بررسی و شناسایی عوامل مؤثردر بهرهوری واحدهای تولید مرغ گوشتی |
ای کوتاه و بیان مسأله در فصل اول که کلیات نام دارد، شروع میشود، همچنین در این فصل مفاهیم کلیدی و اهداف و فرضیههای تحقیق هم گفته میشود. در فصل دوم مبانی نظری به همراه بررسی منابع و تحقیقات پیشین در مورد موضوع صورت میگیرد. فصل سوم این مطالعه، متدولوژی پژوهش به همراه مراحل اجرا را با ذکر جزئیات بازگو خواهد کرد. در فصل چهارم، نتایج تحقیق آورده میشود و در فصل پنجم نتیجهگیری و بحث میآید و پیشنهاداتی ارائه میشود.
2-1- بیان مسأله
بهرهوری از جمله عواملی است که دوام و بقای بنگاهها را در دنیای پررقابت فعلی تضمین میکند. حاکم شدن فرهنگ بهرهوری، موجب استفاده بهینه از کلیه امکانات مادی و معنوی سازمانها میشود و دائماً توانها، استعدادها و امکانات بالقوهی بنگاهها شکوفا میشود (راکوتواریزوا، 2008).
امروزه تمام کشورهای جهان در پی بدست آوردن پیشرفتهایی در زمینهی بهرهوری هستند، بدین معنی که بتوانند با مصرف منابع کمتر به مقدار تولید بیشتری دست یابند. بهرهوری عبارتست است از استفادهی مطلوب، مؤثر و بهینه از مجموعه امکانات، ظرفیتها، سرمایهها، منابع و فرصتها. به عبارت دیگر، بهرهوری، استفادهی مؤثر و بهینه از زمان و ارزش حاصل از سرمایه، عمر، فکر، اندیشیه و توانها و استعدادها در یک واحد زمان و استفادهی مطلوب از همهی امکانات است (رفیعی و همکاران، 1390).
اندازهگیری بهرهوری به دلیل اهمیت آن در ارزیابی عملكرد سازمانها، همواره مورد توجه محققان بوده است. ضرورت رعایت اصل بهرهوری در استفاده از منابع و امکانات موجود در دستیابی به اهداف سازمانی و تلاش در جهت افزایش آنها، بر کسی پوشیده نیست. یکی از راههای بهبود و پیشرفت اقتصادی و روزافزون یک واحد تولیدی صنعتی، اندازهگیری بهرهوری آن است و براساس اندازهگیری و تجزیه و تحلیل شاخصهای بهرهوری، فرصتهای بهبود تعریف میشود و چرخهی بهبود را میتوان انجام داد (میری و همکاران، 1387).
بهرهوری استفادة مؤثر و کارآمد از ورودیها یا منابع برای تولید محصول یا ارائة خروجیهاست. ورودیها (نهادهها) منابعی از قبیل مواد اولیه، ابزارآلات و تجهیزات، نیروی کار و زمین و سایر موارد هستند که برای خلق خروجی یا ستاده (محصولات تولیدی، خدمات ارائه شده) استفاده میشوند. اندازهگیری بهرهوری برای هر سازمان ضروری است و این امر به حدی حائز اهمیت است که میتوان با برقراری و اجرای یک
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
سیستم اندازهگیری بهرهوری به نقاط قوت و ضعف یک سازمان تولیدی پی برد (حاجی رحیمی و کریمی، 2009).
یک واحد تولیدی در واقع قسمتی از شرکت است که به تکمیل محصول نهایی، تولید محصول یا ارائه خدمت خاصی میپردازد. این سطح از تولید میتواند جزو واحد، گروه تولیدی، خط تولید و سالن تولید لحاظ شود. بررسی بهرهوری در این سطح علاوه به عوامل متعددی همچون مدیریت مجموعه، نیروی کار، سرمایهی واحد، انرژی، عوامل خاص و تکنولوژیکی چون ماشینآلات و قیمت نهادهها و محصول وابسته است (روتان، 2002).
