تاثیر ارتفاع روی خصوصیات مورفولوژیکی و برخی مواد ثانویه گیاه گزنه (Urtica dioica) |
گیاهان دارویی یکی از منابع غنی کشور است که امکان صادرات آن نیز وجود دارد. ایران از نظر آب و هوا در زمینه رشد گیاهان دارویی یکی از بهترین مناطق جهان محسوب میشود، به همین دلیل صادرات آن میتواند منبع بزرگی از درآمد برای کشور باشد (صمصام شریعت، 1382). بنابراین ضروریست تا با توجه به توان بالقوه بسیار خوب کشور در زمینه تنوع گیاهان دارویی، با شناخت گونههای گیاهی و دستیابی به اطلاعات لازم در مورد محلهای رویش و خصوصیات بومشناختی آنها، گامهای اساسی برای استفاده از اسانسهای گیاهی و ترویج شیوههای اصولی بهرهبرداری از این گیاهان برداشته شود (حسنی، 1383).
گیاه دارویی به گیاهان و مشتقات آنها گفته میشود که دارای مواد موثر مشخص است، در درمان بیماری یا پیشگیری از بروز آن مورد استفاده قرار میگیرد و نام آن گیاه در یکی از فارماکوپههای معتبر بینالمللی ذکر شده باشد (دوازده امامی و مجنونحسینی، 1387).
فارماکوپه یک کتاب رسمی است که توسط دولت هر کشور و یا انجمنهای پزشکی و داروسازی زیر نظر دولت به چاپ میرسد و حاوی حقایق علمی و اصول استانداردسازی مواد دارویی از قبیل روشهای جمعآوری مواد دارویی از منابع مختلف، آماده سازی، نگهداری، ترکیب و اختلاط داروهای مختلف و روشهای اثبات آنها میباشد. به علاوه این کتاب شامل داروهایی با استعمال خارجی، نحوه نسخهنویسی، نحوه و مقدار تجویز داروها و اطلاعات کامل تهیه، ساخت و کاربرد داروهاست (دوازده امامی، 1382).
استفاده از گیاهان دارویی و فرآوردههای حاصل از آنها نقش این گیاهان را در چرخه اقتصادی پر اهمیت کرده است. به طوری که مصرف رو به ازدیاد آنها تنها به کشورهای در حال توسعه محدود نشده است، بلکه اخیراً در کشورهای توسعه یافته نیز جایگاه ویژهای به خود اختصاص داده است. در اواخر قرن بیستم حجم مبادلات جهانی گیاهان دارویی به 200 میلیارد دلار بالغ گردیده است. بر اساس گزارش سازمان خوار و بار جهانی (FAO) ارزش صادرات گیاهان دارویی در سال 1995 بالغ بر 880 میلیون دلار بوده است. بر اساس گزارش بانک جهانی، حجم تجارت گیاهان دارویی تا سال 2050 بالغ بر 5 تریلیون دلار خواهد بود (امیدبیگی، 1384). در حالی که طی گزارشی میزان ارزش فروش گیاهان دارویی در ایران در سال 2000 میلادی تنها در حدود 37 میلیارد ریال برآورد شده است و این در حالی است که ایران جزء 8 کشور مهم دارای فلور متنوع گیاهان دارویی در دنیاست (قاسمی، 1389).
گزنه از مهمترین گیاهان دارویی است که از دوران ماقبل تاریخ نیز وجود داشته و مردم آن زمان از آن برای تغذیه استفاده میکردند و از خواص درمانی آن اطلاع داشتهاند. از کاربردهای دارویی آن میتوان به کاهش قند خون، کاهش التهاب آرتریت روماتید، درمان عفونت مثانه و مجاری ادراری، درمان پروستات و اکنه اشاره کرد (جولیا و همکاران، 2007).
1-2- بیان سوالات اصلی تحقیق
- تاثیر ارتفاع بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی (ریختشناسی) گیاه گزنه چگونه است؟
- تاثیر ارتفاع بر میزان کل ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی اندامهای گیاه گزنه چگونه است؟
- تاثیر ارتفاع بر میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی نظیر اسید کلروژنیک، اسید کافئیک و روتین در اندامهای مختلف گیاه گزنه چگونه است؟
1-3- فرضیه ها
- عوامل محیطی روی میزان ترکیبات ثانویه گیاه گزنه موثر است.
- شرایط محیطی متنوع در زیستگاههای مختلف بر خصوصیات مورفولوژیکی گیاه تاثیر میگذارند.
- میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی تحت تاثیر ارتفاع قرار دارد.
-
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
1-4- اهداف
- ارزیابی تاثیر اقلیمهای مختلف بر صفات ریختی و عملکرد برخی مواد موثره گزنه.
- معرفی بهترین ارتفاع و اندام دارویی گزنه از نظر میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی.
- مقایسه برخی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی موجود درگزنه در ارتفاعات مختلف.
2- بررسی منابع
2-1- گیاهشناسی گزنه
گزنه با نام علمی Urtica dioica از خانواده Urticaceae میباشد. گزنه، گیاهی است علفی، چندساله، پایا، دوپایه و بندرت تکپایه، ریزومدار، به ارتفاع 150-50 سانتیمتر، دارای کرکهای گزنده، ساقه آن علفی، کمی زاویهدار و چهار پهلو، تقریباً ضخیم، ساده و یا خیلی کمانشعاب و پوشیده از کرکهای گزنده، برگها نیزهای، نیزهای باریک، تخممرغی، تخممرغی پهن تا تقریبا دایرهای، نوک تیز یا نوک باریک، قاعده قلبی، باریک یا گوهای، اندازه برگ 5/2-12×5/4-15 سانتیمتر، رنگ برگها سبز روشن است. برگها عموما گوشوارهدار و گاه بدون گوشواره، متقابل و پوشیده از کرکهای گزنده است. گلهای آن، تک جنسی، بسیار ریز، سبز فام، مجتمع در تودههای کوچک کروی، و واقع در طول محورهای خوشهای شکل، گلهای نر دارای 4 کاسبرگ هم اندازه و 4 پرچم با بساکهای پهن دراز و قلوهای شکل، مادهها دارای 4 کاسبرگ متقابل صلیبی، دو کاسبرگ خارجی بسیار کوچک و گاهی گل فاقد آن و رنگ آنها سبز مایل به زرد میباشد. گلآذین سنبله یا خوشهای مرکب، کرکی متراکم، گلآذین نر 4-11 سانتیمتر و ماده 5/1-9 سانتیمتر میباشد میوه آن فندقه تخممرغی تا بیضوی و محتوی آلبومین روغندار است. فندقه به طول 5/1 میلیمتر و محصور در کاسه پایای گل میباشد (شکل 2-1)، (فارماکوپه گیاهی ایران، 1381؛ قهرمان، 1372).
تکثیر آن از طریق کاشت بذر در بهار یا تابستان و کاشت قطعات ریشهدار در پاییز صورت میگیرد (زرگری، 1383).
شکل 2-1- اندامهای مختلف گیاه گزنه (ویلر، 1981)
2-2- دامنه انتشار
این گیاه غالبا در اماکن مخروبه، باغها، و نقاط مرطوب خارج شهر و نواحی سایهدار و جاهایی که چهارپایان در آنجا به سر میبرند، به حالت خودرو میروید. از ریشههای خزنده آن پاجوشهایی در کلیه جهات خارج میگردد که خود باعث میشود گیاه بصورت پایههای متعدد در آمده، تا محل رویش خود را به کلی فرا گیرد. انتشار عمومی گیاه گزنه در نقاط مرطوب ایران خصوصاً نواحی شمالی، غربی و مرکزی مانند اصفهان، شاهرود، بسطام و کاشان است (زرگری، 1376).
2-3- اندامهای دارویی
برگها، ریشه، دانه و شیرابۀ گیاه بخش دارویی این گیاه را تشکیل میدهند (زرگری، 1376). گلدهی آن از اواسط اردیبهشت تا شهریورماه میباشد و بهترین زمان برداشت و جمعآوری برگهای این گیاه از اردیبهشت تا شهریورماه میباشد (فارماکوپه گیاهی ایران، 1381).
