بررسی ضریب رفتار سازههای فولادی با سیستم دوگانه قاب خمشی و مهاربند … |
:
غالباً سازهها برای زلزلههای شدید و پذیرش سطوحی از خسارت طراحی میشوند و كنترلی از نظر رفتار الاستیك سازهها در محدودة زلزلههای معتدل كه احتمال وقوع سالیانه آنها زیاد میباشد مشخص نمیشوند. یعنی اینكه تخمینی برای رفتار الاستیك سازهها در چنین حالتی وجود ندارد. سازه در هنگام وقوع زلزلههای شدید وارد محدودة غیر خطی میگردد و در نتیجه برای طراحی آنها نیاز به یك طراحی غیر خطی میباشد ولی به دلیل پیچیده بودن تحلیل غیر خطی همچنین وقتگیر و پرهزینه بودن و عدم گستردگی برنامههای غیر خطی در مقایسه با تحلیل خطی روشهای تحلیل و طراحی معمول بر اساس تحلیل خطی سازه منظور میگردد.
یكی از پارامترهای مهم و اساسی در طراحی لرزهای سازهها ضریب رفتار میباشد. مقدار این ضریب در برخی آیین نامهها از نتایج آزمایشات انجام شده تعیین شده است و رخداد زلزله بهترین آزمایشگاه برای بررسی رفتار سازهها میباشند. برای لحاظ كردن رفتار غیر خطی سازه با یك تحلیل خطی و مشخص كردن میزان اتلاف انرژی در اثر رفتار هیستر زیس، میرایی، اثر اضافه مقاومت سازه و شكلپذیری سازه از ضریبی به نام ضریب اصلاح رفتار یا ضریب رفتار استفاده میشود.
طراحی لرزهای ساختمانها به این صورت است كه طرح باید به گونهای باشد تا ساختمانها در هنگام وقوع زلزلههای كوچك در محدوده خطی و بدون خسارت بمانند. در زلزلههای متوسط، خسارت غیر سازهای ببینند و در هنگام وقوع زلزلههای شدید و بزرگ خسارتهای سازهای و غیر سازهای داشته باشند ولی پایداری كلی آنها حفظ شود.
با در نظر گرفتن عملكرد الاستیك سازه در برابر زلزله مقاطع طرح بزرگتر شده و همین امر باعث غیر اقتصادی شدن طرح خواهد بود. لذا با در نظر گرفتن رفتار غیرخطی سازه میتوان از خصوصیات جذب انرژی سازه و تغییر شكلهای خمیری آن بهره گرفت و به اقتصادی شدن
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
طرح كمك كرد. در صورتی میتوان از این خصوصیات رفتار غیرخطی سازه بهره جست كه سازه تحمل تغییر شكلهای خمیری را داشته باشد. به عبارت دیگر در طراحی لرزهای سازه باید قادر به اتلاف بخش عمدهای از انرژی ورودی از طریق تغییر شكلهای غیرالاستیك باشد. برای داشتن مقدار منطقی برای مقاومت غیرالاستیك سازهها، صحت میزان كاهش در مقاومت الاستیك امری ضروری میباشد.
آییننامه [1] UBC97با آنالیز سازهها بر اساس كفایت آنها، اثرات پاسخ غیر خطی ساختمان، اضافه مقاومتها و شكلپذیری عناصر مختلف را مد نظر قرار میدهد. بر طبق معیارهای فوق توجه اصلی در برابر زلزله به ایمنی جانبی معطوف است، یعنی جلوگیری از انهدام سازه تحت اثر شدیدترین زلزلهای كه در طول عمر مفید سازه محتمل است. پس سازهای كه بر اساس چنین فلسفهای طراحی میشود (طراحی لرزهای) تحت نیروهای شدید زلزله وارد محدودة غیر خطی میشود. در نتیجه طرح سازهها برای رفتار خطی تحت لرزشهای ناشی از زلزلههای بزرگ اساساً اقتصادی نیست. لذا سازهها برای نیروی برشی به مراتب كوچكتر از نیروی برشی تسلیم طراحی میشوند. كاهش در مقاومت الاستیك سازهها باید با دقت انجام پذیرد. نحوه و مقدار این كاهش در مقاومت میتواند در انجام رفتار مورد نظر در سازه بسیار موثر باشد لذا شناسایی پارامترهای دخیل در این زمینه برآورد اهمیت نسبی آنها در ارائه مقدار صحیح كاهش مقاومت الاستیك طراحی سازهها یك مقولة بسیار با اهمیت و ضروری است.
در آییننامههای طراحی، سازهها برای مقاومتی كمتر از مقاومت لازم برای رفتار الاستیك در زلزلهها طرح میشوند كه دلیل این امر توجه به مسائل و هزینههای ساخت در مقابل میزان خطر رخداد زلزله در طول عمر مفید سازه است. بنابراین همواره انتظار رفتار غیرخطی برای سازه، یعنی رفتار سازه در تغییر شكلهای فراتر از حد الاستیك كه به علت نیروهای فراتر از حد الاستیك ایجاد شدهاند وجود خواهد داشت. همچنین تجربه تأثیر زلزلهها بر سازهها نشان میدهد كه سازهها در هنگام وقوع زلزله رفتار غیرخطی دارند و به همین جهت مقدار قابل توجهی از انرژی ورودی زلزله را به صورت میرایی و پسماند تلف میكنند. بنابراین سازه میتواند برای نیروی زلزله بسیار كمتر از نیروی لازم در حالت خطی طراحی گردد.
ضریب رفتاری كه در آییننامه NEHRP, UBC [2] استفاده میشود ضریبی ثابت میباشد كه بیان كنندة اثر شكلپذیری و اضافه مقاومت هر سیستم سازهای میباشد. در قسمت تفسیر آییننامه، اعمال قضاوت مهندسی طراحی را در استفاده از آن لازم میداند. در اینجا این سوال مطرح است كه اساس قضاوت مهندسی بر چه استوار است و طراح بر چه اصولی مقدار این ضریب را میبایست در نظر بگیرد. در این مورد هیچ گونه مطلبی در آیین نامهها ذكر نشده است و این خود بیان كنندة پیچیدگی این ضریب میباشد. از این رو به دست آوردن این ضریب برای هر سیستم سازهای متفاوت امری وقتگیر و پیچیده برای مهندسین طراح میباشد.
مسلماً تنها در یك تحلیل غیر خطی میتوان با توجه به رفتار خمیری سازهها و بررسی مسائلی نظیر مقاومت و شكلپذیری محل مفاصل خمیری را مشخص نمود و بدین ترتیب نقاط ضعف سازهها را مشخص كرد. به منظور در نظر گرفتن عواملی از قبیل شكلپذیری سیستمهای سازهای متفاوت و درجات نامعینی، اضافه مقاومت موجود در سازهها و همچنین قابلیت جذب و استهلاك انرژی در ساختمان، آیین نامههای مختلف نیروهای محاسبه شده را با توجه به نوع سیستم سازهای و به كمك ضریبی به نام ضریب رفتار كاهش میدهند.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 01:05:00 ق.ظ ]
|