر الکلی و نیز در کارخانهجات نشاستهسازی استفاده میشود (کارامونوس، 2005) و از مالت آن نیز در صنعت و داروسازی استفاده بهعمل میآید (نیکخواه، 1385). بهطور کلی دانه غلات و از جمله جو به لحاظ میزان پروتئین، در مقایسه با لگومها و دانههای روغنی فقیرتر است و در این بین مهمترین اسیدآمینه مورد نیاز انسان که در غلات و از جمله جو کمبود آن مشاهده میشود، اسید آمینه لیزین میباشد. اگر چه جو، یولاف و برنج نسبت به سایر غلات از این نظر غنیترند (چانی، 2005). از دیگر مزایای اقتصادی جو، امکان استفاده دو منظوره آن در زراعت است. این امر بهدلیل رشد سریع آن بعد از چیدن یا چرا میباشد (کافی، ژند، شریفی، 1379).
1-4- ارزش غذایی جو
دانه جو دارای 50 میلیگرم کلسیم، 6 میلیگرم آهن در 100 گرم می باشد، ارزش غذایی برخی از ترکیبات دانه جو در مقایسه آن با دانه سایر غلات در جدول 1-1 آورده شده است (گراهان، 2002).
ارزن | یولاف | سورگوم | جو | برنج | ذرت | گندم | چاودار | |
درصد آلوئید قابل دسترس | 4/63 | 9/62 | 9/62 | 8/55 | 3/64 | 6/63 | 7/69 | 8/71 |
انرژی (کیلوژول در 100 گرم) | 1650 | 1640 | 1610 | 1630 | 1610 | 1660 | 1570 | 1570 |
انرژی قابل مصرف | 2/87 | 6/70 | 9/79 | 81 | 3/96 | 2/87 | 4/84 | 85 |
ویتامین (میلیگرم در 100 گرم)
تیامین | 63/0 | 60/0 | 33/0 | 10/0 | 29/0 | 32/0 | 45/0 | 66/0 |
ریبوفلاوین | 33/0 | 14/0 | 13/0 | 04/0 | 04/0 | 10/0 | 10/0 | 25/0 |
نیاسین | 2 | 3/1 | 3/4 | 7/2 | 4 | 9/1 | 7/3 | 3/1 |
آمینو اسید (گرم در 16 گرم نیتروژن)
لیزین | 7/2 | 4 | 7/2 | 2/3 | 8/3 | 5/2 | 3/2 | 6/3 |
ترئونین | 2/3 | 6/3 | 3/3 | 9/2 | 6/3 | 2/3 | 8/2 | 3/3 |
میتیونین و سیستئین | 6/3 | 8/4 | 8/2 | 9/3 | 9/3 | 9/3 | 6/3 | 7/3 |
تریپتوفان | 3/1 | 9/0 | 1 | 7/1 | 1/1 | 6/0 | 1 | 1 |
کیفیت پروتئین (درصد %)
قابلیت واقعی هضم | 93 | 1/84 | 8/84 | 88 | 7/99 | 95 | 96 | 77 |
ارزش بیولوژیکی | 60 | 4/70 | 2/59 | 70 | 74 | 61 | 55 | 7/77 |
سودمندی پروتئین خالص | 56 | 1/59 | 50 | 62 | 8/73 | 58 | 53 | 59 |
پروتئین قابل مصرف | 4/6 | 5/5 | 2/4 | 8/6 | 4/5 | 7/5 | 6/5 | 1/5 |
جو لخت با وزن حجمی بیشتر، هزینه انباری و حمل و نقل کمتر بیش از 16 درصد پروتئین با کیفیت عالی، را در بین سایر غلات دارا است. از نظر آمینواسیدها، درصد فیبر خیلی کم و میزان بالای ارزش غذایی و انرژی متابولیکی از سایر غلات برتر میباشد (آیت الهی، 1377). جو علاوه بر مصارف دامی در تغذیه و رژیم غذایی انسان نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است، همچنین مصرف برخی ارقام جو لخت بهدلیل درصد بیشتری مواد مثل بتاگلوکان موجب کنترل کلسترول شده و بدین لحاظ یکی از مواد غذایی مفید در رژیم لاغری نیز به حساب میآید (کوچکی، راشد محصل، صدرآبادی، 1376) و (یعقوب فر و فضایلی، 1378).
جو بهصورت دیم و آبی در زمستان کاشته و تولید میشود و مقاومت بالایی به شرایط نامطلوب محیطی دارد، بهخوبی میتواند برای تأمین بخشی از نیاز غذایی دام و طیور جایگزین ذرت گردد و وابستگی به واردات ذرت را حذف یا کاهش دهد. (پوررضا و صادقی، 1377). در اغلب کشورهای اروپایی سهم جو از نظر سطح زیر کشت در بین غلات بیش از 50-40 درصد است بهطوری که این مقدار در دانمارک 5/86 درصد، انگلستان 60 درصد، اسپانیا 47 درصد، ایرلند 7/80 درصد و فرانسه 5/46 درصد است و بیشتر به شکل علوفه برداشت میشود. از اوایل قرن حاضر، جو مورد توجه بیشتر قرار گرفت. در طی جنگ جهانی دوم وقتی که ورود گندم جهانی به انگلستان ممنوع شد، دولت اضافه کردن مقادیر مختلف جو ویولاف را به مخلوطهای آسیایی مورد استفاده برای تهیه آرد نانوایی مجاز اعلام کرد، برای این منظور پوسته جو مورد استفاده تا حدود زیادی گرفته شد (یعقوب فر و فضائلی، 1378).
جدول 1-2 مقایسه ترکیب شیمیایی و انرژی قابل متابولیسم در جو بدون چوشینه و جو معمولی
(قزوینی و یوسفی، 1378)
الیاف خام (%) | انرژی قابل متابولیسم ظاهری (AME) | انرژی قابل متابولیسم حقیقی (TME) | ||
جو بدون پوشینه | 4/16 | 6/2 | ||
جو معمولی | 41/10 | 74/6 |
1-5- وضعیت سطح زیر کشت و تولید جو در جهان، ایران و خوزستان
1-5-1- نواحی کشت جو و موقعیت آن در جهان
جو در ایران و خوزستان از حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح کشت میشد و برای تهیه نان مورد استفاده قرار میگرفت. به استناد گزارشات وزارت کشاورزی آمریکا، پس از سال 1970 یعنی درست هنگامیکه صنعت جدید مرغداری در ایران شروع بهکار کرد و به طور طبیعی تقاضای غلات مخصوص تغذیه مرغ افزایش یافت (روهرر، 1999).
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-05-17] [ 12:06:00 ب.ظ ]
|