بررسی تاثیر 12 هفته برنامه توانبخشی قلبی بر كیفیت زندگی، افسردگی و اضطراب … |
بیماریهای عروق كرونر[1]، مهمترین اختلال قلبی عروقی و یك مشكل مهم بهداشتی در كشورهای در حال توسعه و توسعه یافته میباشد. به طوری كه در شروع قرن بیستم، اختلال قلبی و عروقی كمتر از 10% كل مرگ و میر در جهان را شامل میشد. این در حالی است كه در اواخر این قرن، بیماری قلبی نزدیك به نیمی از كل مرگ و میر كشورهای پیشرفته و حدود 25% كشورهای در حال توسعه را شامل میشود. پیش بینی میشود كه در سال 2020 نزدیك به 25 میلیون مرگ ناشی از اختلال قلبی وعروقی در سال رخ دهد. بر این اساس از هر سه مورد مرگ، یك مورد آن به علت اختلال قلبی و عروقی خواهد بود(1).
امروزه استفاده از تكنیك جراحی قلب باز، یكی از روشهای مؤثر و با ارزش در درمان بسیاری از بیماریهای قلبی به شمار میرود(2). از سال 1994 تا 2002 در اسكاتلند، میزان جراحی بای پس شریان كرونر از 2380 مورد به 2660 مورد و میزان آنژیوپلاستی كرونری از 680 مورد به 2559 مورد و میزان آنژیوگرافی از 8220 مورد به 10925 مورد در سال 2002 رسیده است. هم چنین در سال 2000 حدود 24728 مورد جراحی بای پس و 28133 مورد آنژیوپلاستی و دیگر روشهای مداخله كرونری در بریتانیا انجام شد. (3 ).
بیماری قلبی و عروقی در سال 2000 در ایالات متحده، 4/39 % همهی مرگها یا به عبارتی یك مرگ از هر 5/2 مرگ را به خود اختصاص داده است. از سال 2000 – 1990 میزان مرگ و میر ناشی از بیماران قلبی و عروقی، 5/2 % افزایش داشته است. كاهش میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری به طور قابل ملاحظهای باعث بهبودی در امید به زندگی میشود. طبق گزارش انجمن قلب بریتانیا در سال 2009 بیش از یک سوم مرگ و میرها در بریتـانیا، به علت بیماریهای سیستم قلبی و عروقی میباشد و سالانه تقریبا حدود198000 مرگ رخ میدهد(4).
بر اساس آمارهای موجود در سطح جهان، بیماریهای قلبی و عروقی 1% كل مرگ و میرهای سنین كمتر از 35 سال، 3/1 مرگهای سنین 45 – 35 سال و 4/3 علل مرگ و میر در كشورهای پیشرفته را به خود اختصاص داده است. حدود 4/1 مرگ و میر در كشور ما ناشی از اختلال قلبی و عروقی است. آمار استخراج شده از واحد انفورماتیك سازمان بهشت زهرا در نیمه اول سال 79 نشان میدهد كه حدود 20% از كل فوت شدگان به علت مشكل قلبی و عروقی بوده است ( 5).
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در مارس 2002 ( فروردین 81 ) 22% علل مرگ و میر در دنیا و 35% علل مرگ و میر در ایران ( 91 هزار نفر ) ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی است (3).
بیماری عروق كرونر به معنی یك نوع نارسایی در عروق كرونر قلب میباشد كه این نارسایی نهایتاً منجر به كاهش و اختلال در جریان خون میوكارد قلب میشود و توفق دایمی جریان خون میوكارد باعث اختلال در عمل عضله ونكروز آن میگردد (6).
آترواسكلروز شامل تجمع موضعی لیپید و فیبروز در داخل شریانهای كرونر میباشد كه باعث تنگی و انسداد شریان میشود كه نتیجه آن كاهش جریان خون میوكارد است. بیماریهای ایسكمیك قلب كه به علت عدم تعادل بین جریان خون وارده و میزان تقاضای میوكارد رخ میدهد وابسته به پیشرفت آترواسكلروز و میزان انسداد عروق كرونر میباشد.
جراحی بای پس عروق كرونر ، پروسهای است كه در آن پیوندهایی برای هدایت جریان خون اطراف پلاكها در شریان كرونر ، انجام می شود. این پروسه هنگامی به كار میرود كه شریان به طور اساسی باریك یا مسدود شود یا یك لخته خون در مناطق باریك قرار گیرد. جراحان با برداشتن قطعه كوچك از وریدی كه معمولاً از پا یا قفسه سینه شده و اتصال آن به آئورت و ماهیچه قلب گذرگاه فرعی ایجاد میكنند این مجرای فرعی دوباره جریان خون را به قلب برقرار میكند. هدف اصلی جراحی بای پس عروق كرونر، تسكین آنژین و افزایش امید به زندگی است. جراحی بای پس عروق كرونر یك استاندارد طلایی برای درمان بیماران مبتلا به شریان كرونر برای حداقل 25 سال است. بر اساس بسیاری از یافتهها، عمل جراحی بای پس شاخصهای عمده كیفیت زندگی را در بیماران افزایش میدهد .این نوع جراحی در بیمارانی كه آنژین ناپایدار و تنگی بیش از 60% در شریان كرونر چپ ، یا انسداد سه رگ بیش از 50 % دارند، كاربرد دارد(8،7).
