ارزیابی خصوصیات زراعی و محتوای اسانس تولیدی در نعناع |
و کلیات
كاربرد مستقیم گیاهان دارویی در دهههای اخیر به طور قابل ملاحظهای افزایش پیدا كرده است و تعداد زیادی از داروهای موثر و با اهمیت كه امروزه مورد استفاده قرار میگیرند، از این گیاهان استخراج میشوند. مصرف رو به تزاید این گیاهان تنها به كشورهای در حال توسعه محدود نمیشود و اخیراً در كشورهای توسعه یافته نیز جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است. در كشور ما به لحاظ تنوع جغرافیایی و اقلیمی، گونههای گیاهی متنوعی انتشار یافتهاند و تعداد بسیار زیادی از این فلور غنی گیاهی را گیاهان دارویی شامل میشوند. مواد موثره و عناصر شیمیایی موجود در این گیاهان بسیار متفاوت است و تنها از طریق آزمایشها و تجزیههای متعدد میتوان به ماهیت آنها پی برده و آنها را طبقهبندی نمود [4]. این مواد موثره جزء متابولیتهای ثانویه میباشند كه بسیار متنوع بوده و در تمام گیاهان عالی وجود دارند. تعداد زیادی از این تركیبات از جمله ترپنها، ساپونینها، تاننها، گلوكوزینولیتها و پلی استیلنها،گیاهان را در مقابل ویروسها، باكتریها، قارچها و حتی حیوانات گیاهخوار محافظت میكنند و یا بر رشد و نمو گیاهان مجاور تاثیر میگذارند [271]. بخشی از متابولیتهای ثانویه گیاهی، مواد فرار یا اسانسها هستند كه تركیبات شیمیایی بسیار متنوعی بوده و شامل دو گروه اصلی ترپنوئیدها و تركیبات آروماتیك فنیل پروپانها میباشند. گرچه اسانسها شامل تعداد زیادی تركیبات مختلف میباشند، اما اصلیترین این تركیبات مونوترپنها هستند [56].
از آنجایی كه مواد موثره و عناصر شیمیایی تحت تاثیر فرآیندهای مختلف و شرایط محیطی مختلف در محل رویش گیاه قرار میگیرند، لذا برنامههای به نژادی مانند معرفی ارقام، نژادها و ژنوتیپهای جدید، همچنین جذب بهتر عناصر غذایی از طریق همزیستی گیاه با قارچها و تأمین شرایط بهینه رشد از جمله کیفیت بهتر نور برای گیاه میتواند تأثیر قابل ملاحظهای در بهبود و افزایش كمیت و كیفیت عملكرد و اسانس تولیدی گیاه داشته باشد [4]. علاوه بر آن، اثرات متقابل فاكتورهای زیستی و غیرزیستی اهمیت زیادی در موفقیت كشت محصولات گیاهی دارد و در گیاهان دارویی، نور به همراه حضور میکوریزا ممکن است بتواند با افزایش میزان اسانس، در تولید و تجاری نمودن آنها نقش حائز اهمیتی را داشته باشد. اخیراً ساخت و توسعه استفاده از انکوباتورهای LED درفضاهای کنترل شده نشان داده است که عملکرد گیاهی و تولید ترکیبات ثانویه میتواند تحت تأثیر نورهای مربوطه افزایش یابد [223]، هر چند این نوع تحقیقات بر روی اکثر گیاهان دارویی و از جمله نعناع انجام نشده است و همچنین تا به حال گزارشی نیز مبنی بر اثرات متقابل بین میکوریزا و نورهای تک فام LED در این گیاه مشاهده نشده است.
