بادام زمینی |
1-2- بیان مسئله و اهمیت موضوع
بادام زمینی با نام علمی Arachis Hypogaea گیاهی است از تیره نخود (leguminosae)، بادام زمینی گیاه بومی برزیل بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. آب و هوای گرم برای کشت این گیاه مناسب میباشد. بادام زمینی گیاهی است یکساله چنانچه ناحیه فاقد یخبندان باشد ظرفیت چند ساله شدن را دارد دارای ساقهای راست و کوتاه که ارتفاع آن در حدود 30 سانتیمتر میباشد. برگهای آن مرکب از دو زوج برگچه است گلهای آن دو نوع متفاوت به رنگ زرد میباشد گلها كامل و خودگشن می باشد . پس از تلقیح ، دم گل خم شده و به سطح خاک می رسد و سپس به تدریج در خاک فرو رفته و میوه در داخل خاک تشکیل میشود.
- اهداف تحقیق
شناسایی و اولویت بندی عوامل اقتصادی موثر بر افزایش ضایعات بادام زمینی
شناسایی و اولویت بندی عوامل اجتماعی موثر بر افزایش ضایعات بادام زمینی
شناسایی و اولویت بندی عوامل مدیریتی موثر بر افزایش ضایعات بادام زمینی
تعیین مهم ترین متغیرهای اثر گذار بر افزایش و کاهش ضایعات بادام زمینی و ارائه راهکار مناسب جهت کاهش ضایعات
- فرضیه های تحقیق
عوامل اقتصادی بیش از عوامل اجتماعی بر ضایعات بادام زمینی از تولید تا مصرف موثر هستند.
عوامل مدیریتی بیش از عوامل اقتصادی بر ضایعات بادام زمینی از تولید تا مصرف موثر هستند.
بادام زمینی
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
1-5-1- کلیاتی در مورد بادام زمینی
بادام زمینی از خانواده بقولات[5] و یکی از عمده ترین نباتات زراعی جهان است (احمدی، 1368). بادام زمینی که به اسامی گوناگونی نظیر پسته شامی، بادام کوهی نیز نامیده می شود معمولاً در تمام
کشور های استوایی و نیمه استوایی به منظور استفاده خوراکی از آن کشت می گردد.
بادم زمینی با نام علمی (Arachis heypogaea) گیاهی است تتراپلوئید 2n=4x=40 که به زبان انگلیسی گروندنات[6]، به زبان آمریکایی پینات[7]، به زبان فرانسه آراکید[8] نامیده می شود .
1-5-2- تاریخچه
بادام زمینی از آمریکای جنوبی منشاء یافته است. گزارشات باستان شناسی حاکی است که بین 300 تا 2500 سال قبل از میلاد بادام زمینی کشت می شده است . احتمالاً چندین گیاه دیپلوئید نوع وحشی در منشاء واریته های تتراپلوئید دخالت داشته است. به نظر می رسد که گیاهان بومی توسط بومیان آمریکای جنوبی، با انتخاب در گونه های وحشی و یا به وسیله تلاقی به شکل پر محصول در آمده اند (اسمارت، 2004)[9]. واریته hirsute که یک بادام زمینی اولیه است از زمین های آبی پرو، تقریباً نزدیک مناطق باستانی که ابتدایی ترین گیاه بادام زمینی در آن ثبت شده است توسط آرون (1989) جمع آوری شده است. رائو در سال 1987 گزرش کرد که جنس هایArachis به طور طبیعی به 5 کشور درآمریکای جنوبی (آرژانتین، بولیوی، برزیل، پاراگوئه، و اوروگوئه) تطابق پیدا کرده اند و شامل 70 زیر گونه می باشند (اسمارت، 2004). بر اساس آمار فائو در سال 2010، سطح کشت بادام زمینی در ایران 14700 هکتار و تولید میوه آن 24286 تن بوده است (اسمارت، 2004). عمده ترین مناطق کشت بادام زمینی در ایران منطقه آستانه اشرفیه در استان گیلان، صفی آباد دزفول و جیرفت می باشد.