2-4- مواد متشکله و آثار فارماکولوژیکی
گزنه دارای تانن، موسیلاژ، اسید فورمیک، ماده مومی، نوعی گلیکوزید با اثر قرمز کنندگی پوست، نیتراتپتاسیم و کلسیم، ترکیبات آهندار، گوگرد و نوعی ماده رنگی به نام اورتیسین در سر شاخه هوایی میباشد (زرگری، 1376). در برگ گیاه گزنه، کلروفیل، گزانتوفیل، لوکوآنتوسیانیدین، فلاوون و فلاونول موجود است که فلاوون و فلاونول به میزان کمتری از لوکوآنتوسیانیدین در این گیاه است. تریترپنها و استرولها شامل بتاسیتوسترول در گیاه موجود است. اسید فرمیک نیز در برگ وجود دارد. برگهای تازه گزنه حاوی سکرتین میباشد. همینطور دارای 5/1 درصد کلروفیل خالص است. برگ خشک گزنه 5/7 درصد کلروفیل دارد. اسیدهای فنلی نیز در این گیاه وجود دارد که شامل کافئیک اسید، فرولیک اسید، سیناپیک اسید، اسکولتین و کافئوئیل مالیک اسید و کلروژنیک اسید میباشد. تری گلیسیرید، دی گلیسیرید و فسفولیپیدهای مختلفی هم از این گیاه جدا شده است. سیتوکنینهای عمده گزنه شامل زآتین، زآتین نوکلئوتید، ایزو پنتیل آدنین، ایزو پنتیل آدنوزین، ایزو پنتیل آدنین نوکلئوتید و دی هیدرو زآتین میباشد. همچنین ترکیبات ایندولی همراه با هیستامین و 5- هیدروکسی تریپتامین و اسیدهایی از جمله اسید آسکوربیک، سالیسیلیک اسید و عناصری مانند ازت، گوگرد، فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، و عناصر نادر مانند آهن، روی، مولیبدن و مس موجود است (فارماکوپه گیاهی ایران، 1381).
2-5- محیط و مواد موثره گیاهان دارویی
پراکنش و استقرار گیاهان اصولاً تحت تاثیر شرایط محیط و عوامل داخلی گیاه صورت میگیرد. مهمترین عوامل موثر بر ترکیبات شیمیایی ثانویه گیاهان عوامل ژنتیکی، محیطی و اثرات متقابل آنها ست. عوامل ژنتیکی مربوط به ژنوم گیاه است. از عوامل محیطی و اکولوژیکی مؤثر میتوان عوامل آب و هوایی، جغرافیایی و ادافیکی (خاکی) را نام برد. عوامل آب و هوایی مانند دما، بارندگی، طول روز، نور خورشید، تبخیر و تعرق و باد، نقش مهمی در تولید متابولیتهای ثانویه این گیاهان دارند. ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب و جهت آن، عرض جغرافیایی، پوشش اراضی، نزدیکی به منابع آبی به طور مستقیم یا غیر مستقیم به واسطه تأثیر بر سایر عوامل بوم شناسی بر سنتز ترکیبات ثانویه به خصوص اسانس در گیاهان موثر هستند. خصوصیات خاک مثل بافت خاک، مواد آلی، آهک، شوری و اسیدیته از فاکتورهای محیطی میباشند که باید مورد مطالعه قرار گیرند. در صورتیکه گیاه اهلی شده باشد عوامل مدیریتی نیز تاحدودی بر درصد ترکیبات ثانویه گیاهان دارویی موثر است (قاسمی، 1389). از مهمترین عوامل محیط رویش گیاهان که تاثیر بسیار عمدهای بر کمیت و کیفیت مواد موثره آنها میگذارند، نور، درجهحرارت، آبیاری و ارتفاع محل میباشد (امید بیگی، 1384). بر پایه تحقیقات انجام شده، عوامل محیطی محل رویش گیاهان دارویی در سه محـور زیـر بر آنها تاثیـر میگـذارد: 1- تاثیر بر مقدار کلی ماده موثره گیاهان دارویی؛ 2- تاثیر بر عناصر تشکیل دهنده مواد موثره؛ 3- تاثیر بر مقدار تولید وزن خشک گیاه (امیدبیگی، 1384).
– دفع عوامل بیماریزا
– دفع آفات و حیـوانات گیاهخوار
– افزایش توان رقابتی گیاه بر سر منابع مانند نور، آب و مواد غذایی
– جلب حشرات و پرندگان گردهافشان
– رفع تنشهای غـیرزنده و حفاظت در برابر اشعۀ ماوراء بنفش (قاسمی، 1389).
2-6- فنل و فلاونوئید
ترکیبات فنلی به یک گروه وسیع و متنوعای از ترکیبات شیمیایی اطلاق میشود که این ترکیبات میتوانند به روشهای مختلفی طبقهبندی شوند. هاربورن و سیموندس این ترکیبات را به گروههایی بر اساس تعداد کربنهای موجود در مولکول طبقهبندی کردند (جدول 2-1) (ورمریس و نیکولسون، 2006).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 08:52:00 ب.ظ ]
|