بررسی وضعیت تغذیه ای درختان و تنوع زیستی زیرآشکوب و ویژگیهای خاک … |
جنگلها به لحاظ ذخیره بومشناختی حدود 90 درصد زیتوده کره زمین را تشکیل میدهند، زندگی موجودات کره خاکی بهطور مستقیم و غیر مستقیم به پوشش گیاهی و جنگل وابسته است (مهدویراد، 1387). آمار و اطلاعات موجود در کشور نشان میدهد از کل سطح جنگلهای کشورمان بیشتر از 90 درصد آن (غرب 2/73 درصد، جنوب 5/12 درصد، شمال 5/4 درصد) مورد تخریب قرار گرفته است (فتاحی، 1373).
حدود 30 درصد از مساحت جهان را منطقه خشک و نیمهخشک تشکیل میدهد (2001Lal,). رویشگاه زاگرس در بخش غربی و كوهستانی ناحیه رویشی بزرگ ایران و تورانی واقع شده است، که جنگلها این منطقه جزو جنگلهای نیمهخشك محسوب میشوند. مساحت جنگلهای زاگرس در گذشته بیش از 10 میلیون هکتار بوده است، که به علت افزایش روز افزون جمعیت فشار تخریب انسان روی طبیعت و بهرهبرداری بیرویه سالیان دور تاکنون سبب کاهش فزاینده مساحت این جنگلها شده است. مساحت فعلی این جنگلها 5 میلیون هکتار است که بیشتر به صورت شاخهزاد میباشد، و حدود 40 درصد مساحت کشور ایران را تشکیل میدهند (مهاجر، 1384؛ ثاقب طالبی، 1391).
با تخریب جنگلها و کاهش مساحت آنها انقراض گونههای گیاهی و جانوری و در نتیجه کاهش تنوع زیستی در دنیا مشاهده میشود. اگر سرعت تخریب جنگل بیش از احیای آن باشد، علاوه بر اینکه پوشش گیاهی و ساختار جنگل دستخوش تغییر میشود، خصوصیات خاک جنگل نیز تغییر کرده و ممکن است این تغییرات موجب فرسایش شدید خاک گردد (اسداللهی، 1370).
رشد و تولید گونههای جنگلکاری شده به مواد مغذی خاک وابسته است (2000Binkley & et al.,). بسیاری از ابزارهای جنگلشناسی از قبیل انتخاب گونه، تعیین حاصلخیزی رویشگاه، نرخ رویش توده، تعیین میزان سطح ذخیرهگاه لازم در جنگل، پیشبینی درصد زندهمانی و رشد نهالها تحت تأثیر خاک قرار میگیرد (1979Daniel et al.,). کیفیت خاک (خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک) معیاری است که توانایی خاک در تولید زیتوده گیاهی، چرخه عناصر غذایی، ذخیره کربن و تبدیل انرژی در بومنظامهای جنگلی را توصیف میکند (1997Khanna.,) و میتواند تحت تأثیر، فعالیتهای مدیریتی و نوع گونههای درختی تغییر کند )2000 Binkley et al.,). هر گونه درختی در بومسازگان جنگلی نیازهای تغذیهای مشخص دارد. گونههای درختی موجود در اشکوب بالا با انباشت عناصر متعدد غذایی و تولید اسیدهای آلی در برگ و دیگر اندامها، و تعیین میزان ورودی-خروجی عناصر روی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاکها اثر میگذارند (2002 Augusto et al.,). در فرآیند چرخه عناصر غذایی، باز جذب عناصر غذایی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) قبل از افتادن برگ یکی از فرآیندهای اصلی حفظ عناصر غذایی بوسیله گیاه است (2003Van Heerwaarden et al.,)، از این طریق عناصر پس گرفته شده را به بافتهای جدید، منتقل یا برای استفاده در آینده ذخیره میکنند (1994Vitousek et al.,).
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
1- آیا همه گونه ها با شرایط منطقه سازگار هستند؟
2- آیا گونه های پهنبرگ بیشتر از سوزنی برگان در بهبود کیفیت خاک مؤثر هستند؟
3- آیا وضعیت تغذیه ای و بازجذب عناصر غذایی در تک کشتی، گونه های درختی مختلف متفاوت است؟
4- وضعیت شاخصهای مختلف تنوع پوشش گیاهی در زیر آشکوب توده های پهنبرگ نسبت به توده های سوزنی برگ چگونه است؟
5- ترسیب کربن خاک در کدام یک از گونه بیشتر است؟
6- آیا روش سلسله مراتبی جهت انتخاب گونه مناسب مؤثر است؟
2-1- کلیات
1-2-1- جنگلداری
جنگلکاری اصطلاحاً به ایجاد جنگل در زمین باز، یا زمینی که سابقا در آن به زراعت میپرداختند و اینک به جنگلکاری و درختکاری تخصیص داده شده، یا عرصهای که پیش از این در آن جنگلی وجود نداشته و یا اگر وجود داشته است به دلایل گوناگون (از قبیل برش یکسره) یا عوامل مختلف (مثلاً حریق) به کلی از بین رفته شده باشد اطلاق میشود (جزیرهای، 1381). پروژههای جنگلکاری در مناطق نیمه خشک به طور گستردهای توسط بسیاری از ایالتها برای بازگرداندن اکوسیستم تخریب و کنترل فرسایش آغاز شده است (2007Zhao et al.,).
2-2-1- تغذیه درختان جنگلی
به طور معمول از 21 عنصر در ارتباط با نیاز گیاه به عناصر غذایی نام برده میشود، که از این عده کربن، اکسیژن و هیدروژن معمولا از هوا تامین میشوند، 6 عنصر به مقدار خیلی زیاد مورد نیاز گیاه هستند، که عبارتند از: ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و گوگرد. این عناصر را به زبان اروپایی ماکروالمنت (عناصر اصلی، عناصر پر مصرف) میگویند. عناصر دیگر برای رشد و نمو گیاه ضرورت کامل دارند ولی مقدار نیاز گیاه به آنها کمتر است. این عناصر را میکروالمنت (عناصر کوچک یا عناصر کم مصرف) مینامند، از نظر نقش عناصر باید گفت که عناصر پر مصرف به طور کلی در ساختمان سلول و اندام گیاهی مورد استفاده قرار میگیرند، در حالی که عناصر کم مصرف اصولا در نظامهای حیاتی گیاه، در آنزیم و کوآنزیم فعالیت میکنند (سالاردینی، 1387). هرقدر میزان مواد مغذی در خاک بیشتر باشد، به همان نسبت مقدار این مواد در گیاه بیشتر خواهد بود (جزیرهای، 1381). تولید موفقیتآمیز گیاهان مستلزم خاک مناسب و وجود مقدار کافی از عناصر غذایی و قابل استفاده گیاه است، عناصر غذایی نه تنها باید به صورت ترکیباتی باشند که به سهولت مورد استفاده گیاهان قرار میگیرند، بلکه تعادل بین مقدار آنها نیز حائز اهمیت است (1989Tandon.,). عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم جز اصلیترین و ضروریترین عناصر غذایی گیاه میباشد که رشد گیاه را محدود میکنند (2003 Lodhiyal and Lodhiyal,)، در جدول 1-1 به کاربرد وعلائم کمبود آنها اشاره شده است.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 10:07:00 ب.ظ ]
|