2-1- تعریف مسأله و ضرورت انجام پژوهش
با شهری شدن دنیای در حال توسعه، میزان شیوع بیماریهای قلبی و عروقی و مرگ و میر ناشی از آن در حال افزایش است. تخمین زده شده که تا سال 2020 شایعترین علت مرگ در سطح جهان بیماریهای قلبی وعروقی خواهد بود(1). بیماریهای قلبی عروقی، یکی از بیماری هایی است که شرایط عمومی آن منجر به عدم اتکا به خود و کاهش کیفیت زندگی در افراد مبتلا میشود. اضطراب، افسردگی، فقدان علاقه به محیط و اقدامهای اجتماعی ، مشکلات جنسی و اختلالات خواب از ویژگیهای بیماران قلبی و عروقی میباشد که باعث كاهش کیفیت زندگی در بیماران قلبی میشود(9).
پولاسكی و تارتو[1] (1999) بیان میكنند كه مدد جویان مبتلا به یك بیماری مزمن یا ناتوانی باید برای پیشگیری از ناتوانی، حفظ توانایی عملكردی و یا به دست آوردن مجدد این توانایی، در برنامههای توانبخشی شركت كنند. توانبخشی فرآیند یادگیری زندگی همراه با بیماری
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
های مزمن یا وضعیتهای ناتوان كننده است و هدف از توانبـخشی، برگشت مددجو در بالاترین حد ممـكن از توانـایی فیـزیكی، ذهنی، اجتماعی و شغلی میباشد (10) .
امروزه یكی از روشهای معمول برای بهبود كیفیت زندگی به خصوص در بیماری های مزمن همچون بیماری های قلبی توانبخشی است(11). توانبخشی قلبی فعالیتی چند رشتهای با هدف تسهیل و بهبودی جسمی، روانشناختی و هیجانی به منظور توانمند سازی مددجویان در رسیدن به سطوح بالاتر سلامتی است. این امر از طریق ورزش، آرامسازی و آموزش بهداشت در عرصه بیمارستان و جامعه عملی میگردد. شواهد نشان دهنده اثر بخشی برنامههای توانبخشی قلبی بوده، به طوری كه موجبات كاهش 27 درصدی مرگ و میر بعد از سكته قلبی را فراهم میآورد. توانبخشی قلبی شامل فعالیت های همچون ارزیابی جامع پزشكی، ورزش، تعدیل عوامل خطرساز، آموزش، مشاوره و تغییر رفتار مددجوست(12).
شواهد علمی نشان میدهد که برنامه توانبخشی قلب از نظر کلینیکی روش مفیدی برای تعدیل فاکتورهای خطر ساز قلبی و کاهش فشارهای روانی بعد از سکته قلبی میباشد، همچنین این برنامهها میتواند باعث کاهش اضطراب و افسردگی در بیماران قلبی شود (13).
این برنامه ها موجب تاثیرات بالینی مثبت از جمله كاهش مرگ و میر، عوامل خطرساز قلبی و رفتارهای غیر بهداشتی را فراهم آورده است. كیفیت زندگی درك شده از سوی این بیماران پارامتر مهمی در ارزشیابی برنامههای توانبخشی قلبی است كه اثر بخشی این برنامهها را نیز اثبات میكند. كیفیت زندگی وابسته به سلامت بیانگر اثرات عملكردی ناخوشی و برآیندهای آن در بر درك بیمار از جنبههای جسمی، روانشناختی و اجتماعی زندگی فردی است(14). آندرهیل و وودز ( 2000) نیز اظهار میدارند: هدف از انجام برنامه های توانبخشی قلبی بهبود كیفیت زندگی بیماران قلبی از طریق كاهش عوامل خطرزا و تكرار حادثه قلبی است(15).
توان بخشی قلبی میتواند با مراقبت سلامتی اثر بخش، باعث ارتقاء بهبودی بیماران شود. بیماران ناتوان میتوانند به بهبودی، مراقبت و سلامتی بهتر رسیده و خطرات مرگ و میر در این بیماران کاهش مییابد. توان بخشی قلبی شامل برنامههایی بوده که این برنامهها میتوانند به بیـماران در تغییـر عادتهای سبک زندگیشان کمک کنند. برنامه توان بخشی قلبی شامل تمرین، آموزش، کمکهای پزشکی، توصیه های بهبود رفتار و بالا بردن کیفیت زندگی و کاهش اضطراب و افسردگی میباشد(16).
این برنامه ها اغلب در بیمارستان با کمک یک تیم پزشکی، دکتر، پرستار و دیگر افراد حرفهای در این زمینه انجام میشود. بسیاری از افراد دریافتهاند که برنامه های توان بخشی پس از رهایی از بیمارستان، خیلی کمک کننده بوده و به آنها این اجازه را میدهد که در یک گروه تمرینی و با کمکهای خاص برای تغییر سبک زندگی تلاش کرده و از این تمرینات لذت ببرند(17).
