ارزیابی اثرات تجمعی (CEA) توسعه صنایع پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر |
بشر در مواجهه با محیطزیست که بقای وی به طور اجتنابناپذیری بدان وابسته است. شیوه معقولی را اتخاذ ننموده و به جای جامعنگری، مالاندیشی و برنامهریزی جهت بهرهوری دیرپا از محیط پیرامونش به بهرهگیری آنی و منفعتجویی فوری و گذرا دلخوش داشته است (وهابزاده، 1372).
امروزه یکی از ارکان اقدامات حفاظتی از منابع طبیعی در مقابل اثرات زیانبار ناشی از پسابها، دودکشها و سروصدای ناشی از صنایع پتروشیمی، تجزیه و تحلیل اثرات آلودگیها بر جوامعزیستی بویژه عناصری که از بیشترین حساسیت و آسیبپذیری نسبت به آلودگیهای صنایع برخوردارند، میباشند.
خلیجفارس دریای نیمهبستهای با 40 هزار کیلومتر مربع وسعت که دارای تنوع محیطزیستی کم نظیر است و بین 400 تا 450 گونه ماهی در آن زندگی میکنند. خلیجفارس در منطقهای گرمسیری و خشک واقع شده که بدلیل وضعیت اکولوژیکی و محیطی ویژه، از دامنه تحمل آبزیان موجود در آن نسبت به تغییرات محیطی کاسته شده است و ورود آلایندهها نیز آسیب بیشتری به این موجودات میزند (صمدیار، 1384).
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
منطقه مورد مطالعه در ساحل خلیجفارس در شهرستان ماهشهر واقعشده و بدلیل استقرار واحدهای صنعتی پتروشیمی همانند یک گلوگاه استراتژیک در مناطق نفت و گاز ایران عمل کرده، دستیابی به منابع نفت و گاز، مواد اولیه و خوراک واحدهای صنعتی را بیش از پیش تسهیل مینماید. مهمترین اکوسیستمهای آبی واقع در این منطقه خورها میباشند. وجود مواد مغذی و شرایط مساعد دمایی در خورهای منطقه باعث فراوانی انواع گونههای کفزی نظیر پرتاران، تانائیدها، کمتاران و ماهیان شدهاست. همچنین انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی که بسیاری از آنها بومی منطقه میباشند و یا هرساله جهت زمستانگذرانی از مناطق سردسیر به این منطقه مهاجرت میکنند، حاکی از اهمیت اکولوژیکی خورهای اطراف منطقه مورد مطالعه میباشد (نبوی، 1378).
در سال 1990، گروهی از کارشناسان علمی حفاظت از محیطزیست دریایی آلودگی دریایی را به شرح زیر میدانند: ( این تعریف تاکید بر آلودگی با منشا انسانی است نه آلودگی طبیعی) که اینگونه تعریف میشود:
آلودگی دریایی شامل فعالیتهای مستقیم و غیرمستقیم انسان برهر نوع مواد یا انرژی به محیطزیست دریایی است (شامل سواحل) که ممکن است اثر نامناسب داشته باشد و موجودات دریایی و سلامت انسان را به خطر اندازد و فعالیتهای دریایی نیز محدود و یا کاهش کیفیت و مطلوبیت آبهای دریایی را موجب شوند (Marcus, 2004). مواد شیمیایی یکی از مهمترین انواع آلایندههای آب و نشأت گرفته از منابع طبیعی معدن، صنعتی (مانند شرکتهای پتروشیمی) و دیگر منابع آلودگی (منابع نقطهای و غیر نقطهای آلودگی) که شرکتهای پتروشیمی یکی از انواع آلودگی با منبع نقطهای هستند.
ارزیابی آثار توسعه بر محیطزیست تکنیک مهمی است برای اطمینان یافتن از اینکه اثرات احتمالی پروژههای توسعه در محیطزیست کاملا مورد شناسایی و محاسبه قرار گرفتهاند (شریعت و منوری، 1375). اثرات تجمعی دارای سابقهای با حدود دو دهه میباشد. مفاهیم این روش در کشور ما ایران نسبتا جدید بوده و توجه کافی به آن مبذول نشدهاست.
اثرات تجمعی محیطزیستی اثراتی افزودنی هستند که ممکن است در نتیجه فعالیتهای انسانی که بارها تکرار شده و در تمامی نقاط پراکنده شدهاست بهوجود آمده باشند، فعالیتهای بسیار کوچک و مستقل که در اصل ناچیز شمرده میشوند ممکن است گاهی اوقات به تغییرات محیطی برگشتناپذیر و حتی اساسی منجر شود .
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 06:37:00 ق.ظ ]
|