بررسی تاثیر برخی از هیدروکلوئیدها بر پایداری و خواص رئولوژیکی و حسی دوغ با … |
امروزه مصرف فرآوردههای تخمیری شیر و نوشیدنیهای لاکتیکی، مثل دوغ رواج زیادی یافته است. نوشیدنیهای لاکتیک[1] فرآوردههایی هستند که روند تولید آنها شامل تخمیر شیر به وسیله باکتریهای اسید لاکتیک و سپس رقیقسازی لخته حاصل با آب، آب پنیر و یا تراویده[2] است که با توجه به تقاضای بازار، با استفاده از افزودنیهایی مثل شکر، پالپ یا آب میوه به فرمولاسیون مطلوب میرسند (لاورنت و بولنگور، 2003). نوشیدنیهای آب پنیر، ماست نوشیدنی[3]، آیران و دوغ نمونههایی از این محصولات هستند. طبق استاندارد ملی ایران، دوغ ساده، نوشیدنی حاصل از تخمیر شیر است که ماده خشک آن از راه رقیق کردن ماست دوغسازی (پس از تخمیر) یا شیر دوغسازی (پیش از تخمیر) استاندارد شده باشد (کدکس، 2009).
دوغ یکی از نوشیدنی لبنی، تخمیری، اسیدی و از محصولات بومی ایران است که توسط رقیق کردن ماست با آب و نمک یا از طریق تخمیر مستقیم شیر تولید شده و در بین نوشیدنیهای موجود در بازار از نظر ویژگیهای سلامت بخشی، جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است (کیانی و همکاران، 2008). دوغ از لحاظ ارزش غذایی، مفید بودن از لحاظ مصرف کننده، کمک به هضم غذا و نظایر آن از ارزش بالایی برخوردار است ولی در این فرآورده به دلیل وجود ترکیباتی نظیر پروتئینها، بعد از تولید و در حین نگهداری به صورت دوفازی درآمده
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
(حدود 55-50 درصد جداسازی فازی طی یک ماه) و از لحاظ ظاهری و دیداری شکلی نامطلوب و غیریکنواخت به خود میگیرد (آذریکیا و عباسی، 2009). در نتیجه مصرف کنندگان به رغم مزیتهای بالقوه آن، تمایل چندانی به خرید و مصرف آن نشان نمیدهند. بنابراین، تولیدکنندگان با مشکل فروش و عدم تمایل در بازار مواجه هستند. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید دوغ در کشور در سالهای 1381، 1382 و 1385 به ترتیب 12، 48 و 120 هزار تن بوده است (آمارنامهی کشاورزی، 1382).
1-2- بیان مسئله
یکی از عمدهترین مشکلات در تولید نوشیدنیهای اسیدی شیر، دوفاز شدن آنها در طی تولید و نگهداری است که این مساله ناشی از گرانروی پائین، pH پائین و تاثیر آنها بر تهنشین شدن پروتئینها است (کوکسوی و کیلیک، 2004).
اساسا پایداری میسلهای کازئین در pHطبیعی شیر، به علت قرار گرفتن کاپاکازئینها در سطح میسلهای کازئین است که با تشکیل لایهای مویی[4] در سطح آنها و سازوکارهای دافعهی فضایی و الکترواستاتیک، مانع نزدیک شدن میسلها به یکدیگر میگردند. در صورتی که به هر دلیلی لایههای مویی جدا شوند (شکسته شدن توسط آنزیمهای دلمه کننده شیر) و یا متلاشی شوند (از دست دادن بار خالص موثر با کاهش pH، افزایش قدرت یونی و کاهش قابلیت انحلال)، ناپایداری در میسلهای کازئین رخ میدهد. زیرا در اثر اسیدی شدن محیط، فسفات کلسیم به تدریج از میسل خارج شده، بار الکتریکی منفی میسل کاهش مییابد و میسل کازئین متلاشی میشود (لاورنت و بولنگور، 2003). راه حل عملی برای رفع این مشکل، افزودن پایدارکنندهها یا صمغها به نوشیدنیهای لبنی میباشد (تولستراپ و همکاران، 2007). لفظ هیدروکلوئیدها به تمام چند قندیهایی که از گیاهان، دانهها و منابع میکروبی بدست میآید به کار میرود (دیکینسون، 2002).
هیدروکلوئیدها به دو نوع هیدروکلوئیدهای جاذب[5] و هیدروکلوئیدهای غیرجاذب[6] تقسیم میشوند. هر دو نوع هیدروکلوئیدها میتوانند سبب ایجاد پایداری در سیستم شوند. هیدروکلوئیدهای جاذب، به پلیساکاریدهای باردار اطلاق میشوند که میتوانند با پروتئینها از طریق نیروهای الکترواستاتیک تعامل برقرار کنند که این تعامل به شدت به pH و قدرت یونی محلول بستگی دارد (سیرب و همکاران، 1998).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-15] [ 08:30:00 ب.ظ ]
|