ارائه یک سیستم تصمیم یار مبتنی بر شواهد به ابزاری در تشخیص … |
…………………………………………………………………………………….
62
2-5 نتایج تحقیق …………………………………………………………………………………..
62
3-5 نتیجه گیری ………………………………………………………………….
65
4-5 نوآوری …………………………………………………………………………………………
65
5-5 کارهای آینده …………………………………………………………………………………..
66
مراجع ………………………………………………………….
67
واژه نامه ………………………………….
71
واژه نامه فارسی به انگلیسی ……………………………………………………………….
72
واژه نامه انگلیسی به فارسی …………………………………………………………
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
74
1-2 تعریف مسئله و بیان سؤالهای اصلی تحقیق
آنچه که به تجربه در درمان بیماران ترومایی و اورژانس به چشم میخورد، این است که جراحان معمولاً با حجم بسیار بالایی از گزینه های تشخیصی، تکنیکهای درمان و نتایج مختلف ناشی از آن مواجه هستند. با توجه به تستهای تشخیصی متنوع و تکنیکهای متنوع جراحی و مدت زمان کوتاهی که جراح برای تصمیم گیری در اختیار دارد و نیز حجم بسیار بالایی از دانش که از مجاری مختلف به روز شده و مرتباً در حال تغییر هستند و در اختیار جراحان قرار میگیرند، عملاً امکان به روز رسانی دانش جراحان و استفاده از این دانش در عملکرد روزانه وجود نداشته و این موضوع پزشکان ما را به سمت و سوی تصمیم گیری بر مبنای تجربیات خود و گاهاً نظرات خودسرانه و نه بر پایه مستندات و دانش جدید، میکشاند و این تصمیم گیری بیشتر در توافق با تجربیات موجود است تا منطق و دانش صحیح جراحان که میتواند نتایج غیر قابل قبولی به دنبال داشته باشد
(Anderson, 2008) ( Yang & Et al, 2011) (Chapmana & Et al, 2011).
آنچه که در این پروژه به چالش کشیده میشود، شکل فعلی تصمیم گیری پزشکان و خطرات ناشی از خطای انسانی است. مسلماً هجوم اطلاعات جدید و گستردگی و تنوع آنها متخصصین و جراحان را ناچار به استفاده از سیستمهای کمکی خواهد کرد. شواهد زیادی این اطلاعات در حال رشد را تایید میکنند. صدها مجله در حال چاپ وجود دارد و دهها جلسات آموزش مداوم با یکدیگر در حال رقابت هستند. تخصصها روز به روز گسترده تر شده و به همین نسبت وسعت اطلاعات نیز بیشتر میشود (Fernandoa & Dawsonb, 2009) مکانیزم اساسی که پزشکان به کار میگیرند، تکیه بر حافظه فردی است، زیرا تابحال هیچ راه حل بهتری برای ارائه اطلاعات با سرعت مورد نیاز آنها و با توجه به طیف وسیعی از مشکلات که با آن مواجه میشوند وجود نداشته است. فراوانی و تنوع زیاد اختلالات و نشانه های مربوط به آنها و از طرف دیگر محدودیتی که حافظه اغلب پزشکان برای یادآوری همه اینها دارد، نیاز به یک ابزار کمکی در تشخیص و درمان بیماریها بر اساس نشانهها را ثابت میکند (Koohi & Oleimanjahi & Falahi & (Riahi & Meshkat ,2011) ( Prasadl & Prasad & Sagar, 2011).
1-3 سابقه و ضرورت انجام تحقیق
موضوع مهم دیگری که در این مورد نباید نادیده گرفت حجم بالای درخواستهای آزمایشگاهی، رادیولوژی است که با انجام معاینه فیزیکی درست و استفاده از شرح حال بیمار میتوان تا حدود بسیار زیادی از تعداد این درخواستها، هزینههایی که به بیمار تحمیل میکنند و عوارض ناشی از آنها کاست. قطعاً افراد زیادی تاکنون قربانی این مشکلات بودهاند و با توجه به حساسیت بالایی که تصمیم گیری در این حرفه از آن برخوردار است و گاهاً منجر به صدمات جبران ناپذیری به بیمار میشود، توجه بیشتر به این مقوله ضرورت دارد (Chen & Hsu & Yang, 2012).
