بررسی روند تغییرات میزان نفوذپذیری خاک در عرصههای پخش سیلاب پسکوه سراوان از … |
در کشور ایران که در بخش خشک و نیمهخشک کره زمین قرار دارد، آب دارای اهمیت زیادی است. هماکنون تقاضای آب از امکانات منابع قابل استحصال تجاوز نموده و یا در حال گذر از این مرحله است. بنابراین در آیندهای نه چندان دور، محدودیت منابع آب از ابعاد مختلف و از جمله برای تولید مواد غذایی، تولیدات صنعتی، تأمین آب شرب و بهداشتی، محیط زیست و حتی ابعاد سیاسی و اجتماعی مشکلات متعددی را مطرح خواهد نمود و این درحالی است که از 400 میلیارد متر مکعب بارش سالانه کشور تنها 35 میلیارد مترمکعب آن به مصرف تغذیه آبخوانها میرسد (کوثر 1372). بنابراین تغذیه سفرههای آب زیرزمینی یکی از مهمترین موارد در امر توسعه پایدار محسوب میشود.
در ایران، تغذیه مصنوعی و ذخیره آب سطحی در زمینها با ساختن بندسارها و دگارها سابقهای طولانی دارد. در شرایط حاضر از منابع آب زیرزمینی کشور حداکثر استفاده به عمل میآید به طوری که به سبب برداشت اضافی از این منابع در 163 دشت کشور، سطح آب زیرزمینی افت پیدا کرده است و مشکلاتی را برای ادامه حیات کشاورزی و توسعه اقتصادی این نواحی فراهم آورده است (برزگر ریحانی 1376). با توجه به این که منابع آبهای زیرزمینی ایران 8/77 درصد مصارف شرب، صنعت و کشاورزی را تأمین میکنند، ارائه طرحهایی که موجب استفاده بهینه منابع آبی موجود و تغذیه آبخوانها گردد، دارای ضرورتی اساسی و اولویتی انکارناپذیر است (همتینژاد 1376). از آنجاییکه منابع آبی در دسترس انسان برای مصارف شرب، بهداشت، کشاورزی، صنعت و غیره محدود میباشد و به تناسب شرایط خاص اقلیمی هر منطقه از کره زمین متفاوت است، لذا هرگونه اقدام برای کنترل و مهار آب و استفاده بهینه از آن میبایستی مورد توجه برنامهریزان و متولیان امور آب در کشور قرار گیرد. این مهم در کشورهای جهان سوم و در حال توسعه و بهویژه در مناطق با اقلیم آب و
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
هوای خشک که از ریزشهای جوی محدود و با پراکنش نامناسب برخوردارند، بیشتر خودنمایی میکند. چه در این مناطق نوع ریزشهای جوی عموماً به صورت رگبارهای شدید بوده و باعث به وقوع پیوستن سیلابهای سهمگین و خسارتزا میشود، به طوریکه بعضاً در مدت زمانی کوتاه، بارشی بیش از میانگین سالانه منطقه اتفاق میافتد. ملاحظه میشود در این مناطق، که به علت تبخیر زیاد و قلت بارندگی سالانه، نیاز به وجود آب بسیار ضروری و بلکه حیاتی است، در مدت زمانی بسیار کوتاه از دسترس خارج شده و بدون استفاده به هامونهای کویری منتهی میگردد.