میزان عملکرد در آستانه اشرفیه و بندرکیاشهر حدود 3500-4000 تن در هکتار است. درصد پوست و مغز به انواع مختلف بادام زمینی بستگی دارد و در واریته های محلی حدود 60 درصد مغز و 40 درصد پوسته می باشد. ولی در ارقام اصلاح شده 70 درصد دانه، مغز است. در نتیجه آزمایش هایی که در سال 1346 در موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر گیلان انجام گردیده است، رقم نرث کارولینا[10] حدود 2580 کیلوگرم در هکتار و رقم محلی 1370 کیلوگرم در هکتار عملکرد داشته است. عملکرد هکتاری در آزمایش های صفی آباد دزفول به 4 تن در هکتار و بیشتر رسیده است (سعادت لاجوردی، 1359) .
1-5-3- اهمیت اقتصادی
بادام زمینی از دانه های روغنی اصلی جهان و از گیاهان غذایی محسوب می شود (سعیدی مهرورز، 1381). بادام زمینی بیشتر به خاطر دانه آن که از نظر روغن و پروتئین و کربو هیدرات ها غنی است، کشت می شود. به طور کلی هر صد گرم قسمت خوراکی بادام زمینی، تقریباً شامل 4/5 گرم آب، 4/30 گرم پروتئین، 7/47 گرم چربی، 7/11 گرم کربوهیدرات، 5/2 گرم فیبر و 0/23 گرم خاکستر است. میانگین میزان انرژی در هر صد گرم معادل با 2457 کیلو ژول است. بادام زمینی منبع خوبی از ویتامین های EوB است. وزن دانه بادام زمینی به ازای هر صد عدد بین 25 و 115 گرم متغییر است. دانه های بادام زمینی به دلیل دارا بودن روغن و پروتئین زیاد با ارزش هستند. میزان پروتئین خام در دانه های آن در دامنه ای بین 22 تا 30 درصد است که با تیپ، رقم، محل، سال و بلوغ فیزیولوژیکی بذر تغییر می نماید. میزان اسید آسپاراتیک، اسید گلوتامیک و آرژنین حدود 45% از کل اسید های آمینه برآورده شده است. بادام زمینی از کمبود لیزین، متیونین و توروئونین برخوردار است.
میزان روغن دانه بادام زمینی در دامنه ای بین 44 و 56 درصد با میانگین 50 درصد است. ارقام تیپ ویرجینیا دارای میزان روغن کمتری نسبت به تیپ های اسپانیایی[11] است. هشتاد درصد اسید های چرب آن به اسید های اولئیک و لینولوئیک که از جمله اسید های چرب و اشباع نشده اند اختصاص دارند. اسید پالمیتیک به میزان بیش از 10% و دامنه غلظت اسید های چرب عمومی دیگر از 01/0 درصد تا 4% است. هرقدر نسبت اسید اولئیک به اسید لینولوئیک در روغن بادام زمینی بیشتر باشد، به همان نسبت روغن پایدارتر است و نسبت به اکسیداسیون حساسیت کمتری دارد. این نسبت در دامنه های رسیده می تواند در دامنه ای از 0/1 تابیش از 0/3 باشد . ارقام زراعی تیپ اسپانیایی دارای نسبت های کمتری از ارقام تیپ ویرجینیا[12] است (عرشی، 1362). دانه بادام زمینی اغلب در تهیه روغن خوراکی، درکنسروسازی، مارگارین، صابون سازی و… مصرف دارد. قسمتی از محصول نیز به صورت دانه به مقدار زیاد در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. درصنایع شیرینی سازی به تنهایی بیش از 60 نوع شیرینی با بادام زمینی تهیه می شود (عرشی، 1362). همچنین این گیاه، تنها گیاه از تیره لگوم ها می باشد که خاصیت نفخ زایی ندارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 09:20:00 ب.ظ ]
|