در طول برنامههای توان بخشی موارد ذیل برای بیمار وجود خواهد داشت:
استفاده تمرینی از ترید میل، ارگومتر، ماشینهای پارو زنی، پیادهروی و بخشهای جاکینگ تحت نظارت پرستار یا دیگر افراد حرفهای در این زمینه برای تغییر در علائم و مشکلات خواهد بود. شروع کار به آهستگی بوده و در ادامه به وسیله برنامه تمرینی مطمئن انجام میپذیرد تا این که تدریجا به بیمار کمک کرده تا شدیدتر و قویتر تمرین کند. نظارت بر ضربان قلب، فشار خون و الکتروکاردیوگرافی بیمار وجود دارد.
برنامه های توان بخشی شامل برنامههای جامع از قبیل درمانهای کلینیکی، مدیریت استرس، مشاوره های تغذیهای، ترک سیگار، مهارتهای آموزشی و تغییر سبک زندگی میباشد(18).
همچنین نتایج مطالعه تجربی در آمریكا ( 2006 ) توسط بتهال[3] بر روی بیماران قلبی حكایت از این دارد كه گروه آزمون تحت برنامه توانبخشی كوتاه مدت هشت هفتهای شامل آموزش مددجو و انجام ورزش تحت نظارت كه در بیمارستان انجام میپذیرفت، نسبت به گروه كنتـرل كه تنها از یك برنـامه ورزشی ساده پیروی میكردند، از نظر كیفیت زندگی ، ابعاد سلامت و عملكرد روانی از موقعیت بهتری برخوردار بودند(14) .
اگرچه یافته های مطالعات مختلف گویای این حقیقت است كه بیماران مبتلا به بیماری عروق كرونر از كیفیت زندگی مطلوبی برخوردار نمیباشند(19) و توانبخشی قلبی از راهكارهای مهم در ارتقاء كیفیت زندگی است، لیكن فقط 30% از بیماران مبتلا به بیماری عروق كرونر قادر به شركت در برنامههای توانبخشی قلبی در مراكز میباشند(20). کالکیو و همکاران[4] در بررسی تاثیر برنامه توانبخشی قلبی بر کیفیت زندگی و اضطراب بیماران سکته قلبی دریافتند که برنامه توانبخشی باعث بهبود معناداری در کیفیت زندگی و اضطراب بیماران میشود(21). درایران در مطالعه خانم محمدی و همکاران در سال 1385 كه بر روی 38 بیمار مبتلا به سکته قلبی (بالاتر از60 سال) تحت توانبخشی قلبی در منزل و آموزش مشروح مراقبت شخصی مشتمل بر ورزش، تدبیر رژیم غذایی، حمایت رونی، مشاوره و سه بار بازدید در منزل انجام گرفت نشان دادند که برنامه توانبخشی در منزل، باعث بهبود معنـاداری در ابعاد جسمی و روانی کیفیت زندگی بیماران می شود(22).
نتایج یک بررسی فرا تحلیلی در سال 2007 نشان داد که برنامه توانبخشی قلبی باعث کاهش مرگ ومیر در بیماران قلبی میشود (23).
بنابراین با توجه به شواهد علمی در خارج و داخل ایران، توانبخشی ورزشی قلب باعث بهبود وضعیت جسمی – روانی، کیفیت زندگی و عوامل خطرزای کرونری میشود اما با وجود اطلاعات محدود ، تحقیقات درباره اثرات توانبخشی ورزشی قلب در بیماران جراحی شدهی کرونری در ایران اندک است. بنابراین محقق در نظر دارد که اثرات توان بخشی ورزشی را بر وضعیت جسمی روانی، کیفیت زندگی و عوامل خطرزای کرونری بیماران جراحی شدهی کرونری بررسی نماید. علی رغم اینکه تمرینات توان بخشی قلبی و بررسی ریسک فاکتورهای عوارض قلبی عروقی سابقهای نیم قرن را دارد، اما تا کنون کمتربه پژوهش در توان بخشی قلبی در ایران اهتمام شده است؛به نظر میرسد که بررسی تمرینات توانبخشی قلبی و تاثیرات آن بر روی کیفیت زندگی، افسردگی و اضطراب در ایران با توجه به تفاوتهای قومی و نژادی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، شغلی و منطقهای- جغرافیایی، ضرورت نسبت به انجام این تحقیق حس شده تا از این طریق بتوان به این سوالات پاسخ داد؛ که آیا 12 هفته تمرینات توان بخشی قلبی بهبود فاکتورهای روانی از جمله، کیفیت زندگی، افسردگی و اضطراب بیماران بای پس عروق کرونر ایرانی را به دنبال خواهد داشت؟
[1] . Polaski , Tarto
[2] . Anderhill ,woods
[3] . bethall
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-05-17] [ 12:30:00 ب.ظ ]
|