مسلم است که سیستمهای تصمیم یار به شرط بکار گیری درست، توانایی بالایی در کمک به جراحان در تصمیم گیری درست و صحت، دقت و انسجام دوره درمان بیمار دارند و این قطعاً آرامش و اطمینان بیشتری برای جراح و متعاقباً برای بیمار به دنبال دارد. سیستم خبره میتواند به تسهیل، گسترش و شرح دانش اولیه کمک شایانی بکند Chapmana & Et al, 2011) (Chen & Et al, 2012)).
این روزها مفهوم درمان بر پایه شواهد و نتایج بسیار با ارزش استفاده از آن در حوزه پزشکی اثبات شده است. تحقیقات بسیاری در بررسی میزان بهبود عملکرد پزشکان در استفاده از این مفهوم انجام شده و ضرورت استفاده آن به طور واضح احساس میشود. ولی با توجه به وسعت و حجم بسیار بالای دانش که هر روزه از مجاری مختلف به سوی جراحان سرازیر میشود و از طرفی محدودیت زمانی که جراحان برای تصمیم گیری در اختیار دارند، در عمل درصد بسیار اندکی از تصمیم گیریها بر مبنای شواهد و نتایج تحقیقات جدید صورت میگیرد. راه برقراری ارتباط بیشتر بین جراحان و این اطلاعات جدید چیست؟ و اینکه چگونه میشود نتایج این تحقیقات را از شکل تئوری خارج نمود و بلافاصله پس از اثبات یک واقعیت علمی آن را در خدمات کلینیکی بکار گرفت Choi & Et al ,2012)).
سیستمهای تصمیم یار معمولاًٌ حاوی دانش پایه و اطلاعات اصلی برای جراح هستند، در دسترس، سریع و البته قابل اطمینان میباشند ولی اطلاعات جدید و نتایج تحقیقات را در خود ندارند و درمان بر پایه شواهد نیز حاوی حجم بسیار بالای دانش نو و البته قابل استفاده و بسیار مفید برای پزشکان هستند که به علت وسعت و پراکندگی این دانش دسترسی به آن سخت و زمان گیر خواهد بود (Hung & Et al, 2012).
یکی از حوزه های پیچیده و بسیار وسیع در حوزه پزشکی بیماران ترومایی ارتوپدی هستند که به علت اورژانس و خطراتی که تصمیم گیری دیر هنگام برای بیمار به همراه دارد، کمترین مداخله تکنولوژی را در این حوزه داشتهایم. این در حالی است که تروما خصوصاً در زانو تستهای تشخیصی بسیار متنوع و بیماریهای زیادی دارد و معمولاًٌ در مرحله اول تشخیص درستی در این مورد داده نمیشود. این عدم تشخیص به موقع میتواند عوارض و هزینه های بسیار زیادی را به بیمار تحمیل کند. به علت وسعت بیماریهای این حوزه، تحقیقات گسترده ای در این شاخه انجام شده و شواهد بسیار زیادی در دسترس هستند که به نظر میرسد کمترین استفاده از آنها میشود.
در این پروژه ما سیستم خبره ای طراحی خواهیم کرد که علاوه بر اینکه دانش پایه در زمینه زانو و بیماران اورژانس زانو را در خود دارد، امکان بهرهمندی جراحان از جدیدترین شواهد موجود و تحقیقات صورت گرفته را نیز شامل شود. در واقع بانک اطلاعاتی خواهیم داشت که علاوه بر دانش پایه، خلاصه ای از شواهد با ارزش موجود و نتایج جدیدترین تحقیقات را برای بهکارگیری در مورد بیماران اورژانس زانو در خود دارد. بهترین شواهد و نتایج جدیدترین تحقیقات به مرور به این بانک افزوده شده و به صورت دوره ای به روز رسانی میشود. بنابراین در زمان نیاز جراح با کمترین زمان به دانش پایه مورد نیاز و شواهد و دانش جدید و منابع آنها دسترسی خواهد داشت.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 01:07:00 ب.ظ ]
|