یكی از شاخصههای بهرهوری در واحدهای تولیدی استفادهی بهینه از انرژی است. بهرهوری در استفاده از انرژی در ایران تا پیش از این در حد قابل قبولی قرار نداشت، چرا كه به دلیل قیمتهای پایین انرژی و هزینهی اندكی كه واحدهای تولیدی و حتی خانوارها از این بابت متحمل میشدند، انگیزهی چندانی برای استفادهی بهینه از انرژی در هر دو بخش وجود نداشت. در حال حاضر نیز با افزایش قیمت حاملهای انرژی، چرخهی تولید قبلی بهرهوری چندانی نداشته است و بیشتر واحدهای تولیدی تلاش میکنند تا در زمینهی استفاده از انرژی روشهای جدیدتری را به کار گیرند تا بهرهوری بالاتری بدست آورند (دشتی و شرفا، 2009).
میزان بهرهی فردی مدیر و شاغلین تحت تأثیر عوامل ملموس و غیرملموس نظیر اندازهی تجهیزات، شرایط کار، فرآیندها، آگاهی و انگیزش قراردارد. یک مدیر باسابقه میتواند با برخی تصمیمهای مهم بهرهوری را در یک زمان حساس ارتقا بخشد (محمدنژاد و همکاران، 2008).
مدیران واحدهای تولید مرغ گوشتی هم امروزه با بهرهگیری از تکنولوژیهای جدید و روشهای جایگزین سعی در بالا بردن بهرهوری در واحدهای خود هستند. چرا که با قیمت بالای نهادههای مصرفی در این واحدها، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیز که واحدهای با بهرهوری پایین به کار در این زمینه ادامه بدهند (برنتسن، 2009).
آذربایجانشرقی با داشتن ظرفیتهای مهم تولیدی و صنعتی، نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی در منطقه دارد که این امر این استان را به قطب مهم اقتصادی و تولیدی تبدیل کرده است. جمعیت دامی آذربایجان شرقی بالغ بر 8/9 میلیون واحد است که از این واحدهای دامی، محصولات تولیدی بالغ بر 993 هزار تن اعم از گوشت قرمز، گوشت سفید، شیر، تخممرغ، عسل و آبزیان است که خوشبختانه در اکثر محصولات تولیدی خودکفا بوده و این محصولات را به سایر استانها و خارج از کشور صادر میکند. همچنین در حال حاضر بیش از 100 هزار نفر در بخش دام و طیور و صنایع وابسته در استان به فعالیت مولد، اشتغال دارند (آمارنامه جهاد استان آذربایجان شرقی، 1390).
حال سوال اینجاست که مهمترین عوامل تأثیرگذار بر بهرهوری واحدهای تولیدی دامی کدامها هستند؟ کدام یک از عوامل نقش مهمتری در بهرهوری دارد؟ برای پاسخ به این سوالات و با توجه به اهمیت موضوع و مطالب گفته شده، هدف این مطالعه بررسی و شناسایی عوامل مؤثر در بهرهوری واحدهای تولید مرغ گوشتی در واحدهای تولیدی شهرستان مراغه میباشد.
3-1- اهمیت و ضرورت مسأله
همچنین نتایج این مطالعه میتواند برای بهبود شاخصهای بهرهوری در واحدهای تولیدی دامی مفید باشد. در سطح منطقه نیز مدیران میتوانند با درک عوامل مؤثر بر بهرهوری، برنامهریزی بهتری برای واحدهای خود پیاده نمایند.
4-1- اهداف پژوهش
هدف اصلی این مطالعه بررسی و شناسایی عوامل مؤثر در بهره وری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی میباشد. همچنین این مطالعه اهداف فرعی زیر را دنبال میکند:
– اولویتبندی عوامل مؤثر بر بهرهوری به ترتیب اهمیت
– ارائه راهکارهایی برای افزایش بهرهوری در واحدهای تولیدی مرغ گوشتی
5-1- سوالات تحقیق
سوال اصلی:
عوامل مؤثر بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی کدامها هستند؟
سوالات فرعی:
1- آیا بهبود مصرف انرژی بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشد؟
2- آیا سابقهی مدیر و کارکنان واحد تولیدی دامی بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشد؟
3- آیا میزان سرمایهی واحد تولیدی دامی بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشد؟
4- آیا اندازهی واحد تولیدی دامی بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشد؟
5- آیا آموزش و ترویج بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشد؟
6- آیا استفاده از تکنولوژیهای جدید بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشد؟
7- آیا قیمت نهادهها بر بهرهوری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشد؟
[1]- Rakotoarisoa
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 09:03:00 ب.ظ ]
|