مساله مکان یابی چند تسهیله با فواصل متعامد در حضور یک مانع خطی با … |
مسالة مكانیابی (جایابی) و استقرار تسهیلات یکی از مسائل مهمی می باشد که در طراحی سیستم های صنعتی مورد توجه قرار فراوان می گیرد. در ادبیات موضوعی، معمولاً چند حالت از مسایل مكانیابی پیوسته، مورد بحث قرار گرفتند، مانند مساله میانه، مساله مركز و مساله مركز-میانه. در مساله میانه هدف، پیدا کردن مکان وسیله (تسهیل) جدید میباشد، بطوریکه مجموع فواصل وزندهی شده بین تسهیل جدید و تسهیلات موجود، حداقل گردد. این مساله، در تئوری مکانیابی به مساله وِبِر[5] و مساله کمینه مجموع[6] نیز شهرت دارد. مسایل مکانیابی بر اساس نوع تابع فاصله نیز تقسیمبندی میشوند، مانند فاصله اقلیدسی و متعامد. مساله میانه با فواصل اقلیدسی یکی از قدیمی ترین مسایل مکانیابی تسهیلات میباشد. برای حل بهینه این نوع مساله، روشهای حل مختلفی پیشنهاد شدهاست که مشهورترین آن روش تکراریی میباشد.
بسیاری از مسائل مکان یابی تسهیلات وجود دارند که در عمل جنبه واقعی تری پیدا می کنند. این دسته مکان یابی تسهیلات در حضور مانع صورت می پذیرد. در واقع در گونهای از مسایل میانه با محدودیت در قرار گیری و یا حركت مواجه هستیم. در دستهای از این نوع مسایل، نواحی وجود دارند كه تسهیل (یا تسهیلات) جدید نه میتواند در آنجا استقرار یابد و نه میتواند از میان آن عبور كند. این نواحی، نواحی بامانع[9] نامیده میشوند. دریاچهها، كوهستانها، مناطق نظامی، رودخانهها و بزرگراهها ودر مقیاس كوچكتر، ماشینآلات و واگنهای حمل مواد در كارخانجات، مثالهایی از این نواحی میباشند. این مسایل در مقایسه با مسایل مكانیابی كلاسیك خیلی عملیتر ونزدیكتر به دنیای واقعی میباشند، اما بهعلت پیچیدگی محاسباتی که این نوع مسایل دارند، تنها در چند دهه اخیر مورد بررسی قرار گرفتند. موانع احتمالی بطور طبیعی در دنیای واقعی وجود دارد، یعنی موانع میتوانند دارای موجودیت تصادفی، مکان تصادفی و یا اندازه تصادفی باشند. یک مثال ساده آن یک واگن در یک کارخانه میباشد که در یک مسیر ثابت در رفت و آمد میباشد.مثال دیگر از این دسته که کاربرد نظامی دارد اعزام دسته هایی از نیروهای نظامی به مناطق نظامی است در صورتی که چندین دسته از نیروهای خودی در محل حاضر می باشند و در بسیاری از این مناطق به دلیل وجود دریاچه، کوه و یا … امکان استقرار این نیروهای نظامی وجود ندارد.
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
در این تحقیق، مدل پیشنهادی ارائه شده یک مساله میانه با فواصل متعامد میباشد، بطوریکه در ناحیه پیوسته یک مانع خطی وجود دارد که در مسیر افقی حرکت خود، از توزیع احتمالی با تابع چگالی احتمال نرمال[10] با پارامترهای معین و ثابت پیروی میکند.
فرضیاتی که برای مسئله تعریف می نماییم به قرار زیر می باشد:
- مسئله از نوع مکان یابی پیوسته با ظرفیت نامحدود می باشد. یعنی هدف یافتن مکان چند تسهیل نقطهای در میان یک تعداد متناهی تسهیلات موجود متناهی میباشد، بطوریکه ظرفیت تسهیلات جدید برای خدمتدهی نامحدود میباشد.
- مسئله از نوع مکان یابی پیوسته میانه متعامد در حالت چند تسهیله می باشد.
- هر تسهیل موجود دارای مکان ثابت با مختصات معین، قطعی و دارای وزن غیرمنفی میباشد.
- مساله برای کل افق برنامهریزی در ابتدای دوره، سیاستگذاری میکند، یعنی مساله مکانیابی ایستا میباشد.
- با مساله مکانیابی محدود با یک مانع خطی سر و کار داریم، بطوریکه از عرض مانع صرفنظر میشود.
- مانع بر روی یک مسیر افقی حرکت میکند.
- مکان شروع مانع خطی، از توزیع نرمال با میانگین و انحراف معیار مشخص و ثابت پیروی میکند.
- تسهیلات موجود در مسیر حرکت مانع مستقر نمی باشند.
- تسهیلات جدید بر روی مسیر مانع خطی نمیتوانند استقرار یابند.
تعامل هم مابین تسهیلات جدید و موجود ، و هم ما بین تسهیلات جدید و جدید برقرار است.
[1] Facility Location
[2] Median Problem
[3] Center Problem
[4] Cent-dian Problem
[5] Weber Problem
[6] Minisum Problem
[7] Placment
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-16] [ 09:10:00 ب.ظ ]
|