داروسازی بررسی اثرات ضد التهابی مشتقات جدید سنتزشده N-آریل فتالامید |
این مکانیسم عمل NSAIDها اثرات مفید ضد التهابی، ضد تب و ضد درد و همچنین عوارض جانبی بر دستگاه گوارش را به خوبی توضیح میدهد. متأسفانه بیمارانی که به مدت طولانی از NSAIDها استفاده میکنند، از مشکل آسیب گوارشی و در شرایط وخیم از خونریزی و زخمهای گوارشی رنج میبرند. از دیگر عوارض این داروها در بعضی بیماران میتوان به اختلال در عملکرد کلیه، طولانی شدن زمان خونریزی و همچنین انقباض شدید عضلات صاف تنفسی اشاره کرد. (7)
مهار آنزیم سیکلواکسیژناز توسط داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، علاوه بر این که سنتز پروستاگلاندینهای محافظ (محصولاتCOX–1 ) را مهار مینماید، افزایش متابولیسم آراشیدونیک اسید در مسیر لیپوکسیژناز را نیز به همراه دارد. در مطالعهای که روی سلولهای استئوبلاست انسانی انجام شد، مشخص گردید که استفاده طولانی مدت از یک مهار کنندهی COX به نام NS398 باعث افزایش سطح LTB4 به میزان4 برابر مقدار اولیه میشود.(8)
با توجه به نقشی که لکوترینها در فرآیندهای درد و التهاب دارند، افزایش این ترکیبات در ضمن استفاده از NSAIDها علاوه بر کاهش اثرات ضد درد و التهاب این داروها، سبب افزایش عوارض جانبی بخصوص عوارض گوارشی این داروها میشود.
LTB4 نیز با تحریک انفیلتراسیون لکوسیتها به منطقه آسیبدیده در بافت مخاطی باعث افزایش آسیب بافتی میشود و با آزاد کردن پروتئازها و رادیکالهای آزاد و دگرانوله کردن سلولهای التهابی سبب نکروز بافتی میگردد.(9) علاوه بر آن کینینها و نوروپپتیدها و هیستامینها نیز در محل آسیب نسجی آزاد میشوند. تحریک غشای نوتروفیلها نیز منجر به تولید بنیانهای آزاد مشتق از اکسیژن
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
میشود. آنیون سوپراکسید از طریق احیای اکسیژن مولکولی ساخته میشود و قادر است تولید سایر مولکولهای واکنشی مثل هیدروژن پراکسید و رادیکالهای هیدروکسیل را تحریک نماید. تداخل این مواد با اسید آراشیدونیک منجر به تولید مواد کموتاکتیک شده و فرایند التهاب را تداوم میبخشد.(10)
بنابراین داروهایی که بتوانند همزمان هر دو مسیر ( سیکلواکسیژناز و لیپواکسیژناز) را مهار کنند، و یا اینکه خاصیت گرفتن سوپراکسیدرا داشته باشند یا به عبارتی superoxide scavenger باشند میتوانند آثار درمانی قویتر و عوارض جانبی کمتری داشته باشند. (11 و 12).
2-1-2- تاریخچه
از دوران باستان تا قرن 19، ترکیباتی از مواد گیاهی حاوی سالیسیلات به ویژه پوست درخت بید در درمان تب و درد مصرف میشدند.(13) جزء فعال پوست درخت بید، یک گلیکوزید تلخ به نام سالیسین است که در اثر هیدرولیز به گلوکز و سالیسیلیک اسید تبدیل میشود.(14)
Needleman مشاهده کرد که مقدار آنزیم سیکلواکسیژناز (COX) در بافتهای التهابی به میزان قابل توجهی بالاتر از مقدار آن در بافتهای طبیعی است.از طرفی بعدها مشخص شد که لیپوپلی ساکارید موجود در اندوتوکسین به طور قابل توجهی باعث تحریک فعالیت آنزیم سیکلواکسیژناز و به دنبال آن تولید پروستاگلاندین در مونوسیتها میگردد.(18)
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-05-17] [ 12:44:00 ب.ظ ]
|