بررسی تأثیر کانسار سرب و روی منطقه لنجان اصفهان بر آلودگیهای زیست … |
همچنین آلودگی فلزات سنگین میتواند اثرات مضری بر روی منابع آب شیرین مانند سدها، دریاچهها، رودخانهها و آبخوانهای زیرزمینی داشته باشد (Dong et al., 2009). امروزه در اکثر نواحی از آبهای زیر زمینی برای مصارف گوناگون و بخصوص کشاورزی استفاده میشود (Ashraf et al., 2011). بنابراین در صورت آلودگی، این آبها میتوانند مشکلاتی را برای موجودات استفاده کننده از این آبها به طور مستقیم یا غیرمستقیم ایجاد کنند. از این رو پایش آب و خاک در مناطق معدنی امری ضروری و مهم است.
از آن جا که زمینهای کشاورزی دشت لنجان در اطراف معدن سرب و روی ایرانکوه واقع شدهاند لذا، بررسی منابع آب و خاک این منطقه جهت ارزیابی آلودگی آنها و بررسی رفتار ژئوشیمیایی فلزات سنگین ضروری است. این پژوهش به منظور نیل به این اهداف انجام شده است.
1 – 1 – 1 فلزات سنگین
به عناصر سمت چپ جدول تناوبی که معمولأ در محلول، تشکیل کاتیون میدهند فلز گفته میشود. فلزات سنگین فلزهایی با عدد اتمی 20 و بزرگتر از آن هستند. عناصر واسطهی آرسنیک (As) و سلنیوم (Se) و نیز سرب (Pb)، جیوه (Hg) و کادمیوم (Cd) بیشترین توجه زیست محیطی را به خود معطوف نمودهاند (نلسون ایبای، 1390).
منشأ فلزات سنگین و خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاکها تعیین کنندهی اشکال شیمیایی آنها در محیط میباشند (نلسون ایبای، 1390).
اشکال شیمیایی یک فلز رفتار آن را در محیط و همچنین ظرفیت انتقال مجدد آن را مشخص میکند. فاکتورهای اساسی تأثیر گذار بر روی تحرک فلزات عبارت از مقدار مواد ارگانیک، ظرفیت تبادل کاتیونی، بافت خاک، Eh و pH میباشد (Kashem et al., 2011).
بسته به نوع عنصر مهمترین عوامل مؤثر بر تحرک آن نیز تغییر میکند (نلسون ایبای، 1390).
1 – 1 – 2 فلزات واسطهی سرب، روی و کادمیوم:
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
در شرایط قلیایی و pH بالا این عناصر اکسی هیدروکسیدهای انحلال ناپذیر و یا در حضور کربنات، کربناتهای انحلال ناپذیر تشکیل میدهند. در شرایط اسیدی و pH پایین جذب سطحی این فلزات ناچیز بوده ولی با افزایش pH جذب سطحی فرایندی مهم میباشد که سبب خروج فلزات از محلول از راه جذب سطحی بر روی ذرات و رسوبات میشود. هنگام مواجهه با مواد آلی حل شده (اسیدهای هومیک) این عناصر با مادهی آلی تشکیل کمپلکس میدهند. میزان جذب سرب در مواد هومیک بیشتر از روی و در روی بیشتر از کادمیوم است. اکسی هیدروکسیدهای آهن و منگنز نیز جاذبهای مناسبی برای این عناصر میباشند. در اغلب شرایط اکسایش-کاهش، این عناصر در محلول به صورت گونههای کاتیونی دو یا سه ظرفیتی وجود دارند (نلسون ایبای، 1390).
1 – 1 – 3 توزیع فلزات سنگین در محیط
روشهای متعددی برای تعیین توزیع طبیعی و انسان زاد فلزات در محیط سطحی میتواند مورد استفاده قرار گیرد. یکی از این روشها، مطالعهی زمین شیمیایی ناحیهای است که در آن عناصر فلزی به خاکها، رودها و آب زیرزمینی وارد میشود. هدف از این گونه مطالعات، جمع آوری اطلاعاتی در مورد غلظت زمینهی فلزات و نواحی با غلظتهای بالا و بیهنجار فلز است. با نمونه برداری از انواع مختلف مواد میتوان منشأ فلزات موجود در منطقه را تعیین نمود (نلسون ایبای، 1390).
1 – 1 – 4 چرخهی طبیعی عناصر
1 – 1 – 5 چرخههای انسانزاد
فعالیتهایی همچون کشاورزی و یا ساخت جادهها، به هم ریختگی سطح و تحرک فلز را در پی دارند. معدن کاری فلزات سبب خروج آنها از سنگ کره میشود. بهسازی زمین و دفع پسماند باعث بازگرداندن فلزات به زمین کره و آب کره میشوند. ورود انسانزاد فلزات به هواکره از طریق سوزاندن سوختهای فسیلی و برخی فعالیتهای دیگر امکان پذیر است. فلزات موجود در هواکره از طریق تنفس و بلع وارد بدن انسان میشوند که اگر از حد مجاز افزایش یابد سبب ایجاد خطراتی برای سلامت انسان میشوند (نلسون ایبای، 1390).
1 – 1 – 6 سرب
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 01:28:00 ب.ظ ]
|