در این ارتباط مطالعه حاضر با ارزیابی ژنوتیپهای نعناع در طی دو سال زراعی و همچنین تحت انکوباتورهای LED و نیز اثرات متقابل بین قارچهای میكوریزا و نور جهت نیل به اهداف زیر اجراء گردید:
1- بررسی میزان آلودگی طبیعی ژنوتیپهای نعناع بومی ایران به قارچهای میكوریزا
2- ارزیابی خصوصیات زراعی و محتوای اسانس تولیدی در نعناع
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
3- تاثیر نورهای تك فام LED بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیكی گیاه نعناع
4- تاثیر نورهای تك فام LED بر كمیت و كیفیت اسانس گیاه نعناع
5- تأثیر نورهای تک فام LED بر محتوای کلروفیل، کاروتنوئید و فعالیت آنتیاکسیدانهای آنزیمی
6- تاثیر بر همكنش شدت و كیفیت نور و قارچ میكوریزا بر خصوصیات رشدی و محتوای اسانس تولیدی
7- مقایسه محیطهای انكوباتور و مزرعه بر خصوصیات رشد و كمیت اسانس نعناع
فصل دوم
بررسی منابع
2-1- تاریخچه
2-2- انتشار جغرافیایی
2-3- خصوصیات خانواده نعناع
تیره نعناع شامل 200 جنس و بیش از4000 گونه میباشد که از لحاظ تعداد یکی از ده تیره بزرگ گیاهان به شمار میرود. گیاهان تیره نعناع عموماً علفی، درختچهای و به ندرت درختی و یا بالارونده هستند . برخی از آنها دارای ظاهری بوته مانند با ساقههای چوبی شده میباشند که در این رابطه میتوان به آویشن و اسطو خودوس اشاره نمود. اغلب گیاهان این خانواده با خشکی سازش پیدا کرده و برگهای آنها از کرک پوشیده شده است تا از تعرق زیاد جلوگیری به عمل آورد .
2-4- طبقهبندی و خصوصیات جنسMentha
جنس Mentha از مهمترین گیاهان دارویی معطر و چند ساله میباشد که بر طبق طبقهبندی سیستماتیکی به سلسله گیاهی، شاخه ماگنولیوفیتا[1]، رده ماگنولیوپسیدا[2]، راسته لامیالس[3] و خانواده لابیاته[4] است كه از گونههای مختلف و تعداد بسیار زیادی واریته تشكیل شده است. دو زیر جنس Pulegium و Menthastrum برای این جنس معرفی شده است. همچنین تنها ١٥ گونه متعلق به این جنس شناسایی شده که بیشتر این گونهها به فرم هیبرید میباشند. این جنس دارای توزیع وسیعی در هر پنج قاره جهان به استثناء آمریکای جنوبی و آنتارکتیکا میباشد [264]. بر اساس گزارشات متعدد، از سال 1753 میلادی بیش از 3000 نام برای واریتههای مختلف جنس Mentha منتشر شده است که اکثر این نامها نیز با یکدیگر مترادف میباشند [63].
با توجه به مطالعات فیلوژنتیک (علم تکامل نژادی) از مورفولوژی تعداد کروموزومها و ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس نعناع، گروهبندی مجددی از جنس Mentha انجام شد. در این گروهبندی، جنس Mentha دارای 18 گونه و 11 هیبرید میباشد که در 5 بخش قرار دارند[163].
اولین بخش در این جنس، Audiberita بوده که بومی انگلستان و با پایۀ کروموزومی 9 است و دارای یک گونه به نامM. requienii با 18=x2 کروموزوم میباشد [63].
دومین بخش Eriodontes با پایههای کروموزومی 10 و 12 میباشد. گونههای این سرده شامل M.australis با 72=x2 و بومی استرالیا، M. cunninghamii با 72=x2 و بومی نیوزیلند، M. diemenica با 120=x2 و بومی استرالیا، M. japonica با 50=x2 و بومی ژاپن و M. satureioides با 144=x2 و بومی استرالیا میباشند [163].
چهارمین بخش از این سرده Pulegium با پایه کروموزمی 10 میباشد. گونههای موجود در این بخش شامل گونه M. gatlefossei با تعداد کروموزم 40=x2، بومی مراکش و گونه M. pulegium با تعداد کروموزم 20=x2 و بومی آمریکا میباشد [121].
پنجمین بخش از این سرده Preslia میباشد که دارای پایه کروموزومی 12و 18 است. دارای یک گونه با نام M. cervina میباشد که بومی بخشهای جنوبی اروپا بوده و دارای تعداد کروموزوم 36=x2 است [122].
1- Magnoliophyta
2- Magnoliopsida
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 03:49:00 ب.ظ ]
|