استخراج نقطه ی ابری اورانیم و اندازه گیری آن در نمونه های آبی به … |
یک روش جدید مبتنی بر استخراج نقطهی ابری به منظور استخراج اورانیم از نمونههای آبی و اندازهگیری آن با استفاده از طیف سنجی آلفا بر پایه سوسوزنی مایع مورد بررسی قرار گرفته است. استخراج اورانیم از نمونههای آبی در حضور تعدادی از سورفکتانتها و معرفهای کیلیت ساز قابل دسترس با استفاده از این روش انجام پذیرفته است. یونهای کیلیت ساز با تشکیل کمپلکس در دمای بالای دماهای بالاتر از نقطهی ابری به درون فاز غنی از سورفکتانت استخراج گردید. تفکیک کامل فازها با استفاده از سانتریفوژ به انجام رسید. پس از جدایی فازها، میزان اورانیم موجود در فاز آبی با استفاده از دستگاه شمارگر سوسوزن مایع اندازهگیری و به این ترتیب راندمان استخراج محاسبه و لیگاند و سورفکتانت مناسب انتخاب گردید. همچنین عوامل مؤثر بر فرآیند استخراج نقطهی ابری اورانیم شناسایی و میزان تأثیر این عوامل (pH محیط، غلظت لیگاند، غلظت سورفکتانت، تداخل یونهای مزاحم، دما و زمان تعادل، زمان ماند در سانتریفوژ) مورد ارزیابی قرار گرفت. شرایط بهینه برای استخراج اورانیم از محلولهای آبی با بهرهگیری از روش استخراج نقطهی ابری تعیین گردید. در شرایط بررسی شده راندمان استخراج بالا بوده (99%) ومنحنی کالیبراسیون در گسترهی 4-10×25/6 تا 1/0 میکروگرم بر لیتر خطی است. همچنین ضریب همبستگی 99/0 نشان دهندهی رابطهی خطی مناسب بین غلظت گونهها و سیگنال تجزیهای میباشد. حد تشخیص (LOD) محاسبه شده، که عبارت است از 3 برابر نسبت انحراف معیار شاهد به شیب منحنی کالیبراسیون m)/ Sd3(، برابر 1/0 میکروگرم بر لیتر به ازای
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
50 میلیلیتر نمونه میباشد. ضریب پیشتغلیظ که از نسبت غلظت گونهی مورد نظر در فاز سورفکتانتی به غلظت آن در فاز آبی محاسبه میشود 5/48 بهدست آمد.
روش پیشنهاد شده، برای اندازهگیری اورانیم در نمونههای حقیقی آب بهکار گرفته شد. دو نمونه آب شیر و آب دریا مورد اندازهگیری قرار گرفت. آزمایشهای افزایش و بازیابی نیز انجام شد و بازیابی بین 9/98 و 23/113 ذرصد بود. نتایج، دقت و عملی بودن روش برای تجزیهی نمونههایی از این نوع را نشان داد.
فصل 1
کلیات
1-1- بیان مسئله
آب در صنعت، کشاورزی و محیط زیست نقش مهمی را بازی میکند. اکثر مردم جهان از کمبود یا آلودگی آب رنج میبرند[1].
آلودگی سامانههای آبی به مواد آلی، فلزات سنگین و مواد پرتوزا یكی از مهمترین مشكلات جوامع صنعتی یا نیمه صنعتی است. برای رفع این مشكل در طول سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای معرفی و توسعهی روشهایی برای حذف آلودگیها از منابع آبی انجام شده است. اما آلودگی آب مشكلی است كه با پیشرفت فعالیتهای صنعتی و همچنین كشاورزی رو به گسترش و فزونی است. بسیاری از آلایندهها حتی در غلظتهای بسیار پایین اثرات زیانباری برروی سلامتی انسان و محیط زیست دارند .
در دهههای اخیر، توسعهی روشهای استخراج و یا جداسازی مواد آلایندهی آلی كه به میزان بسیار کمی در منابع زیست محیطی حضور دارند مورد توجه خاص قرار گرفته است. مسایل و معضلات فراوانی كه حضور یونهای فلزی در نمونهها به همراه دارد،بر ضرورت تشخیص واندازهگیری آنها در مقادیر كم میافزاید. از آنجاییكه در بسیاری از موارد مقدار این یونهای فلزی کمتر از حد تشخیص دستگاههای تجزیهای است و به دلیل پیچیده بودن بافت نمونه و حضور گونههای مزاحم به ویژه در نمونههای زیستی و زیست محیطی، اندازهگیری مستقیم یونهای فلزی میّسر نیست. لذا انجام عملیات آماده سازی نمونه از جمله عملیات استخراج و پیش تغلیظ به منظور تغییر بافت نمونه و افزایش غلظت گونهی مورد نظر به نحوی كه قابل تشخیص و اندازه گیری با دستگا ههای تجزیهای باشد ضروری است.
طی سالهای اخیر تلاشهای زیادی در جهت ابداع روشهای نوین برای اندازهگیری مقادیر اندك گونهها در نمونههای مختلف انجام پذیرفته و در این زمینه پیشرفتهای چشمگیری حاصل شده است. آماده سازی نمونه که شامل تبدیل بافت نمونهی حقیقی به بافتی است كه برای تجزیه با تكنیك جداسازی و یا روشهای دیگر مناسب باشد، عموماً وقتگیرترین مرحلهی آنالیز محسوب میشود. آماده سازی نمونه میتواند منشأ عمدهی پایین بودن دقت وصحت روش باشد. بهطور كل آمادهسازی نمونه به منظور تحقق اهداف زیر صورت میگیرد:
1- حذف مزاحمهای بالقوه از نمونه با هدف افزایش گزینندگی روش،
2- پیشتغلیظ گونهی مورد نظر ، افزایش حساسیت روش و در صورت لزوم تبدیل گونه به شكلی كه برای جداسازی یا شناسایی مناسبتر باشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 07:53:00 ق.ظ ]
|