امروزه روشهای متفاوتی برای کنترل و مهار سیلابها در کشورهای دنیا بر حسب مناطق مختلف یک حوضه آبخیز مورد توجه است. احداث سدهای مخزنی طی سالهای گذشته مخصوصاً مورد توجه دولتمردان قرار گرفته که همواره با هزینههای بسیار بالای احداث، نگهداری و تصفیه آب همراه بوده است. امروز با نگاه علمی و جامع به مدیریت منابع آب، شناسایی آبرفتهای درشتدانه با ضخامت مناسب مورد توجه قرار گرفته است، تا بتوان با هزینههای اندک و اجرای بسیار ساده و سریع، سیلابهای مخرب را بر روی دشتهای آبرفتی گستراند، و با ایجاد آرامش به آن فرصت نفوذ و تغذیه آبخوان را فراهم کرده و آب را در لابلای آبرفتهای درشتدانه و به دور از طبیعت خشن و گرم مناطق کویری که تبخیر آب را موجب میشود و به دور از عوامل آلوده کننده، نگهداری و بهرهبرداری از آن را به سهولت امکانپذیر نمود.
2-1- ضرورت اجرا
یکی از ویژگیهای اقلیمی مناطق خشک و نیمهخشک، علاوه بر کمی نزولات جوی، وقوع رگبارهای شدید و کوتاه مدت میباشد، که در بیشتر موارد سبب وقوع سیلابهای فراوان میشود. استفاده از سیلابهای فصلی و نزولات جوی علاوه بر تغذیه سفرههای آب زیرزمینی سبب بهبود خواص خاک و احیاء مراتع میشود. به گونهای که در حال حاضر در بسیاری از نقاط ایران طرحهای بهرهوری از سیلاب و تغذیه آبخوانها به مرحله اجرا یا بهرهبرداری درآمده است. ورود حجم زیادی از سیلاب محتوی املاح و بار معلق که اغلب دارای برخاستگاه متفاوتی از لحاظ خاکشناسی و زمینشناسی میباشند، به مرور زمان سبب بروز تغییراتی در خواص مختلف خاک میشود. بررسی روند این تغییرات و اندازهگیری پارهای از متغیرهای خاک در طول زمان، تأثیر پخش سیلاب را بر خصوصیات فیزیکی خاک مشخص مینماید. به طوریکه نتایج حاصل از آن در میزان نفوذپذیری خاک، نگهداشت آب در خاک، قابلیت انتقال آب در خاک و غیره تأثیرگذار است. لذا به نظر میآید در طول زمان، این پارامترها تغییر یابد. همچنین در خاکهای با بافت درشت، ذرات معلق موجود در سیلاب ممکن است سبب کاهش نفوذپذیری خاک گردد. با توجه به برآیند نتایج متفاوت حاصل از پروژههای پخش سیلاب در نقاط مختلف، ضرورت دارد میزان متوسط این تغییرات و روند آن در طول زمان بررسی گردد و با استفاده از نتایج بررسیهای به عمل آمده روش یا روشهای مناسبی در جهت افزایش بهرهوری این طرحها و ارائه پیشنهادات راهبردی مهندسی و بهینهسازی طراحی شبکهها ارائه گردد.
3-1- هدف
از جمله اهدافی که بعد از کسب نتایج حاصله از این طرح انتظار میرود، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1- تعیین میزان کل تغییرات نفوذپذیری خاک در شبکههای پخش سیلاب در دورههای زمانی طولانی مدت و کوتاه مدت.
2- تشخیص نواحی با نفوذپذیری غیر متعارف(Abnormal Permeability) در عرصه پخش و تعیین علل آن(Alquhtani 1998) .
3- ارزیابی روشهای مختلف اندازهگیری میزان نفوذپذیری (روشهای مستقیم و غیر مستقیم).
4- مقایسه روشهای مختلف تجزیه و تحلیل دادهها (روشهای آماری و نقشهای).
5- تعیین معادله تجربی بین میزان نفوذپذیری و شاخصهای دانهبندی خاک در محل عرصه پخشسیل، که محیطی کاملاً غیر یکنواخت را از نظر دانهبندی تشکیل میدهد و آن به دلیل قرار گرفتن آبرفتهای درشتدانه در معرض سیل میباشد.
6- تهیه نقشه نفوذپذیری افقی آبخوان بر اساس گرادیان هیدرولیکی حاکم بر آن.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 05:07:00 ب.ظ ]
|